Co dziś na obiad

Awatar użytkownika

Leszek/S
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8140
Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
Imię: Лешек
Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
Pochwalił: 779 razy
Pochwalony: 2784 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Leszek/S » niedziela, 20 sierpnia 2017, 16:34

Henryk pisze:QR_BBPOST Spokojnie można szamać również część zarodnikową grzyba
Tak też napisałem:
Leszek/S pisze:QR_BBPOST Kiedyś gdzieś czytałem że można jeszcze szamać to zielone wokół tego rdzenia
Henryk pisze:QR_BBPOST Zamiast czytać dziwaczne blogi , wolę podglądać i czytać zaprzyjaźnione forum
A jakże ... Tylko że to zaprzyjaźnione forum wzoruje się właśnie na tym "dziwacznym blogu" http://www.bio-forum.pl/messages/2/261894.html ;)


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » niedziela, 20 sierpnia 2017, 17:10

Leszek/S,
Leszek/S pisze:QR_BBPOST Tylko że to zaprzyjaźnione forum wzoruje się właśnie na tym "dziwacznym blogu"
Ale to inny wątek ;)
Ja skorzystałem z rad Pana Ryszarda
" Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1994
Teresko - obieraj czarcie jajo tak:
1* Przekrój na 4 części
2* Złap za skórkę pod galaretkę i zdejmij z galaretką.
3* To co zostanie, lekko osól i możesz jeść - na surowo!!!
To sposób na najłatwiejsze obranie czarciego jaja. Nauczyłem się tego na zlocie :-) mimo, że nauczycielka robiła to inaczej :-)
Czarcie jajo lepiej jeść na surowo - jest naprawdę smaczne i dużo mniej roboty :-) Dzięki Aniu, że pokazałaś nam ten sposób zjadania czarciego jaja :-)
"

Sposób niezawodny , wręcz ekspresowy , bez babrania się galaretą otaczającą zarodnika ;)
Nie polecam smażenia , czy zaprawiania w occie ( próbowałem w zeszłym sezonie :nie: :nie: to nie to co na żywca w lesie :D )

Czarcie jajo :?: tylko na surowo z odrobiną soli :D zapewnia pełny bukiet doznań :lol: dopadnie mnie sraczka :?: czy nie po zjedzeniu :zhm: :rotfl: :rotfl:



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1896
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 694 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: sectroyer » niedziela, 20 sierpnia 2017, 19:31

Henryk pisze:QR_BBPOST Czarcie jajo tylko na surowo z odrobiną soli za
Może spróbuję jeszcze w tym, czy przyszłym sezonie, ale na pewno nie na surowo :P Nie lubię surowizny, musi być DOBRZE przesmażone :)


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » niedziela, 20 sierpnia 2017, 19:35

sectroyer, :witam: :D

Daj se siena ! nie smaż czarcich jaj :nie: :nie: smak gówniany .... a zresztą sam ocenisz jak nabierzesz odwagi na czarcie jaja :lol:



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1896
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 694 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: sectroyer » niedziela, 20 sierpnia 2017, 20:37

Henryk pisze:QR_BBPOST sectroyer, :witam: :D

Daj se siena ! nie smaż czarcich jaj :nie: :nie: smak gówniany .... a zresztą sam ocenisz jak nabierzesz odwagi na czarcie jaja :lol:
Hehe, na Twoich zdjęciach wyglądają smacznie :lol: :lol: :rotfl: :rotfl: Poza tym ja mam specyficzny smak chyba, nie smakują mi grzyby, które innym smakują :D :lol: :lol: :rotfl: :rotfl:


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » niedziela, 20 sierpnia 2017, 20:42

sectroyer,
sectroyer pisze:QR_BBPOST Hehe, na Twoich zdjęciach wyglądają smacznie
Szkoda grzania patelni , wyglądają smacznie ale takie nie są .
Czarcie jaja to grzyb dla " grzybniętych inaczej " ;) spróbuj na surowo z solą , jak nie podejdzie , zwyczajnie wyplujesz :ok:



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1896
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 694 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: sectroyer » niedziela, 20 sierpnia 2017, 21:16

Henryk pisze:QR_BBPOST Czarcie jaja to grzyb dla " grzybniętych inaczej " spróbuj na surowo z solą , jak nie podejdzie , zwyczajnie wyplujesz
Ale musiałbym do lasu sól zabrać :placze:

Dzisiejszy obiad, jak grzyb jest dobry, to mu cebula nie przeszkadza :ok: Drobnołuszczaki jelenie i pieniążkówka gładkotrzonowa:
Delicje :eat: :eat: :mniam: :mniam:


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Wojtas » niedziela, 20 sierpnia 2017, 21:30

Henryk pisze:QR_BBPOST Czarcie jaja to grzyb dla " grzybniętych inaczej " spróbuj na surowo z solą , jak nie podejdzie , zwyczajnie wyplujesz
Eksperymenty z grzybami są fajne, zwłaszcza dla tych którzy to lubią :eat: Raz na rok mogę sobie wszamać jajo na surowo, mleczaja, borowika, ale będą to, tylko małe zachcianki na przypomnienie smaku. Teraz naszło mnie na eksperymenty z rozgrzaną blachą, lub nad ogniskiem, szczyptą soli, do tego pajda wiejskiego chleba, oczywiście eksperymenty będą przeprowadzane na grzybkach :eat:


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » sobota, 26 sierpnia 2017, 15:28

:witam: :D
Obiadek prawie standard , mix grzybowy , prawdziwek , drobnołuszczak jeleni i podgrzybek złotawy :mniam:
Może i nuda , ale tak smakują mi najbardziej :D



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1896
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 694 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: sectroyer » sobota, 26 sierpnia 2017, 20:53

Henryk pisze:QR_BBPOST Może i nuda , ale tak smakują mi najbardziej
Cebulka jest git :ok:


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » sobota, 26 sierpnia 2017, 21:11

Obiadokolacja :)


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » niedziela, 27 sierpnia 2017, 19:09


Była jeszcze mizeria, ale nie załapała się na :fotka:


Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 956
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 948 razy
Pochwalony: 520 razy

Co dziś na obiad

Post autor: PawelJeleniaGora » środa, 30 sierpnia 2017, 23:02

Henryk pisze:
Wojtas pisze:QR_BBPOST Ale mieszasz, to pasteryzaja w Twoim wydaniu
Jest skuteczna a grzybki nie tracą na swojej wartości , nie narzucam się nikomu by tak robił .

-> http://straga.pl/marynaty/grzyby-solance/ :figielek: :D
Tak będę zmuszony zrobić, brak miejsca w zamrażalniku. Chodzi o zwykłą sól jodowaną ?.


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » czwartek, 31 sierpnia 2017, 08:42

PawelJeleniaGora, :witam: :D
PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST Chodzi o zwykłą sól jodowaną ?.
Tak , ja używam zwykłej soli jodowanej .
Dodam jeszcze by stosować najlepiej nowe zakrętki słoików z solanką , sól jest agresywna , stare zakrętki mogą zardzewieć od środka .


Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 956
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 948 razy
Pochwalony: 520 razy

Co dziś na obiad

Post autor: PawelJeleniaGora » czwartek, 31 sierpnia 2017, 08:46

Zrobiłem a ojciec wciąż marudzi, że za dużo soli. Może i tak być bo miałem ciut za duże słoiczki a grzybków za mało wyszło pół słoiczka a miał być 2/3. Nakrętek nowych nie miałem.


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat