Co dziś na obiad

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 902
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 908 razy
Pochwalony: 473 razy

Co dziś na obiad

Postautor: PawelJeleniaGora » środa, 10 stycznia 2018, 00:12

Jak robisz warzywa na parze to jak solisz i ile?. Bo widzisz gotując kalafiora, brokuła czy fasolkę to zawsze wiem ile soli a zastanawia mnie jak z solą gdy robi ktoś na parze.



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26668
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8130 razy
Pochwalony: 19689 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » środa, 10 stycznia 2018, 08:58

QR_BBPOST Jak robisz warzywa na parze to jak solisz i ile?
Solę :) , ale wg babcinych receptur - szczyptę soli . Jak jest więcej warzyw , to co najmniej płaska łyżeczka deserowa. Zawsze można dosolić na talerzu - rzecz gustu smakowego. :ok:
QR_BBPOST zawsze wiem ile soli a zastanawia mnie jak z solą gdy robi ktoś na parze
Jak masz opanowaną ilość , to tyle samo i będzie odpowiednio dla Twoich kubków smakowych. ;)



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 902
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 908 razy
Pochwalony: 473 razy

Co dziś na obiad

Postautor: PawelJeleniaGora » środa, 10 stycznia 2018, 15:16

No spoko ale gdzie dajesz sól, do wody?

U mnie jest tak na dwa litry wody

brokuł - 2,5 łyżeczki soli +0,5 cukru

kalafior - 3,5

fasola żólta - 3,5 bez cukru



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26668
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8130 razy
Pochwalony: 19689 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » środa, 10 stycznia 2018, 18:12

QR_BBPOST No spoko ale gdzie dajesz sól ...
bezpośrednio na warzywa ;)



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 251 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Bukowy » niedziela, 28 stycznia 2018, 16:26

Dzisiaj na obiad skrzydełka pieczone marynowane w sosie BBQ z suszoną śliwką i zawinięte w plaster boczku. Na deser ciasto bez dodatku cukru z jabłkami, suszonymi śliwkami bananem i orzechami.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1866
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1503 razy
Pochwalony: 1603 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » sobota, 24 marca 2018, 15:33

Nareszcie wiosna ! kuchnia mi odmarzła , w końcu mogę zjeść obiad :rotfl:
Na obiad flaczki z boczniaka , wekowany w solance w grudniu 2016 roku , są rewelacyjnie , no po prostu niebo w gębie :mniam: :mniam:
Warto było je przetrzymać cały rok ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26668
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8130 razy
Pochwalony: 19689 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » piątek, 27 kwietnia 2018, 17:43




Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1866
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1503 razy
Pochwalony: 1603 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » sobota, 28 kwietnia 2018, 14:45

Szybki obiadek , na leniwca ;) boczuś duszony z bluszczykiem kurdybankiem i do tego dzisiaj skoszone gęśnice majowe z cebulką .


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26668
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8130 razy
Pochwalony: 19689 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » wtorek, 1 maja 2018, 17:03

Flaczki z żagwi łuskowatej :mniam:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1866
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1503 razy
Pochwalony: 1603 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » czwartek, 3 maja 2018, 13:09

:witam: :D kolorowy obiadek z drobnołyszczkami , no ! i :beer: bez tego jak bez soli ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26668
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8130 razy
Pochwalony: 19689 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » czwartek, 29 listopada 2018, 09:22

rosołek z dodatkiem siwek i boczniaków :)



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1866
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1503 razy
Pochwalony: 1603 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » sobota, 29 grudnia 2018, 16:03

Płomiennice zimowe z warzywami i dwa jaja sadzone dla równowagi ;)



Jak zwykle nie było czasu by skupić się nad jakością fotki , żarcie stygło :hehe:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2257
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 68 razy
Pochwalony: 597 razy

Co dziś na obiad

Postautor: Włóczykij » czwartek, 3 stycznia 2019, 17:35

QR_BBPOST A może coś z kuchni hiszpańskiej:)
https://,,,
A to nie jest link reklamowy?


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Zenit » czwartek, 3 stycznia 2019, 21:46

QR_BBPOST A to nie jest link reklamowy?
to był ale już go nie ma... jeszcze raz i szczęśliwej drogo już czas... :)
Dzięki :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


pantadeo
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: środa, 28 listopada 2018, 21:54
Imię: Tadek
Ulubione grzyby: maślaki
Pochwalony: 1 raz

Co dziś na obiad

Postautor: pantadeo » piątek, 4 stycznia 2019, 11:22

U mnie dziś na obiad schabowe i kluski ;)


Obecna chwila jest wszystkim, co kiedykolwiek będziesz miał.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość