Potrawy z ryb z grzybami

Awatar użytkownika

PociągDoGrzybów
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 612
Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
Imię: Юлий
Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 53 razy
Pochwalony: 167 razy
Kontakt:

Postautor: PociągDoGrzybów » wtorek, 8 grudnia 2015, 18:06

Odnajdę się w tym temacie, póki co tylko uzupełnienie sprawy węgorza i "czarnej krechy" przy kręgosłupie. Nie zagłębiając się zbytnio w temat, to szczątkowe nerki ryby. Praktycznie u każdej. Ważne aby to usunąć - kwestie smakowe i zdrowotne. Także skrzela przed obróbką termiczną usunąć. Ryby skrzelami wydalają więcej niż "pupą" ;)
A ja chciałbym grzybowego paprykarza zrobić!? Taki eksperyment. :)


Obrazek Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil

Baza książek o grzybach


Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » wtorek, 8 grudnia 2015, 21:15

[quote="PociągDoGrzybów"]A ja chciałbym grzybowego paprykarza zrobić!? Taki eksperyment.

:witam: Przyszedł mi pomysl na tego paprykarza-poeksperymentujemy[jeśli jest rizotto z grzybami to i paprykarz też będzie] :tak: :tak:
Robię pastę grzybową[ przepis już tu podałam] i na tej bazie coś podziałam[dodam , zamienię] .Jak wyjdzie :jupi: to przepisem się podzielę :eat: a jak spi....... :mlotek: to za okno wy.... :< i nikomu nie powiem :nie: :nie: :nie: :!:


Ajla


Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » środa, 9 grudnia 2015, 18:56

Taki eksperyment.
Proszę bardzo :roll:

-1 l obgotowanych swieżych lub mrożonych grzybów lub szklankę suszonych
-1,5 szklanki ryżu
-0,8 kg marchwi
-0,8 kg cebuli
-1/2 szklanki przecieru pomidorowego
-sok pomidorowy[do 1 szklanki]
-1/2 szklanki oleju
-1łyżka czubata papryki mielonej słodkiej
-do jednej łyżeczki papryki mielonej ostrej
-sól, pieprz.

Ryż i marchew[osobno] ugotować w osolonej wodzie aldente [ryż na sypko]. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodac przemielone maszynką[na sitku mięsnym] grzyby i marchew-chwilę poddusić.Wymieszać ryż,marchew, grzyby , cebulę, przecier i mielone papryki[paprykę ostrą w/g uznania pikantności] dolać tyle soku pomidorowego aby masa byla zwarta-doprawić solą i pieprzem.
Napełnić masą słoiki-pasteryzować 2 razy[w odstępie dnia] po 45 min.

Jesli zamiast grzybów użyjemy1 kg gotowanej ryby otrzymamy paprykarz rybny.

Uwagi:pamiętamy,że potrawy z grzybów i ryb nie są potrawami długo- terminowymi do spożycia[proponuję mniejsze słoiki i pół porcji na pierwszy raz]


Ajla


Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » wtorek, 15 grudnia 2015, 16:44

PRZYSTAWKA Z ŁOSOSIA I PIECZAREK

-25 dag wędzonego łososiw w plastrach
-25 dag malych pieczarek
-4 lyżki majonezu
-1 duża cytryna
-1łyżka posiekanego koperku
-kilka małych pomidorków , zielona sałata i koperek do dekoracji
-sól, pieprz

Umyte pieczarkiszatkujemy w cienkie plastry i natychmiast skrapiamy sokiem z połowy cytryny-wymieszać.Plastry łososia posmarować majonezem, rozlożyć na majonezie pieczarki ,posypać koperkiem, solą i pieprzem.Spiąć wykałaczkami -ukladać na szklanym półmisku na liściach sałaty i udekorować pomidorkami,gałązkami koperku i plastrami cytryny.

Uwagi:-kiedys nie miałam pieczarek więc zamiast nich dodałam dobrze odsączone grzybki marynowane.


DELIKATNY PSTRĄG

-4 średnie pstrągi
-3 jaja ugotowane na twardozek
-spory pęczek natki pietruszki
-3 łyżki masła
-1 cytryna
-włoszczyzna
-1 cebula opalona nad gazem
-po dwa ziela i listki lau.
-sól, pieprz

Włoszczyznę, ziele, liść laurowy, cebulę gotujemy w osolonej wodzie [1,5l] pod przykryciem.Gdy warzywa będą aldente wyjąć je a do wrzącego wywaru włożyć sprawione i dobrze wymyte ryby[pamiętamy o usunięciu oczu i skrzeli].Zmniejszamy ogień[aby wywar lekko "mrugał"] i gotujemy ok 20 min.Ryby wyjąć delikatnie na półmisek i polać tuż przed podaniem sosem.Udekorowac ósemkami cytryny [przed jedzeniem sokiem z nich skrapiamy rybę]

Sos;
stopione maslo mieszamy z drobniutko posiekanymi jajkami i natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Uwagi; rybę polewamy sosem przed podaniem na stół.
Warzywa zużyć na salatkę

-


Ajla

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » wtorek, 15 grudnia 2015, 22:23

ajlaa, Może masz jakieś fotki do tego tematu ? http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php? ... 63#p529463" onclick="window.open(this.href);return false;




Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » środa, 16 grudnia 2015, 08:14

:witam: Wojtas mało fociłam ale cosik tam jest.Między świętami cos zapodam.


Ajla

Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6993
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1984 razy
Pochwalony: 1428 razy
Kontakt:

Postautor: Bobik » środa, 16 grudnia 2015, 15:30

Tak nawiasem, to spotkałem ostatnio w sklepie coś, co nazwano "przysmakiem gajowego" - śledzie w octowej zalewie z cebulką, marchewka i ... podgrzybkami. Nie powiem, by to było złe, a do wódeczki powinno być znakomite. :eat: :ok:


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;


Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » środa, 16 grudnia 2015, 19:11

spotkałem ostatnio w sklepie coś, co nazwano "przysmakiem gajowego"
. Sposobów podawania śledzi jest multum.W zależności jaki sos zrobimy lub jakie dodatki do przelożenia śledzi użyjemy-otrzymamy różne przystawki[dania] śledziowe.Ostatnio furorę robi śledz podawany na pól -slodko z owoczmi lub owosowymi salsami.Robiłam kidyś przysmak gajowego na bazie sosu pomidorowo-cebulowego z grzybami .A bez pomidorów tylko z marynatą grzybowo-cebulowo-paprykową z dodatkiem jałowca robiłam sledzie lesniczego.Jadłam kiedys na Warmi śledzie z dodatkiem mielonych grzybów suszonych i były bardzo smaczne.Myslę, że wymoczone sledzie posmarowac grzybowym farszem[cienko]i spiąc wykałaczką, zalac olejem też by były fajne rulony śledziowe- az się kiedys pokuszę na nie.

Tak też jest z PANEM KARPIEM-różnorodność przepisów ogromna.Podawany jest smażony,w galarecie, z sosami, pieczony, gotowany,faszerowany, zapiekany w potrawkach i z różnymi dodatkami.W wielu rodzinach preferuje się swoje pokoleniowe przepisy.Proszę podzielcie się nimi.
Ja preferuje smażonego z grzybami i faszerowanego.Lubie w galarecie z farszem jajecznym ale jest bardzo pracochłonny i rodzinka nie przepada za nim więc robię go sporadycznie.

KARP FASZEROWANY BOROWIKAMI

-sprawiony karp [1kg do1,5 kg]
-20dag suszonych borowików lub 1/2 kg surowych
-3/4 kostki masła
-150mil smietany
-2 jajka
-5 łyżek bułki tartej
-pęczek pietruszki
-sol pieprz
Rybę osolić i wstawic do lodówki [około2godz]Suszone borowiki moczymy kilka godzin i obgotujemy w tej samej wodzie.Odsączamy, studzimy i siekamy a surowe drobno kroimy.Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masla dodajemy grzyby i dusimy 5 minut[w razie potrzeby dodajemy niewielka ilosc wody]-nastepnie studzimy.Do wystudzonych grzybów dodajemy ubitą pianę z jajek, żółtka roztarte z 3 lyżkami masla,tartą bułkę i polowę posiekanej natki- doprawiamy solą i pieprzem.Karpia wypełniamy farszem i zaszywamy nicią.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, kladziemy rybę.Reszte masla roztapiamy i polewamy rybę.Pieczemy w nagrzanym piekarniku[190st] około 40 min. polewajac co 10 min sosem[jesli nie ma pod ryba sosu dodać nieco wody]. Pod koniec pieczenia polewamy karpia osoloną śmietaną i zapiekamy 5 min. Podajemy posypanego natką lub swieżym koperkiem.

Prosze dodajcie swoje przepisy :tak: :tak: :tak: !!!


Ajla

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 16 grudnia 2015, 20:33

coś, co nazwano "przysmakiem gajowego"
pewnie to >>> http://www.nordfish.com.pl/foto/02S00GF ... 108130.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » czwartek, 17 grudnia 2015, 10:05

Róznorodność dań z grzybów i ryb to temat rzekaa :tak: :tak: Ja lubię podpatrywać gotowe dania na kiermaszach-to mnie inspiruje .Czasem kupię cos do degustacji i póżniej to "odtwarzam".Uwielbiam łowic i zbierac a potem to na stół.Ale czasem są wyzwania.
W ubiegłym roku na wigili była synowa karmiąca maluszka1,5miesięcznego która bardzo przestrzegała diety a lubiąca tradycyjne potrawy.Miałam dużo pracy bo potrawy x2 ale udało się.Miała śledzie z buraczkami i jajkami[super smak i pięknie wyglądały] ryby na parze z warzywami, w galarecie ,barszczyk z uszkami gryczano-twarogowymi i pierogi owocowe.Różne dodatki, owoce,warzywa i zioła robiły za grzyby i kapustę.


KARP W GALARECIE
-1spory karp
-włoszczyzna bez kapusty
-3 łyżki masła
-3 listki laur, 5 kulek ziela i 8 pieprzu czarnego
-250 ml białego wina pól słodkiego
- cytryna
-cukier, sól
-żelatynę na 2l płynu.

Sprawionego karpia pokroic w dzwonka lub pól dzwonka posolic i odstawic na godzinę w zimne miejsce.Obraną włoszczyznę pokroic w talarki i podsmażyc na maśle.Cebulę opiec nad gazem.W więkrzym naczyniu[ja mam gęsiarkę] zagotowac 2l wody,przełożyc warzywa, dodać ziele, listki,pieprz i wino-gotować 1o minut na małym ogniu.Dodać rybę i gotowac na wolnym ogniu[wywar "mruga"]około 30min,Doprawic sola do smaku.Wyjąc delikatnie rybę łyżką cedzakową, wywar przecedzić.Ciepły wywar dopraw cukrem ,solą i odrobiną pieprzu do słodko-pikantnego i lekko słonego smaku.W małej ilości wrzątku rozpuśc żelatynę[ilość dostosuj do ilości wywaru] i wymieszaj z wywarem.
Gdy ryba wystygnie delikatnie usuń ości [z ogona ości i skórę].Całe kawałki ryby ułożyc na półmisku lub w salaterce,zalać zimnym, tężejącym wywarem, udekorować plastrami włoszczyżny i wstawić do lodówki.Podawać z ósemkami cytryny lub sosem śmietankowo-chrzanowym[super dodatek].Mięso z ogona włożyc do bulionówek lub filiżanek dodać plastry włoszczyzny i jak kto lubi zielony groszek i ćwiartki jajka na twardo-zalac wywarem i super kolorowa przystawka :jupi:


Ajla


Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » środa, 23 grudnia 2015, 06:41

Udanych ,pięknych i SMACZNYCH potraw życzę WAM :brawo: :borowik:

SMACZNEGO Ala :papa:


Ajla

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » środa, 23 grudnia 2015, 17:17

Udanych ,pięknych i SMACZNYCH potraw życzę WAM :brawo: :borowik:

SMACZNEGO Ala :papa:
Zanim zjesz rybki, nie zapomnij zrobić fotek :)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » piątek, 1 stycznia 2016, 13:00

ajlaa, Ten temat musi mieć fotki, więc kilka dorzucę :beer: Rybki po mojemu robione, im prościej tym lepiej :eat:
Karpik smażony.


Śledzik w zalewie octowej



Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 799 razy
Kontakt:

Postautor: Traper » piątek, 1 stycznia 2016, 13:45

Śledzik w zalewie octowej
Jest tam ikra, czy mlecz :?:


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » piątek, 1 stycznia 2016, 14:21

Jest tam ikra, czy mlecz :?:
To i to :eat:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości