Galaretek kolczasty -marynata?


Autor tematu
toblerone
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 9 października 2015, 12:58
Pochwalony: 2 razy

Galaretek kolczasty -marynata?

Postautor: toblerone » niedziela, 25 października 2015, 16:44

Witam wczoraj je widziałem, dzisiaj je zebrałem, może ktoś poradzi jak przyrządzić by nie zepsuć tych grzybków? Jak je zamarynować?
http://zapodaj.net/9d9d8e1a40bea.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://zapodaj.net/4e7df321533a2.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;



Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Postautor: hittmanka » niedziela, 25 października 2015, 20:17

Może forumowicze mają jakieś swoje przepisy ale jak nic nie znajdziesz to możesz się podeprzeć tym przepisem... dziewczyna zna się na grzybach i ja jej przepisom ufam ;)
http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08 ... sty-w.html" onclick="window.open(this.href);return false;


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » poniedziałek, 26 października 2015, 19:50

Galaretki z tego przepisu pięknie się prezentują, pytanie jak smakują :?:



Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Postautor: hittmanka » poniedziałek, 26 października 2015, 19:53

a tego to nie wiem.... takiego grzyba jeszcze na oczy nie widziałam ;)


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » poniedziałek, 26 października 2015, 20:14

a tego to nie wiem.... takiego grzyba jeszcze na oczy nie widziałam ;)
Wiem jak smakują na surowo, smaku "0" coś w stylu lody z wody :doh:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 26 października 2015, 20:37

Smak będzie zaprawy :-)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Autor tematu
toblerone
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 9 października 2015, 12:58
Pochwalony: 2 razy

Postautor: toblerone » wtorek, 27 października 2015, 14:13

Zamarynowałem na "oko" albo na "smak" z papryką, cebulą i różnymi przyprawami (dwa małe słoiczki) ;)
Próbowałem na surowo, może przez fakt, że pierwszy raz obcego grzyba i o takiej konsystencji miałem w ustach to wrażenia mieszane.
Czułem jakbym gryzł robaka, może coś jak żelki z tym że praktycznie bez żadnego smaku



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » wtorek, 27 października 2015, 23:31

może coś jak żelki z tym że praktycznie bez żadnego smaku
dokładnie jak na surowo :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość