Strona 2 z 2

Kiszenie grzybów

: poniedziałek, 21 listopada 2016, 18:12
autor: Zenit
QR_BBPOST Musisz poeksperymentować
kiedyś nikt nie suszył kurek czy rydzy a w końcu ktoś to zrobił i co ? Teraz suszą :) Eksperymenty powodują postęp :)

Kiszenie grzybów

: poniedziałek, 21 listopada 2016, 18:25
autor: Jozefg
QR_BBPOST kiedyś nikt nie suszył kurek
Ja suszę co roku tak samo jak maślaki. :ok:
Znalazłem w zeszłym roku miejscówki na kanie i drugą na gwiaździste, ilości nie do przejedzenia ale krótko :(
Pozostaje konserwować - robiłem próbę smażenia i do zalewy octowej. Dobre, ale... ja nie przepadam za czymkolwiek z octu....
Suszenie Kani nie wychodzi dobrze, pozostają inne sposoby. :)

Kiszenie grzybów

: środa, 30 listopada 2016, 13:09
autor: grybik
Czy do kiszenia grzybów używacie octu i w jakiej proporcji? Bo zawsze mam z mężem o to spór :P

Kiszenie grzybów

: środa, 30 listopada 2016, 13:13
autor: sectroyer
Suszenie Kani nie wychodzi dobrze, pozostają inne sposoby. :)
E tam nei wychodzi, długo się suszą, ale są świetne po ususzeniu :D Mam 7 słoików :D

Kiszenie grzybów

: środa, 30 listopada 2016, 13:18
autor: Paweł
QR_BBPOST do kiszenia grzybów używacie octu i w jakiej proporcji?
Ocet to do grzybków w occie :D . Do kiszenia tylko sól i plastry cebuli -> grzyby-cebula-solenie-grzyby-cebula ... i oczywiście przykrycie talerz-em/ykiem oraz docisk -> kamień lub słoik wypełniony wodą.

Kiszenie grzybów

: czwartek, 1 grudnia 2016, 17:18
autor: Tomek86
Od siebie dodam, że z kiszonych grzybów wychodzi całkiem smaczna zupa :eat: :)

Kiszenie grzybów

: niedziela, 11 grudnia 2016, 17:25
autor: SlavoYo24
Kiszenie boczniaka wg przepisu znajomego z fb.
Grzyby lekko obgotować w lekko ososlonej wodzie 5-10 minut.
Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.
Glniane naczynie jak na obrazku :-)
Grzyby układać blaszkami do dołu warstwami przesypując solą... (można jeszcze ciepłe)
Na dnie pierwsza, gruba warstwa soli, warstw boczniaków i znów warstwa soli żeby zakryć tylko kapelusze,,, itd układać warstwy do góry...
Ostatnia warstwa soli znowu obfita, ma szczelnie przykryć grzyby!
Przyprawy i dodatki wg uznania...
Ja do każdej warstwy dałem 2,3 plasterki czosnku,,, co drugą warstwę liść laurowy i troszkę białej gorczycy.
( dla tych co lubią oczywiście cebula, papryka, chili, marchewka, przyprawy).
Dobry patent - dolać przed zamknięciem- soku z kiszoninej kapusty lub ogórków, tak, żeby zalać całość minimalnie powyżej powierzni kapeluszy.
Całość przygnieść czymś ciężkim najlepiej kamieniem ( nie metalem).
Naczynie zamknąć ale nie szczelnie, żeby był dostęp powietrza.
Ułożyć w ciemnym (najlepiej chłodnym) miejscu.
Sprawdzać co kilka dni czy grzyby są zalane płynem (jeśli nie to dolewać solanki lub zwykłej wody z kranu), jeśli utworzy się biały korzuch, zbierać całą jego powierznię!
Czekamy 3-4 tygodnia,,,
Smacznego

:beer: :jupi: :drink:

Kiszenie grzybów

: niedziela, 11 grudnia 2016, 17:48
autor: Zenit
[ref]SlavoYo24[/ref], masz podjechać kiedyś jak będą do jedzenia chciałbym skosztować tych kiszonych boczniaków :) potem :drink: i myślę że będzie :ok: :D

Kiszenie grzybów

: niedziela, 11 grudnia 2016, 18:39
autor: SlavoYo24
Czekamy tylko na ukiszenie... 30 grudnia wpadam do Ciebie :-) :ok:

Kiszenie grzybów

: sobota, 23 grudnia 2017, 23:29
autor: ArekGeo
Grzyby układać blaszkami do dołu warstwami przesypując solą... (można jeszcze ciepłe)
Powinno być blaszkami do góry, by zapewnić fermentację beztlenową, podobnie jak na zdjęciu kurek powyżej.

Kiszenie grzybów

: czwartek, 28 grudnia 2017, 14:01
autor: jurekli
Czy ktoś testował kiszenie zimówki? Pod Wrocławiem kolega w święta nakosił ponad 5 kilo :shock:

Kiszenie grzybów

: sobota, 10 lutego 2018, 16:12
autor: ewuko
Jeszcze nie zdarzyło mi się kisić grzybków. Ale ciekawe rozwiązanie.