Które grzyby nie wymagają gotowania?


Autor tematu
dedert
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 13
Rejestracja: środa, 13 września 2017, 19:50
Imię: Tomasz
Ulubione grzyby: Podgrzybek Brunatny

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Postautor: dedert » poniedziałek, 16 października 2017, 20:53

QR_BBPOST
QR_BBPOST * podgrzybek brunatny. Jak z nim?
ten gatunek wymaga obgotowania :)
A czemuż tak? Poszedłem z radą sectroyer'a i wszystkie grzyby z gąbką (oraz boczniaki i shitake) smażę bez gotowania w tym sporo podgrzybków brunatnych w ostatnim czasie i żyję. A tematem przewodnim mojego wątku było obgotowywanie przed spożyciem (smażeniem, duszeniem, pieczeniem), a jedzenie na surowo to przy okazji (tak jak pieczarki czy shitake)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Postautor: Wojtas » poniedziałek, 16 października 2017, 22:06

QR_BBPOST Witam. Chciałbym tutaj zapytać czy orientuje się ktoś, które grzyby trzeba koniecznie gotować przed spożyciem, a które można od razu smażyć, dusić albo i nawet jeść na surowo? Chciałbym wydobyć z tego cudownego tworu natury jak najwięcej aromatów i uniknąć gotowania, które z odlaną wodą wytraca smak i aromat jakże szlachetny Dziś uzbierałem:
[ref]dedert[/ref], Masz takie odpowiedzi, jak napisałeś pytanie, :doh:




Autor tematu
dedert
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 13
Rejestracja: środa, 13 września 2017, 19:50
Imię: Tomasz
Ulubione grzyby: Podgrzybek Brunatny

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Postautor: dedert » sobota, 4 listopada 2017, 23:43

No tak ale czemu nagle podgrzybka trzeba obgotowywać? Wydziela śluz? Minęło sporo czasu od ostatniej konsumpcji, mam się dobrze ale wolałbym wiedzieć na następny raz.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Postautor: sectroyer » poniedziałek, 7 maja 2018, 18:39

QR_BBPOST A czemuż tak? Poszedłem z radą sectroyer'a i wszystkie grzyby z gąbką (oraz boczniaki i shitake) smażę bez gotowania w tym sporo podgrzybków brunatnych w ostatnim czasie i żyję. A tematem przewodnim mojego wątku było obgotowywanie przed spożyciem (smażeniem, duszeniem, pieczeniem), a jedzenie na surowo to przy okazji (tak jak pieczarki czy shitake)
Ja tam na surowo nie polecam :)
QR_BBPOST No tak ale czemu nagle podgrzybka trzeba obgotowywać? Wydziela śluz? Minęło sporo czasu od ostatniej konsumpcji, mam się dobrze ale wolałbym wiedzieć na następny raz.
Jeśli słyszysz, że jakiegoś grzyba przed smażeniem "należy najpierw obgotować", to na 90% jest TRUJĄCY i nie powinno się go spożywać :) Jadalne grzyby można od razu smażyć :)



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

Które grzyby nie wymagają gotowania?

Postautor: PawelJeleniaGora » wtorek, 8 maja 2018, 00:13

QR_BBPOST Jadalne grzyby można od razu smażyć
Mój kolega tak robi, ja zaś wszystkie oprócz kurek i oczywiście kań obgotowuję. Ogólnie polecam raz na jakiś czas zrobić dwa badania ALT i Bilirubinę.




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości