Płomiennica zimowa ze sklepu


Autor tematu
parhelion120
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 15 września 2014, 15:11
Ulubione grzyby: Rycerzyki czerwonozłote, "Krawce", "zajączki" wszelkiej maści, Maślaki pstre
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 14 razy

Płomiennica zimowa ze sklepu

Postautor: parhelion120 » niedziela, 20 grudnia 2015, 22:02

Cześć,

Dziś w Selgrosie pojawiła się po raz pierwszy płomiennica zimowa. Kupiłem sobie, bo od dwóch lat mam ochotę jej spróbować, ale boję się zbierać w lesie (patrząc po zdjęciach boję się, że nie odróżnię płomiennicy od maślanki).
No i teraz dwa pytania:
  • * Jak to w ogóle przyrządzić? W atlasie napisane jest, żeby kapelusze wziąć na zupę, ale te sklepowe kapelusiki to raptem ułamek paczki - większą część zajmują trzony. Czy warto jeść trzony? Czy można w ogóle spróbować na surowo płomiennicę, żeby poczuć smak przed obróbką?

    * Ta płomiennica z Selgrosa jest blada jak ściana. Wszystkie zdjęcia w atlasie i na forum przedstawiają płomiennice w ciepłym miodowym kolorze. Czy ta sklepowa po prostu jest jeszcze mała i niewybarwiona, czy to jakaś inna odmiana?



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » niedziela, 20 grudnia 2015, 22:16

parhelion120, Uprawiana sztucznie tak wygląda trzony są w tym wypadku zjadliwe.
Uduś na maśle. A w stanie naturalnym teraz rosną wszędzie - jutro sfocę takie pod blokami.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Autor tematu
parhelion120
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 15 września 2014, 15:11
Ulubione grzyby: Rycerzyki czerwonozłote, "Krawce", "zajączki" wszelkiej maści, Maślaki pstre
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 14 razy

Postautor: parhelion120 » niedziela, 20 grudnia 2015, 22:22

Dzięki, to lecę zaraz spróbować :)
Z chęcią zerknę na zdjęcia :)



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26565
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8097 razy
Pochwalony: 19354 razy
Kontakt:

Postautor: Paweł » niedziela, 20 grudnia 2015, 23:00

parhelion120, gdybyś spojrzał na kraj producenta :shock: to :nie: porównywałbyś z rodzimymi płomiennicami :D , gdyż kupiłeś Enoki ;)

Sąsiedzi Korei są chyba większymi producentami -> http://www.21food.com/products/flammuli ... 79565.html" onclick="window.open(this.href);return false; :o




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości