RADY PORADY ZAPYTANIA KULINARNE


Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

RADY PORADY ZAPYTANIA KULINARNE

Postautor: ajlaa » wtorek, 18 października 2016, 12:02

Miałam problema gdzie to umieścić-może w tym temacie.Jeśli to juz gdzieś jest to proszę Admina o przeniesienie lub usunięcie.
Wiele osób ma swe domowe sposoby ułatwiające bytowanie w tym temacie ;) ;) -wzajemna ich wymiana z pewnością przyda się.A niekiedy warto popytać jak mamy z czymś problem :tak:

Zabezpieczenie kiszonej kapusty przed pleśnią:

Ukiszoną kapustę przekładam do worka umieszczonego w beczce czy garnku dobrze ugniatając .Worek z kapustą zakręcam lub zawiązuję. Na nim umieszczam drugi worek z 10lwody z dodatkiem 1/2 kg soli.Worek ten tak zawiązuję -[mocny węzeł aby woda nie wysączyła się] aby dokładnie przylegał do worka z kapustą i ściany beczki.Tak zabezpieczona kapusta nie wymaga częstego mycia i usuwania białego nalotu na wierzchu kapusty.Raz zawiązany worek przy każdym nabieraniu kapusty odkładam do miski i z powrotem po wyjęciu kapusty wkładam na zakręcony worek z kapustą.Nie używam pokrow ani kamieni do obciążeń.
Kapusta po ukiszeniu i wyjęciu z beczki a następnie włożeniu do worka traci 'gazy" i goryczkę.Nigdy nie 'przebijam' kapusty w czasie kiszenia bo kiszę też całe główki kapusty na kapuśniaki[kiszeniaki]

Kasza jaglana bez goryczki:

Teraz tak 'modna' jest kasza jaglana [bardzo zdrowa ] ale aby nie miała posmaku goryczki wystarczy na sitku przelać ją wrzątkiem przed gotowaniem.


Ajla

Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

RADY PORADY ZAPYTANIA KULINARNE

Postautor: Jozefg » wtorek, 18 października 2016, 15:35

QR_BBPOST
Kasza jaglana bez goryczki:
Teraz tak 'modna' jest kasza jaglana [bardzo zdrowa ] ale aby nie miała posmaku goryczki wystarczy na sitku przelać ją wrzątkiem przed gotowaniem.
Dobry sposób! :ok:
Można też inaczej: Wsypać kaszę na patelnię i mieszając przyprażyć. Byle nie za mocno - jak w kuchni rozejdzie się zapach prażonej kaszy to koniec prażenia. :tak:
Ostatnio kasza jaglana wraca do łask, a jest to najbardziej uniwersalna kasza - na kwaśno, słodko, z mięsem, sosami, polana tłuszczem ze skwarkami, itp....
Bardzo dobra dla dietetyków i małych dzieci



Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

RADY PORADY ZAPYTANIA KULINARNE

Postautor: Nadir » piątek, 21 października 2016, 23:25

ajlaa, wątek :ok:

Nie ma co się czaić... wrzucamy kolejne porady :!: :)



Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

RADY PORADY ZAPYTANIA KULINARNE

Postautor: Jozefg » sobota, 22 października 2016, 10:54

QR_BBPOST
Nie ma co się czaić... wrzucamy kolejne porady :!: :)

Porada, kiszenie kapusty:
W żadnym razie nie wolno wylewać soku powstałego z kapusty w trakcie ubijania w naczyniu! Podczas procesu kiszenia kapusta "wypije" ten sok.
Po trzech dniach przełożyć do słoików a pozostały sok dolać do słoików z kapustą na przechowanie w piwnicy.

Ja wiem że jest taka "szkoła" w niektórych regionach kraju ale jeżeli się sok wyleje kapusta będzie sucha, twarda i wiórowata... :placze:
Co kto lubi... :P




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości