Co dziś na obiad
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Co dziś na obiad
PawelJeleniaGora,
Wiesz jak jest z tą solą dla ludzi z wrażliwym smakiem będzie za dużo , dla drugich w sam raz .
Najlepsze wyjście , to zrobić wedle własnego smaku
Wiesz jak jest z tą solą dla ludzi z wrażliwym smakiem będzie za dużo , dla drugich w sam raz .
Najlepsze wyjście , to zrobić wedle własnego smaku
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
-
- Grzyb prosty
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
- Imię: Ela
- Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
- Lokalizacja: Mazowsze
- Pochwalił: 194 razy
- Pochwalony: 179 razy
- Kontakt:
Co dziś na obiad
Marzyło mi się ostatnio, a że marzenia się spełniają... Babka ziemniaczana ze świeżakami
Padam z obżarstwa
Padam z obżarstwa
Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających
-
- Grzyb prosty
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
- Imię: Ela
- Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
- Lokalizacja: Mazowsze
- Pochwalił: 194 razy
- Pochwalony: 179 razy
- Kontakt:
Co dziś na obiad
W sieci jest mnóstwo przepisów, ale ja jestem wychowana na podlasko-litewskich smakach i nie każdy mi pasuje. Robię niestety "na oko"sectroyer pisze:Żądam przepisu
Ok 3 kg ziemniaków obranych utrzeć jak na placki, można odlać trochę wody jak wodniste
ze dwie spore cebule - jedną zetrzeć z ziemniakiami, drugą zeszklić na podsmażonym boczku i słonince (w sumie ze 30 - 40 dkg)
Do ziemniaków dodać gorący tłuszcz ze skwarkami i cebulą, wymieszać, dodać dwa jaja, garść mąki ziemniaczanej i trochę , ok łyżki z czubem pszennej, dosolić i dopieprzyć do smaku. W przepisach widać czosnek i majeranek, ale to prosta i bidna strawa, więc im prościej tym smaczniej
Do foremki, na wysokość ok 4-5 cm i do piekarnika na ok 180 na 2 godzinki (uwaga - piekarniki są różne - nie spalić). Sosik grzybowy jaki kto lubi, lub bez. Na drugi dzień da się pokroić w plastry i wtedy odsmażona na złoto i np ze śmietaną Polecam. Pyyyycha!
Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Co dziś na obiad
pyruszki tłuczone, paluszki rybne, grzybki - w przewadze uchówka ośla / w smaku jak uszaki bzowe/ oraz ogóreczek z papryką
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Co dziś na obiad
Debiut pochwiaka jedwabnikowego , pieczarki w uzupełnieniu Ps. przycisk Galeria trzeba obejść , podając adres konkretnego albumu , inaczej kręci kółeczka .
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Co dziś na obiad
@Henryk
Dajesz jakieś mięso do takiej zupki ?. Przyniosłem dziś tyle maślaków co nigdy w życiu na oczy nie widziałem, rosły całymi stadami. W zamrażalniku brak miejsca, maszynki do suszenia nie mam, więc w słoiki robię. Ale zupkę też bym zrobił, acha ciekawe ile może taka zupka w słoiku postać w lodówce?. Jak robiłem grochówkę czy fasolówkę to spoko i miesiąc. Z grzybkami mi chodzi o to żeby z tydzień wytrzymała. Od razu gorącą do słoików i póżniej do lodówki. Oczywiście taka do słoika bez śmietany.
Napisz tak w skrócie, jeśli możesz co tam dajesz i ile mniej więcej bulgocze. Z makaronem robisz . Makaron bardzo lubię i kiedyś jak pamiętam taką robiłem.
Dajesz jakieś mięso do takiej zupki ?. Przyniosłem dziś tyle maślaków co nigdy w życiu na oczy nie widziałem, rosły całymi stadami. W zamrażalniku brak miejsca, maszynki do suszenia nie mam, więc w słoiki robię. Ale zupkę też bym zrobił, acha ciekawe ile może taka zupka w słoiku postać w lodówce?. Jak robiłem grochówkę czy fasolówkę to spoko i miesiąc. Z grzybkami mi chodzi o to żeby z tydzień wytrzymała. Od razu gorącą do słoików i póżniej do lodówki. Oczywiście taka do słoika bez śmietany.
Napisz tak w skrócie, jeśli możesz co tam dajesz i ile mniej więcej bulgocze. Z makaronem robisz . Makaron bardzo lubię i kiedyś jak pamiętam taką robiłem.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Co dziś na obiad
U mnie dzisiaj maślaki w śmietanie z wczorajszego wypadu.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt: