Kiszenie grzybów

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: Zenit » poniedziałek, 21 listopada 2016, 18:12

QR_BBPOST Musisz poeksperymentować
kiedyś nikt nie suszył kurek czy rydzy a w końcu ktoś to zrobił i co ? Teraz suszą :) Eksperymenty powodują postęp :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: Jozefg » poniedziałek, 21 listopada 2016, 18:25

QR_BBPOST kiedyś nikt nie suszył kurek
Ja suszę co roku tak samo jak maślaki. :ok:
Znalazłem w zeszłym roku miejscówki na kanie i drugą na gwiaździste, ilości nie do przejedzenia ale krótko :(
Pozostaje konserwować - robiłem próbę smażenia i do zalewy octowej. Dobre, ale... ja nie przepadam za czymkolwiek z octu....
Suszenie Kani nie wychodzi dobrze, pozostają inne sposoby. :)




grybik
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: środa, 30 listopada 2016, 13:06
Imię: Edyta
Ulubione grzyby: maślaki, kanie

Kiszenie grzybów

Postautor: grybik » środa, 30 listopada 2016, 13:09

Czy do kiszenia grzybów używacie octu i w jakiej proporcji? Bo zawsze mam z mężem o to spór :P




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 688 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: sectroyer » środa, 30 listopada 2016, 13:13

Suszenie Kani nie wychodzi dobrze, pozostają inne sposoby. :)
E tam nei wychodzi, długo się suszą, ale są świetne po ususzeniu :D Mam 7 słoików :D



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26667
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8129 razy
Pochwalony: 19673 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: Paweł » środa, 30 listopada 2016, 13:18

QR_BBPOST do kiszenia grzybów używacie octu i w jakiej proporcji?
Ocet to do grzybków w occie :D . Do kiszenia tylko sól i plastry cebuli -> grzyby-cebula-solenie-grzyby-cebula ... i oczywiście przykrycie talerz-em/ykiem oraz docisk -> kamień lub słoik wypełniony wodą.



Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1199 razy

Kiszenie grzybów

Postautor: Tomek86 » czwartek, 1 grudnia 2016, 17:18

Od siebie dodam, że z kiszonych grzybów wychodzi całkiem smaczna zupa :eat: :)


Nie będzie meczu, będzie chór!

Awatar użytkownika

SlavoYo24
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 458
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2016, 19:02
Imię: Sławek
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 119 razy
Pochwalony: 270 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: SlavoYo24 » niedziela, 11 grudnia 2016, 17:25

Kiszenie boczniaka wg przepisu znajomego z fb.
Grzyby lekko obgotować w lekko ososlonej wodzie 5-10 minut.
Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.
Glniane naczynie jak na obrazku :-)
Grzyby układać blaszkami do dołu warstwami przesypując solą... (można jeszcze ciepłe)
Na dnie pierwsza, gruba warstwa soli, warstw boczniaków i znów warstwa soli żeby zakryć tylko kapelusze,,, itd układać warstwy do góry...
Ostatnia warstwa soli znowu obfita, ma szczelnie przykryć grzyby!
Przyprawy i dodatki wg uznania...
Ja do każdej warstwy dałem 2,3 plasterki czosnku,,, co drugą warstwę liść laurowy i troszkę białej gorczycy.
( dla tych co lubią oczywiście cebula, papryka, chili, marchewka, przyprawy).
Dobry patent - dolać przed zamknięciem- soku z kiszoninej kapusty lub ogórków, tak, żeby zalać całość minimalnie powyżej powierzni kapeluszy.
Całość przygnieść czymś ciężkim najlepiej kamieniem ( nie metalem).
Naczynie zamknąć ale nie szczelnie, żeby był dostęp powietrza.
Ułożyć w ciemnym (najlepiej chłodnym) miejscu.
Sprawdzać co kilka dni czy grzyby są zalane płynem (jeśli nie to dolewać solanki lub zwykłej wody z kranu), jeśli utworzy się biały korzuch, zbierać całą jego powierznię!
Czekamy 3-4 tygodnia,,,
Smacznego

:beer: :jupi: :drink:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: Zenit » niedziela, 11 grudnia 2016, 17:48

[ref]SlavoYo24[/ref], masz podjechać kiedyś jak będą do jedzenia chciałbym skosztować tych kiszonych boczniaków :) potem :drink: i myślę że będzie :ok: :D


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

SlavoYo24
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 458
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2016, 19:02
Imię: Sławek
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 119 razy
Pochwalony: 270 razy
Kontakt:

Kiszenie grzybów

Postautor: SlavoYo24 » niedziela, 11 grudnia 2016, 18:39

Czekamy tylko na ukiszenie... 30 grudnia wpadam do Ciebie :-) :ok:




ArekGeo
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 9 sierpnia 2014, 20:34
Imię: Arek
Ulubione grzyby: Lejkowiec dęty, Gąsówka naga
Lokalizacja: Wrocław
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 3 razy

Kiszenie grzybów

Postautor: ArekGeo » sobota, 23 grudnia 2017, 23:29

Grzyby układać blaszkami do dołu warstwami przesypując solą... (można jeszcze ciepłe)
Powinno być blaszkami do góry, by zapewnić fermentację beztlenową, podobnie jak na zdjęciu kurek powyżej.



Awatar użytkownika

jurekli
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 638
Rejestracja: środa, 30 sierpnia 2006, 13:59
Ulubione grzyby: rydze, prawdziwki, opieńki
Lokalizacja: Wrocław
Pochwalił: 2 razy
Pochwalony: 22 razy

Kiszenie grzybów

Postautor: jurekli » czwartek, 28 grudnia 2017, 14:01

Czy ktoś testował kiszenie zimówki? Pod Wrocławiem kolega w święta nakosił ponad 5 kilo :shock:



Awatar użytkownika

ewuko
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 26 listopada 2017, 20:17
Imię: Ewa
Ulubione grzyby: Prawdziwki
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 3 razy

Kiszenie grzybów

Postautor: ewuko » sobota, 10 lutego 2018, 16:12

Jeszcze nie zdarzyło mi się kisić grzybków. Ale ciekawe rozwiązanie.




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość