Strona 276 z 281

Co dziś na obiad

: niedziela, 22 października 2017, 14:33
autor: Paweł

Co dziś na obiad

: piątek, 27 października 2017, 13:08
autor: Zenit
Wczoraj nazbierałem z znajomymi masę boczniaków ostrygowatych...



Musiałem je jakoś szybko przerobić - wczoraj pokroiłem je w paski i krótko zagotowałem.
Kilka lat temu robiąc flaczki nie gotowałem boczniaków ale zrobiłem w ten sposób jak tu przedstawiam.

Składniki:

50 dag boczniaka, 2 marchewki (16 dag), 1 pietruszka (8 dag), 5dag selera, 6 dag białej części pora, 1 cebula (8 dag) , 4 szklanki bulionu z kostki warzywnej, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki przennej, 1/3 szklanki śmietany (12%), pół łyżki majeranku i tymianku, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Wykonanie:

Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki.Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba trzeba – sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.
Podawać z pieczywem (4 porcje)

Dzisiaj składniki są takie same ale boczniaki wcześniej zagotowane i potem duszone jak w wcześniejszym przepisie.

Jak będą smaczniejsze niż z poprzedniej wersji przepisu dam znać :) Na razie flaczki są w trakcie przyrządzania

Flaczki już gotowe wyszły tak :) Myślę że są znacznie smaczniejsze niż w tej poprzedniej wersji kiedy dusiłem pokrojone grzyby. Obgotowane są znacznie miększe i delikatniejsze.

Co dziś na obiad

: piątek, 27 października 2017, 14:02
autor: sectroyer
Wojtas pisze:QR_BBPOST wieprzowe pieczone - wielka niewiadoma
Nie jadłeś pieczonej wieprzowiny ? :) Pyszności :mniam:
Wojtas pisze:QR_BBPOST Dzisiaj pieczone wołowe Takie sobie
Mi tam smakuje, pyszotka :)

Co dziś na obiad

: piątek, 27 października 2017, 19:14
autor: Paweł

Co dziś na obiad

: sobota, 28 października 2017, 15:41
autor: Sensibility
U mnie dziś smażone bez panierki kanie. :)
Wczoraj miałam dostawę 4 sztuk ale wielkich na całą patelnię. Wszystkich nie pokonałam ale po kilkudniowej przerwie bardzo mi dziś smakowały. :ok:

Co dziś na obiad

: czwartek, 2 listopada 2017, 20:34
autor: Paweł

gąsówki fioletowawe i wodnichy późne

Co dziś na obiad

: piątek, 3 listopada 2017, 19:34
autor: Paweł

wodnichy późne i singlowa kurka = kołderka na pyruszkach :)

Co dziś na obiad

: sobota, 4 listopada 2017, 14:33
autor: Henryk
:witam: :D , rano jeszcze rosły na kłodzie , po południu skończyły w zupie , teraz już chyba w ...... :roll: Flaczki z boczniaków

Co dziś na obiad

: sobota, 4 listopada 2017, 16:43
autor: Bogdan
Paweł pisze:QR_BBPOST wodnichy późne i singlowa kurka = kołderka na pyruszkach :)
Kalafior kocham jeść, ale z grzybami nie próbowałem.
Dobrze smakowo się komponują?

Co dziś na obiad

: sobota, 4 listopada 2017, 17:37
autor: Paweł
Bogdan pisze:QR_BBPOST Dobrze smakowo się komponują?
Według mnie znakomicie :) , gdyż wodnichy są delikatne , a w smaku podobne do płomiennic zimowych oraz drobnołuszczaków jelenich. Cieplutkie wodnichy były pokryte masełkiem .
Bogdan, pora na test smakowy ;) .


pieprzniki i drobnołuszczaki jelenie

Co dziś na obiad

: wtorek, 7 listopada 2017, 20:02
autor: Paweł

wodnichy i gąsówki

Co dziś na obiad

: piątek, 10 listopada 2017, 15:59
autor: Paweł

... + uszaki bzowe

Co dziś na obiad

: sobota, 11 listopada 2017, 21:28
autor: Paweł

... + gąsówki dwubarwne , kurki i uszaki

Co dziś na obiad

: niedziela, 12 listopada 2017, 20:13
autor: Paweł
Wygląda , że tylko ja :fotka: :fotka: to co pochłaniam :D .

grzybki z zakupionego słoika - pieczarka, boczniak, pochwiak , oraz wschodnie grzybki ryżowe :zhm: - takie uproszczenie opisu :lol:

Co dziś na obiad

: poniedziałek, 13 listopada 2017, 19:50
autor: Paweł