Co dziś na obiad

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » niedziela, 22 października 2017, 14:33




Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Zenit » piątek, 27 października 2017, 13:08

Wczoraj nazbierałem z znajomymi masę boczniaków ostrygowatych...



Musiałem je jakoś szybko przerobić - wczoraj pokroiłem je w paski i krótko zagotowałem.
Kilka lat temu robiąc flaczki nie gotowałem boczniaków ale zrobiłem w ten sposób jak tu przedstawiam.

Składniki:

50 dag boczniaka, 2 marchewki (16 dag), 1 pietruszka (8 dag), 5dag selera, 6 dag białej części pora, 1 cebula (8 dag) , 4 szklanki bulionu z kostki warzywnej, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki przennej, 1/3 szklanki śmietany (12%), pół łyżki majeranku i tymianku, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Wykonanie:

Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki.Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba trzeba – sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.
Podawać z pieczywem (4 porcje)

Dzisiaj składniki są takie same ale boczniaki wcześniej zagotowane i potem duszone jak w wcześniejszym przepisie.

Jak będą smaczniejsze niż z poprzedniej wersji przepisu dam znać :) Na razie flaczki są w trakcie przyrządzania

Flaczki już gotowe wyszły tak :) Myślę że są znacznie smaczniejsze niż w tej poprzedniej wersji kiedy dusiłem pokrojone grzyby. Obgotowane są znacznie miększe i delikatniejsze.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: sectroyer » piątek, 27 października 2017, 14:02

QR_BBPOST wieprzowe pieczone - wielka niewiadoma
Nie jadłeś pieczonej wieprzowiny ? :) Pyszności :mniam:
QR_BBPOST Dzisiaj pieczone wołowe Takie sobie
Mi tam smakuje, pyszotka :)



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » piątek, 27 października 2017, 19:14




Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5863 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Sensibility » sobota, 28 października 2017, 15:41

U mnie dziś smażone bez panierki kanie. :)
Wczoraj miałam dostawę 4 sztuk ale wielkich na całą patelnię. Wszystkich nie pokonałam ale po kilkudniowej przerwie bardzo mi dziś smakowały. :ok:



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » czwartek, 2 listopada 2017, 20:34


gąsówki fioletowawe i wodnichy późne



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » piątek, 3 listopada 2017, 19:34


wodnichy późne i singlowa kurka = kołderka na pyruszkach :)



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » sobota, 4 listopada 2017, 14:33

:witam: :D , rano jeszcze rosły na kłodzie , po południu skończyły w zupie , teraz już chyba w ...... :roll: Flaczki z boczniaków


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 364
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 89 razy
Pochwalony: 102 razy

Co dziś na obiad

Postautor: Bogdan » sobota, 4 listopada 2017, 16:43

QR_BBPOST wodnichy późne i singlowa kurka = kołderka na pyruszkach :)
Kalafior kocham jeść, ale z grzybami nie próbowałem.
Dobrze smakowo się komponują?



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » sobota, 4 listopada 2017, 17:37

QR_BBPOST Dobrze smakowo się komponują?
Według mnie znakomicie :) , gdyż wodnichy są delikatne , a w smaku podobne do płomiennic zimowych oraz drobnołuszczaków jelenich. Cieplutkie wodnichy były pokryte masełkiem .
Bogdan, pora na test smakowy ;) .


pieprzniki i drobnołuszczaki jelenie



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » wtorek, 7 listopada 2017, 20:02


wodnichy i gąsówki



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » piątek, 10 listopada 2017, 15:59


... + uszaki bzowe



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » sobota, 11 listopada 2017, 21:28


... + gąsówki dwubarwne , kurki i uszaki



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » niedziela, 12 listopada 2017, 20:13

Wygląda , że tylko ja :fotka: :fotka: to co pochłaniam :D .

grzybki z zakupionego słoika - pieczarka, boczniak, pochwiak , oraz wschodnie grzybki ryżowe :zhm: - takie uproszczenie opisu :lol:



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » poniedziałek, 13 listopada 2017, 19:50





Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości