Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Nalewki jak robić... ? Które najsmaczniejsze?

Post autor: Zenit » piątek, 1 listopada 2013, 22:37

Pod miesiąca po raz pierwszy zaczynam nalewkową przygodę. W czasie ostatniego wyjazdu do Zawiat maiłem okazję z żoną posmakować nalewek znajomych z Borów Tucholskich. Zasmakowały mi ich nalewki i moja żona postanowiła że i my coś podobnego zrobimy... I robimy :) będą 3 smaki pigwowa , dereniowa i śliwkowa... Teraz w czasie najbliższego wyjazdu na północ myślę pozbierać trochę tarniny i dziekiej róży... będą dwa kolejne smaki.
Macie jakieś dobre dobre przepisy na nalewki ? Jeśli tak to zapraszam do wpisywania w tym temacie :) :ok:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Gali
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1678
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 22:54
Imię: Sławek
Ulubione grzyby: wszystkie jadalne
Lokalizacja: Milicz
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 1433 razy
Kontakt:

Post autor: Gali » piątek, 1 listopada 2013, 23:57

Ja co prawda rzadko robię nalewki, ale mam taką swoją ulubioną pomarańczową do jej wykonania potrzebujemy:
1kg pomarańczy
1szklankę cukru
2łyżki miodu
1łyżeczkę goździków
kora cynamonowa (około 8cm )
0,5 litra wódki(jak ktoś woli mocniejsze może być spirytus )

Obrane pomarańcze rozgniatam żeby lepiej puściły sok następnie układam w dużym słoju przesypując cukrem i zostawiam to na dwa dni potem dolewam wódkę i zostawiam tak na dwa tygodnie.Miód,goździki i korę cynamonową wrzucamy do małego słoiczka i zalewam 50ml wódki i zostawiam tak do czasu aż zleję nalewkę ze słoja.Zawartość małego słoiczka dodajemy na końcu do nalewki.Życzą smacznego


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 2 listopada 2013, 00:12

Gali, super kiedyś też taką zrobię :) :ok:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

koniczynka
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 30 lipca 2013, 21:36
Ulubione grzyby: borowiki,kurki
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalony: 7 razy

Post autor: koniczynka » sobota, 2 listopada 2013, 22:28

Cytrynowka


-1/2 litra spirytusu
-1,5 szklanki cukru
-8 cytryn

Cukier rozpuścić gorącej wodzie (minimalnej ilośći, aby tylko się zrobił syrop), ostudzić.
Cytryny wyszorować i sparzyć. Wycisnąć sok. Ze skórek wykroić wszystko co biale,bo to daje gorycz.
Do dużego słoja (gąsiorka), wrzucić czyste skórki.
Spirytus wlać do syropu, dodać sok z cytryny. Wszystkiego ma być 1,5 litra, jeśli jest za mało dodać wody.
Roztworem zalać skórki. Zlać po 10 dniach. Wyrzucić skórki, opłukac słój i wlac z powrotem, po 2 tygodniach zlać klarowne do butelek, a "męt" zlać do odzielnej butelki do domowego użytku
Po miesiącu od ostatniego zlania jest gotowa


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 2 listopada 2013, 22:31

koniczynka, Dzięki :) kolejna do wypróbowania :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 734
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 106 razy

Post autor: viragolo » poniedziałek, 4 listopada 2013, 08:33

A może coś bardziej leśnego miałbyś ochotę spróbować :), przepisy pochodzą z książki "Zioła, jagody i grzyby - rozpoznanie, zbiór i zastosowanie". Mam zamiar wypróbować je jak będzie chwila czasu i napiszę tu moją opinię.

___________________________________________________________

Esencja świerkowa:

Składniki:
- Jasno zielone młodziutkie pędy z 12 gałązek świerka
- 1 litr ginu
- 400ml wody
- 250g cukru

1. Wierzchołki pędów włożyć do naczynia szklanego, zalać ginem, zamknąć. Postawić na 6 tygodni w słonecznym miejscu. Po czym odfiltrować.
2. Ugotować syrop z 400ml wody i 250g cukru, po ostudzeniu zmieszać go z nalewką.
3. Przelać do butelek, dobrze zamknąć i odstawić na 6-8 tygodni.

Leczniczo stosuje się świerk przy infekcjach dróg oddechowych, w chorobach remumatycznych, przeciw zmęczeniu wiosennemu oraz do oczyszczania krwi.

