Kiszenie grzybów

Awatar użytkownika

Autor tematu
poziomka61
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 219
Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
Imię: Ela
Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalił: 187 razy
Pochwalony: 174 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: poziomka61 » środa, 3 sierpnia 2016, 22:08

Nie znalazłam takiego osobnego tematu. Coś o kiszeniu grzybów jest w "Moich pychotkach" i gdzie indziej, a myślę, że ten temat powinien być bardziej rozpoznawalny :)
Dobrych parę lat temu (koło 20) pierwszy raz przeczytałam o kiszeniu grzybów w przepięknej książeczce pt. "Trzecia pasja-grzyby" rosyjskiego pisarza Sołouchina. Od tej pory eksperymentuję, a jako że podstawowych dla tej formy przetwórstwa rydzy u mnie niet przerobiłam opieńki, gołąbki i kurki. Opieńki rewelacja, gołąbki trochę mdłe i cudowne kurki. Grzyby poddane temu procesowi są przede wszystkim lekkostrawne i dobre dla naszego pokarmowego przewodziku. A ich walory smakowe są dla mnie nieporównywalne z niczym innym. Cudny, specyficzny smak, aromat wszelkiego dodanego zielska :roll: ...
Dziś właśnie załatwiłam sobie pierwszą partię (niewielką) kurek. Mam nadzieję, że pozostawione przedwczoraj malutkie kurki nie zostały wybrane ze swoich stanowisk i jutro "dosypię do pieca" jeszcze z pół kilo. A tak to wygląda na miesiąc przed konsumpcją: Zapraszam do dzielenia się doświadczeniami :)


Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających ;)

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: kakadu » środa, 3 sierpnia 2016, 22:34

Czy mógłbym poprosić o przepis na kiszone opieńki? Plissssss :poklon:
Opieńki będą za 2 miesiące ale cóż poczekam :tak:



Awatar użytkownika

Autor tematu
poziomka61
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 219
Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
Imię: Ela
Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalił: 187 razy
Pochwalony: 174 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: poziomka61 » środa, 3 sierpnia 2016, 22:46

QR_BBPOST Czy mógłbym poprosić o przepis na kiszone opieńki?
Kiszę tak samo jak kurki, tyle że kurki tylko przelewam wrzątkiem na sicie, a opieńki obgotowuję co najmniej 5-10 minut. W kamiennym garnku robię "legowisko" z kopru, czosnku, chrzanu, gorczycy, liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i cebuli. na to warstwa kurek blaszkami do góry, sól (tu Ci nie pomogę, bo robię na oko, muszą być posolone, ale nie zasolone jak grzyby w solance. Parę ziarenek cukru. I tak warstwa za warstwą, grzyby i przyprawy, obciążyć i czekać aż pojawi się sok. Jeśli soku za mało uzupełnić lekką solanką. Później cierpliwe czekanie i sprawdzanie czy nie pojawia się pleśń którą trzeba usuwać i nie pozwolić by wszczepiłą się w grzyby po ok 10 - 14 dniach do zimnego, a konsumować się powinno po ok. 30 dniach :( Długo, ale warto :) Mogą sobie później postać ze 2 - 3 miesiące, ale można też wsadzić w słoiki i zapasteryzować (nie praktykowałam).


Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających ;)

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: kakadu » środa, 3 sierpnia 2016, 23:02

poziomka :poklon: Dziękuję i spróbuję. :papa:



Awatar użytkownika

DamianM
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 218
Rejestracja: niedziela, 11 sierpnia 2013, 21:26
Ulubione grzyby: smażone, duszone, marynowane, suszone
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwalił: 36 razy
Pochwalony: 119 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: DamianM » czwartek, 4 sierpnia 2016, 07:18

:brawo: za wątek.
Mam kilka pytań:
czy można kisić w innych niż w tzw "kamiennych garnkach"?
Kiedyś wyczytałem, że przy kiszeniu rydzów nawet jeden lekko zaczerwiony owocnik potrafi zepsuć cały wsad.
Czy to prawda?



Awatar użytkownika

Autor tematu
poziomka61
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 219
Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
Imię: Ela
Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalił: 187 razy
Pochwalony: 174 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: poziomka61 » czwartek, 4 sierpnia 2016, 11:43

QR_BBPOST :brawo: za wątek.
czy można kisić w innych niż w tzw "kamiennych garnkach"?
Damian, w oryginale było o drewnianych faskach i o butelkach na maleńkie rydze. Myślę, że szklany słój się nada. Co do zaczerwionych owocników, to nie tylko rydze ale wszystkie grzyby do kiszenia muszą być zdrowe, jędrne i nienajstarsze :)


Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających ;)

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: kakadu » czwartek, 4 sierpnia 2016, 12:34

QR_BBPOST
QR_BBPOST :brawo: za wątek.
czy można kisić w innych niż w tzw "kamiennych garnkach"?
jędrne i nienajstarsze :)
Się znaczy jędrne i młode. :lol:



Awatar użytkownika

DamianM
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 218
Rejestracja: niedziela, 11 sierpnia 2013, 21:26
Ulubione grzyby: smażone, duszone, marynowane, suszone
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwalił: 36 razy
Pochwalony: 119 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: DamianM » czwartek, 4 sierpnia 2016, 18:51

To w przypadku rydzów może być problem, bo ten gatunek ma zazwyczaj zdrowy trzon i robaczywy kapelusz. Trzeba będzie kroić.



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: Wojtas » czwartek, 4 sierpnia 2016, 22:02

Jeden raz opieńki ukisiłem i kicha wyszła, chyba nie umiem tego robić. Może jeszcze kiedyś spróbuje to zrobić, lecz będę musiał mieć dokładny przepis.
Dobrze ukiszonych grzybków nigdy nie jadłem a smak mnie ciekawi :( :ok:



Awatar użytkownika

Autor tematu
poziomka61
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 219
Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
Imię: Ela
Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalił: 187 razy
Pochwalony: 174 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: poziomka61 » piątek, 5 sierpnia 2016, 11:51

QR_BBPOST To w przypadku rydzów może być problem, bo ten gatunek ma zazwyczaj zdrowy trzon i robaczywy kapelusz. Trzeba będzie kroić.
Rzadko jadam rydze, ale nigdy zaczerwionych, niezależnie w jakiej postaci. Żadnych innych zresztą też. I nie chodzi tu o "dodatkową porcję białka" jak mówią niektórzy, lecz o odchody larw które zostają w wydrążonych korytarzach.


Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających ;)

Awatar użytkownika

Yeti
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 64
Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: "szkieletczyzna"
Pochwalił: 6 razy
Pochwalony: 21 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: Yeti » niedziela, 9 października 2016, 16:11

Miałem wczoraj okazję zaciągnąć porad od u źródła, grzybiarzy da których kiszenie grzybów wszelakich (byle były blaszkowe) to tradycja rodzinna z dziada pradziada.
Sam się do tego dopiero przymierzam, ale ostrzeżenie jakie otrzymałem może się przydać. :D
Smaczne są dopiero po upływie co najmniej 6 tygodni. Mam się nie zrażać, jeśli mnie skusi po 2-3 tygodniach i uznam, że "tego się żaden sposób nie da zjeść !!!). To normalne dopóki nie ukisną.

Czekam z utęsknieniem na opieńki.




ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Kiszenie grzybów

Postautor: ajlaa » sobota, 19 listopada 2016, 09:51

:witam: Nie chwaliłam się tym przepisem bo sama robiłam to pierwszy raz tydzień temu.Dziś próba i...rewelka- KISZONA KAPUSTA Z OPIEŃKAMI

-główka kapusty[ja miałam 3kg]
-kilogram surowych opieniek[kapelusze]
-2 zielone jabłka
-sol ,pieprz, po 4 ziela i liście laurowe
Kapustę i jabłka poszatkowałam ,opieńki małe całe a większe na pól + przyprawy do smaku[ja dałam2 łyżki czubate soli i płaska łyżeczkę pieprz.Wymieszać to i dobrze ucisnąć w kamiennym garnku[ a że ja takowy zbiłam wzięłam wiaderko plastikowe po kapuście] i na wierzch talerz na niego słoik 3l z wodą.Postawiłam na kilka dni w kuchni i wyszło super.Teraz przełożę to do słoików i w zimne miejsce.Nie będę pasteryzowac-zobaczę jak się przetrzyma.Ale myslę ,że przez tydzień połowę to skonsumujemy bo dobre.. .Można dodac kminek jak ktoś lubi -ja nie dodawałam bo nie lubię go.


Ajla

Awatar użytkownika

walker
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 55
Rejestracja: poniedziałek, 22 września 2014, 14:46
Ulubione grzyby: opieńki
Pochwalił: 2 razy
Pochwalony: 14 razy

Kiszenie grzybów

Postautor: walker » poniedziałek, 21 listopada 2016, 15:46

ajlaa, smakowicie się czyta, w piątek pojadę zobaczyć czy jeszcze są opieńki, a jak nie to w sobotę wypróbuje przepis z zielonkami, tylko obgotuję je najpierw z 10 minut :)



Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 215 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: Jozefg » poniedziałek, 21 listopada 2016, 16:04

Ja mam pytanie: Czy ktoś robił kiszone kanie?



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: Paweł » poniedziałek, 21 listopada 2016, 17:57

QR_BBPOST Czy ktoś robił kiszone kanie?
Musisz poeksperymentować :) , chociaż do kiszenia to raczej te twarde - gąski, rydze, kurki ... ;)




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości