Lecznicze właściwości kurek

Awatar użytkownika

Autor tematu
jurekli
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 638
Rejestracja: środa, 30 sierpnia 2006, 13:59
Ulubione grzyby: rydze, prawdziwki, opieńki
Lokalizacja: Wrocław
Pochwalił: 2 razy
Pochwalony: 22 razy

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: jurekli » piątek, 22 lipca 2016, 12:35

Może komuś się przydadzą te informacje:

http://michaltombak.pl/blog/59-dlaczego ... kurek.html



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 898
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 881 razy
Pochwalony: 467 razy

lecznicze właściwości kurek

Postautor: PawelJeleniaGora » niedziela, 31 lipca 2016, 22:24

Zdjęcie zrobione zaraz po wrzuceniu kurek, teraz po paru godzinach wszystkie kureczki pływają na górze a kolor wódeczki żółty.



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 898
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 881 razy
Pochwalony: 467 razy

lecznicze właściwości kurek

Postautor: PawelJeleniaGora » niedziela, 7 sierpnia 2016, 22:32

No nie wiem jak to jest, ale jedna z wczorajszych kurek była podziurawiona (noga) :?: !.



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 898
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 881 razy
Pochwalony: 467 razy

lecznicze właściwości kurek

Postautor: PawelJeleniaGora » niedziela, 11 września 2016, 22:42

Coś tymi kurkami trzeba było zrobić :ok: Ogólnie jajecznica na kurkach mnie nie przekonuje :nie: .



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 898
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 881 razy
Pochwalony: 467 razy

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: PawelJeleniaGora » niedziela, 9 lipca 2017, 22:22

Skoro zdrowa to jedną w roku można zrobić.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: sectroyer » poniedziałek, 10 lipca 2017, 13:45

QR_BBPOST Coś tymi kurkami trzeba było zrobić Ogólnie jajecznica na kurkach mnie nie przekonuje .
Ja tam mrożę na potem :ok:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: Zenit » poniedziałek, 10 lipca 2017, 14:18

QR_BBPOST Ja tam mrożę na potem
mrozisz nie zblanszowane ? podobno gdy nie są to po dłuższym przechowywaniu gorzknieją...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: sectroyer » poniedziałek, 10 lipca 2017, 14:21

QR_BBPOST mrozisz nie zblanszowane ? podobno gdy nie są to po dłuższym przechowywaniu gorzknieją...
Przekażę żonie. A ile to jest "dłuższe przechowywanie" ? :) Na razie leżą tam 2 tygodnie jakoś :)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: Zenit » poniedziałek, 10 lipca 2017, 15:01

QR_BBPOST A ile to jest "dłuższe przechowywanie" ? Na razie leżą tam 2 tygodnie jakoś :)
no pewnie kilka miesięcy - radzę bardzo krótko wrzucić do wrzątku i szybko odcedzić. To samo jakbyś miał zbyt dużo rydzów radzę robić.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: sectroyer » poniedziałek, 10 lipca 2017, 15:31

QR_BBPOST no pewnie kilka miesięcy - radzę bardzo krótko wrzucić do wrzątku i szybko odcedzić. To samo jakbyś miał zbyt dużo rydzów radzę robić.
Dzięki wielkie, będę się tego trzymać :D



Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6993
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1984 razy
Pochwalony: 1428 razy
Kontakt:

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: Bobik » poniedziałek, 10 lipca 2017, 18:58

QR_BBPOST Coś tymi kurkami trzeba było zrobić :ok: Ogólnie jajecznica na kurkach mnie nie przekonuje :nie: .
Możesz stosować sól potasową - KCl zamiast sodowej - NaCl. Jest dostępna w każdej aptece czy w lepszych marketach.


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6993
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1984 razy
Pochwalony: 1428 razy
Kontakt:

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: Bobik » poniedziałek, 10 lipca 2017, 19:00

QR_BBPOST
QR_BBPOST Ja tam mrożę na potem
mrozisz nie zblanszowane ? podobno gdy nie są to po dłuższym przechowywaniu gorzknieją...
Ja mrożę bez blanszowania i są dobre, nie gorzknieją. Może to gatunek taki ??


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 898
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 881 razy
Pochwalony: 467 razy

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: PawelJeleniaGora » poniedziałek, 10 lipca 2017, 20:11

Gorzknieją sprawdzone. Trzeba albo przegotować chwilkę, albo przesmażyć, zblanszować.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: sectroyer » wtorek, 11 lipca 2017, 20:07

QR_BBPOST Gorzknieją sprawdzone. Trzeba albo przegotować chwilkę, albo przesmażyć, zblanszować.
Będziemy interweniować, wkrótce update :ok:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Lecznicze właściwości kurek

Postautor: Zenit » środa, 12 lipca 2017, 09:30

QR_BBPOST Ja mrożę bez blanszowania i są dobre, nie gorzknieją. Może to gatunek taki
a długo trzymasz takie mrożone jak krótko do miesiąca to może nie zdąża zgorzknieć.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości