Co dziś na obiad

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kłótliwsza 1/2
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 4 lutego 2006, 00:10
Ulubione grzyby: Takie w średnim wieku i miłe dla oka ;-)
Lokalizacja: Poznań
Pochwalony: 3 razy

Co dziś na obiad

Postautor: Kłótliwsza 1/2 » wtorek, 14 marca 2006, 08:51

Widzę, że z zapałem śledzicie nasze wypociny i fotki więc kolejna propozycja nieco ekshibicjonistyczna :P - czyli co dzis u nas na obiad :)
Dzis szef kuchni, czyli Pirus we własnej osobie poleca danie jarskie:
Bigos z fasolą i grzybami
Obrazek
Smacznego:)
[ Dodano: 2006-03-14, 07:55 ]
A co u Was na obiad??? :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 marca 2006, 09:33 przez Kłótliwsza 1/2, łącznie zmieniany 1 raz.


Anna Żygadło
Szczęśliwa bo ma już 5 szynszyli ;-)

Awatar użytkownika

Pafcio grzyb
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 919
Rejestracja: środa, 4 stycznia 2006, 12:38
Lokalizacja: Kielce
Pochwalony: 10 razy

Postautor: Pafcio grzyb » wtorek, 14 marca 2006, 09:56

a ja się odchudzam :( :( :( :( :( :( :(

[ Dodano: 2006-03-14, 10:10 ]
ja się nie chwalę ale jak wstawiamy grzybowe żarcie to ja taki skromny półprodukt

Obrazek


Raduje się serce, raduje się dusza
Gdy Pafcio i spółka na wyprawę rusza.


Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 19:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Postautor: Zibi » wtorek, 14 marca 2006, 15:51

Pafcio,nogi odcinaj,bo są łykowate i nie zjadliwe.



Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1457 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » wtorek, 14 marca 2006, 16:49

znowu o żarciu hihihhi zartowałem mniam mniam :P :P :P :P


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""


asza
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 936
Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 14:25
Pochwalony: 25 razy

Postautor: asza » wtorek, 14 marca 2006, 17:07

No nie, jak tu się można odchudzić, na ten bigos miałabym wielką ochotę :wink:



Awatar użytkownika

Autor tematu
Kłótliwsza 1/2
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 4 lutego 2006, 00:10
Ulubione grzyby: Takie w średnim wieku i miłe dla oka ;-)
Lokalizacja: Poznań
Pochwalony: 3 razy

Postautor: Kłótliwsza 1/2 » wtorek, 14 marca 2006, 17:35

Asza - po co sie odchudzac? ;) to juz dawno nie modne i mało popularne u facetów :)
- serio mówię, opytałam kiedys wszystkich znanym mi facetów o ich gusta w kwestii kobiecych kształtów i wyobraż sobie (choc to moze trudne), że zaden z nich nie tęsknił za szkieletorem :) :) :), poza tym nie wygląd najważniejszy, lecz umiejętnośc stworzenia ciepłego klimatu w domu :)
Więc jedz bigosu ile chcesz i usmiechaj sie promiennie :D

Pafcio - kto Ci tak pieknie wyhaftował obrus i serwetkę???? masz w domu taką utalentowaną kobietę? :)

Termit - zarcie to jednak dośc popularny temat - jak widac :P :P :P

Zibi a ja zjadłam te grzybki z nóżkami i nie zaszkodziło :) i nie były łykowate :) A może Ty masz francuskie podniebienie :lol: :lol:


Anna Żygadło
Szczęśliwa bo ma już 5 szynszyli ;-)


asza
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 936
Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 14:25
Pochwalony: 25 razy

Postautor: asza » wtorek, 14 marca 2006, 18:33

Połówka, chyba źle się wyraziłam :oops: Miałam na myśli kilogramy, w których dobrze się czuję, a nie figurę modelki :lol: A że nie szata zdobi człowieka, to prawda stara jak świat :) Uśmiecham się więc promiennie :D, ale bigosu do wiosny nie będę jadła tyle ile chcę :( Może, jak skusicie się kiedyś z Pirusem przyjechać na południe na jakieś klubowe spotkanie, będziecie mieli okazję odwiedzić nas i sami przekonać się o klimacie u nas panującym :D



Awatar użytkownika

Autor tematu
Kłótliwsza 1/2
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 4 lutego 2006, 00:10
Ulubione grzyby: Takie w średnim wieku i miłe dla oka ;-)
Lokalizacja: Poznań
Pochwalony: 3 razy

Postautor: Kłótliwsza 1/2 » wtorek, 14 marca 2006, 18:54

Asza - I wzajemnie zapraszam do nas :-)
I lekko Ci współczuję :-) bo ja się w bigosie nie bede oszczędzać :-) - dopóki swobodnie mieszcze sie w drzwiach :lol: :lol: :lol:
a potem... hm... najwyżej sie drzwi szersze wstawi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Anna Żygadło
Szczęśliwa bo ma już 5 szynszyli ;-)


asza
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 936
Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 14:25
Pochwalony: 25 razy

Postautor: asza » wtorek, 14 marca 2006, 19:00

a potem... hm... najwyżej sie drzwi szersze wstawi
Jesteśmy po remoncie, wymienialiśmy w domu większość drzwi, Janusz z pewnością ucieszyłby się na wieść o kolejnej wymianie :lol: :lol: :lol: :jupi:



Awatar użytkownika

Autor tematu
Kłótliwsza 1/2
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 4 lutego 2006, 00:10
Ulubione grzyby: Takie w średnim wieku i miłe dla oka ;-)
Lokalizacja: Poznań
Pochwalony: 3 razy

Postautor: Kłótliwsza 1/2 » wtorek, 14 marca 2006, 19:17

A u nas ktos przezornie wstawił szerokie, trójskrzydłowe okna , które bez problemu mozna wymienić na szeeeeerokie drzwi balkonowe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bardzo przyszłościowy domek :D :D :D

Niech zyje bigos !!!! :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 2006-03-15, 09:23 ]
Hej ludzie!!!! :roll: Czy wy jadacie obiady??? :wink: :wink: :wink: mam wrażenie, ze wszyscy zrobili sobie dziś na obiad kurczaka i wirus gryby zaraził wam aparaty oraz komputery :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

cóż...ponoc pomaga obróbka termiczna w temperaturze 70'C :lol: :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 2006-03-19, 09:55 ]
Przepis na obiad dla Zibiego - bo prosił - i nie tylko :D :D :D
Roladki z modrą kapustą.
Zaczne od roladek bo trzeba je przygotowac dzień wczesniej aby wydobyć z nich pełnię smaku. Ponoc robi sie je z wołowiny, ja robie z kwałka schabu - bo mam :lol:
Potzebne: kawałek schabu, kawłakem wedzonego boczku, cebula, marchew surowa, ogórek kiszony, musztarda, sól, pieprz, garstka suszonych grzybow.
Schab pokroić w plastry grubosci ok 1-1,5 cm i rozbic mozliwie najcieniej. Najlepiej rozbija sie mięso przez foliowy woreczek bo tluczek sie nie przylepia i nie pryska po całej kuchni :D . Rozbite płaty posmarowac musztardą, posolic, popieprzyc (ino nie spieprzyć :lol: )

[ Dodano: 2006-03-19, 09:59 ]
Boczek, cebulę, marchew i ogórka pokroic w jak najcieńsze plasterki - prawie przejrzyste - i układac na platach mięsa. Najpierw warstwe boczku, potem cebuli, potem marchewki i na końcu ogórka. Zawinąc to w rulon i owiązać nitka, zeby sie nie rozpadło. Odstawic do lodówki na minimum 12 godzin. Wykonanie jest pracochłonne i trochę trudne bo mięsa z taka wuchtą dodatków zawinąć niełatwo - dlatego dobrze jest użyć nitki a nie wykałaczek. Nastepnie namoczyc w wodzie suszone grzybki. i Zostawic wszystko do nastepnego dnia.

[ Dodano: 2006-03-19, 10:14 ]
Nastepnego dnia:
Na patelni lub w duzej brytfannie ( w zalezności od ilosci roladek :) ) rozgrzac kawałek margaryny i obsmazyc roladki ze wszystkich stron na ciemnozłoty kolor. Roladki ułozyć w brytfannie, dodac tłuszcz ze smażenia i grzyby razem z woda w której się moczyły. Wrzucic kostke rosołową, soli do smaku, troche piperzu, liśc laurowy, ziele angielskie... i dusic pod przykryciem około godziny. Jak juz mieso bedzie gotowe, wyjąć roladki na jakis półmisek i szybko - by nie ostygło mięso - zaprawic sos smietaną. Jesli ktos lubi gest sos do smietany dodac trochę mąki. W czasie gdy roladki sie duszą trzeba wstawic do gotowania pyry i zająć się modra kapustą. Pokroic w kosteczke kilka plastrów boczku wędzonego lub wędzonej słoniny i zesmazyć na patelni na chrupiace skwarki, nastepnie przeląc tłuszcz ze skwarkami do garnka, rozgrzać go i wsypać poszatkowana kapustę. Obsmazać ja na tłuszczu, na duzym ogniu przez pare minut, mieszając co chwilę. Jak się lekko zeszkli to podlac wodą - nieduzo, około szklanki na małą główke kapusty, dodac liscia laurowego, ziele angielskie, soli, pieprzu i octu lub soku z cytryny do smaku (kapucha powinna byc kwasna). I niech sie dusi. Jak juz bedzie miekka - ale przy tym lekko chrupiąca - nalezy dodac starkowane na duzych oczkach dwa jabłka i doprawic cukrem do smaku. I gotowe. A pyry po ugotowaniu przerobić na pure - dodać gęstej śmietany lub mleko i dużą łyżke tłuszczu i potłuc na względnie jednolita masę. I ... nałozyc sobie na tależ słuszna porcję :D :D po czym zjeśc ze smakiem :lol: :lol: :lol: . Zatroskanym o utrzymanie stałej wagi ciała polecam zjadanie dużej ilości owoców, zwłaszcza cytrusów - doskonale spalaja nadmiar tłuszczu w organixmie.

[ Dodano: 2006-03-19, 10:17 ]
W marketach i nawet w Biedronce czesto gęsto mozna dostac pomarańcze po smiesznej cenie np 2,50 :-). Ja jestem straszny łasuch i takich okazji nie odpuszczam i nie trafiłam jeszcze na kiepskie owoce. Zawsze sa słodziutkie i soczyste. polecam :lol: :lol:


Anna Żygadło
Szczęśliwa bo ma już 5 szynszyli ;-)

Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Postautor: maud » poniedziałek, 3 kwietnia 2006, 08:16

Hej ludzie!! Czy wy jadacie obiady? mam wrażenie, ze wszyscy zrobili sobie dziś na obiad kurczaka i wirus gryby zaraził wam aparaty oraz komputery
Jestem strasznym łasuchem i zawsze czytam o Twoich cudach kulinarnych. Ponieważ od dłuższego czasu nic w tym temacie się nie dzieje to może pomysł na wiosenną sałatkę? Wczorajszy wypad na ucha bzowe nie zaliczam do udanych- wszystkie mi wyzbierali :!: aby nie wracać z pustymi rękoma do domu nad strumieniem nazbierałem młodziutkiej pokrzywy. Po długich miesiącach panowania w kuchni kiszonej kapuchy i ogórów mizeria ze szklarniowego ogórka z dodatkiem parapetowego szczypiorka wraz z siekaną pokrzywą do typowego schabowego z ziemniakami była doprawdy świetna. Szkoda że jeszcze mlecz nie rośnie na łąkach...

Czy ktoś próbował takiej zieleniny :?:


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.

Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » poniedziałek, 3 kwietnia 2006, 09:04

maud a jak ty te pokrzywy wcinasz :?: nie parzą po podniebieniu :?: :lol:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)


Marta
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1372
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 14 razy

Postautor: Marta » poniedziałek, 3 kwietnia 2006, 10:59

Maud, moja mama każdej wiosny robi sałatkę właśnie z pokrzyw, mleczy i lebiody :) Może w tym roku i ja spróbuję :) Niedługo będzie szczaw, a wtedy upichcę zupkę, już mi ślinka leci :)
Może ktoś z Was ma przepisy na takie nietypowe dania ?




Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 19:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Postautor: Zibi » poniedziałek, 3 kwietnia 2006, 16:05

Maud,oj jadło się tą zieleninę na przednówku,jadło ze smakiem :) :)




Marta
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1372
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 14 razy

Postautor: Marta » poniedziałek, 3 kwietnia 2006, 16:37

Znalazłam fajny przepis :)

Myśliwska sałatka ziemniaczana

500 g ziemniaków ugotować w łupinach, obrać, pokroić na małe kostki i zmieszać ze 185 g drobno posiekanych ziół (pokrzywa, rzeżucha ogrodowa, mniszek pospolity, szczaw, bluszczyk kurdybanek, babka i pietruszka - w jednakowych ilościach). Dodać 2 drobno posiekane cebule i przyprawić octem z olejem albo majonezem.

Może w weekend go wypróbuję ( jak wyjadę na łono natury z dala od cywilizacji) :)




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 2 gości