________________________________________________________________

Kruszon z fiołkami

Składniki:
- 2 pełne garście kwiatów fiołka wonnego ( Viola odorata )
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
- 1 litr półsłodkiego wina białego

1. Kwiaty fiołka wonnego zasypać w niedużym naczyniu cukrem pudrem i odstawić na 10 min
2. Dodać do białego wina i odstawić na około godzinkę

Kwiaty fiołka wonnego łagodzą kaszel i ogólnie zapalenia gardła :)

_______________________________________________________________________

Smacznego :)


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 4 listopada 2013, 09:04

viragolo, ciekawe przepisy :ok:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » wtorek, 5 listopada 2013, 07:35

Ja zrobiłam w tym roku nalewkę z wiśni, jeżyn, malin i pigwy. Jeżynówka wyszła NAJ :jupi: Owocówki robię juz teraz "na oko" czyli zasypuję cukrem (próbuję w trakcie fermentacji bo kazy owoc wymaga innej ilości cukru) a na koniec zalewam wódką (nie robię na spirytusie bo z wódką wychodzi delikatniejsza i jest jej więcej ;) )
Zlewam nalewke po około miesiącu do butelek filtrując kilka razy z osadów. Wiśnie wykorzystuję ponownie, czyli trochę cukru i wódka i tak zostawiam bo wykorzystuje je potem do deserów, pozostałe owoce wyrzucam.


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » wtorek, 5 listopada 2013, 08:16

Moniś, dzięki też myślę że takie robienie na oko wychodzi najlepiej... ale wymaga doswiadczenia... dzięki


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Dorka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 122
Rejestracja: środa, 16 października 2013, 07:15
Pochwalony: 78 razy

Nalewka z płatków róż.

Post autor: Dorka » czwartek, 7 listopada 2013, 11:52

Moja popisowa i wyjątkowa, kobietki zachwycone, mężczyźni nie... pachnie cudnie!
Też wybieram wódkę, a jeżeli spirytus, to mieszam z przegotowaną wodą. Proporcji nie podam, robię "na oko".
Najlepiej mieć różę "cukrzankę" wielopłatkową, ale zbieram również płatki za zwykłych róż pomarszczonych(Rosa rugosa):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W alkoholu płatki trzymam krótko, do 3 dni, już po pierwszym dniu cały kolor przejdzie do płynu, odsączam przez gazę (używam dużych gazików). Następnie płatki zalewam na dzień lub dwa syropem wodno-cukrowym. Mieszam dwa płyny i
gotowe:
Obrazek


Awatar użytkownika

Gali
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1678
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 22:54
Imię: Sławek
Ulubione grzyby: wszystkie jadalne
Lokalizacja: Milicz
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 1433 razy
Kontakt:

Post autor: Gali » sobota, 9 listopada 2013, 22:44

Dorka ciekawy przepis fajnie by było gdybyś podała dokładniejsze proporcje (chyba że to tylko dla wtajemniczonych :) ).



Dorka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 122
Rejestracja: środa, 16 października 2013, 07:15
Pochwalony: 78 razy

Ba!

Post autor: Dorka » środa, 13 listopada 2013, 11:51

Gali - nie mam takich ustalonych proporcji. Wszystko zależy od tego ile mam płatków. Płatki upycha się w słoju, alkoholu wlewa się tak, by wszystkie płatki były zalane :). Po odcedzeniu syrop nie musi już całkowicie zalewać płatków, ale jak zaleje, to też nie będzie źle, będzie słabszy procentowo trunek.


Awatar użytkownika

Gali
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1678
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 22:54
Imię: Sławek
Ulubione grzyby: wszystkie jadalne
Lokalizacja: Milicz
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 1433 razy
Kontakt:

Post autor: Gali » środa, 13 listopada 2013, 12:06

Dorka dzięki dla mnie takie informacje wystarczą.Mam nadzieję że mi róża nie zakwitnie tak obficie jak w tym roku bo cały alkohol w sklepie wykupię :D


Awatar użytkownika

Mike
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 445
Rejestracja: środa, 11 października 2006, 18:02
Ulubione grzyby: brak
Pochwalony: 106 razy
Kontakt:

Post autor: Mike » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 19:42

Uwielbiam nalewki :!: Szkoda tylko że przeważnie próbować, a nie robić. :?
Robiłem niedawno porterówkę, jest to prosta nalewka na bazie piwa porter, a zrobiłem ją tak:
- porter 2 x 0,5 l
- spirytus 0,5 l
- laska wanilii (ew. cukier waniliowy)
- miód 2 łyżki
- kilka suszonych owoców rodzynki/żurawina (nie pamiętam dokładnie które dodałem)
- kostka czekolady 90% kakao
Wszystko prócz spirytusu podgrzewa się (nie gotuje), aby się rozpuściło i pomieszało, studzi, miesza ze spirytusem i odstawia na jak najdłużej, ale po 2 tygodniach można lać. ;)

Następnego lata mam w planie nalewkę staropolską z owoców leśnych, którą kiedyś próbowałem. Niestety jest czasochłonna, ponieważ owoce leśne (jeżyny, maliny, poziomki) zasypuje się cukrem zalewa się spirytusem 0,5 l i odstawia na 1 rok, potem dokładnie się odcedza, miesza z flaszką wódki i zapomina na kolejny rok. :doh: Bardzo czasochłonne, ale efekt jest nie do opisania. Oczywiście te proporcje pozwolą otrzymać 1 litr nalewki, ale 2 lata czekać na litra to przesada, więc z pewnością pomnożę ilości x 2. :)


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » wtorek, 14 stycznia 2014, 00:13

Dorka, Mike, Dzięki za przepisy !


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat