pod bieżącą wodą potem dokładnie susze na ściereczce.umyte t.z pod bierzaca woda czy na mokro je przetrzec.
Mrożenie grzybów - które i jak?
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
bobo160,
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5337
- Rejestracja: piątek, 21 września 2007, 19:51
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 452 razy
Ja mroże grzyby bez wcześniejszego obgotowania. Mroże tylko prawdziwki, podgrzybki i kozaki. Kroje na małe kawałeczki i wkladam do woreczków .
[ Dodano: 2007-09-24, 16:30 ]
Nie płuczę ich przed mrożeniem, czyba że są bardzo zabrudzone, ale staram się mrozić takie które nie są bardzo brudne. Normalnie przecieram kapelusze wigotną szmatką.
[ Dodano: 2007-09-24, 16:30 ]
Nie płuczę ich przed mrożeniem, czyba że są bardzo zabrudzone, ale staram się mrozić takie które nie są bardzo brudne. Normalnie przecieram kapelusze wigotną szmatką.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 września 2007, 16:45 przez Tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Hubiak
- Posty: 253
- Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:52
- Ulubione grzyby: Borowik
- Lokalizacja: Niemcy (Kapellen)
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 6 razy
A mi napisałeś (płukać pod bieżąca wodą) to jak to jestTermit pisze:Tomasz, to jak ja
http://www.narybki.net" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
gdy rozmawiałem z mistrzami kuchni w czasie konkursu na potrawy z grzybów - zalecali tylko dokładne czyszczenie (tak samo gdy robią świeże grzyby)Baśka pisze:Sądzę, że gdybym miała mrozić grzyby z piaskiem, to wolałabym je najpierw wypłukać
Grzyby nasiąkają wodą i tracą smak.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Zarodnik
- Posty: 5
- Rejestracja: środa, 29 sierpnia 2007, 19:01
- Ulubione grzyby: kozaczki,borowiki,opienki,maslaki
- Lokalizacja: oslo
Grzybki,kozaki,prawdziwki,wszystkie jadalne,mozna smrozic.Trzeba je dokladnie oczyscic nie plukac,pokroic na drobne kawaleczki,poskladac najlepiej na 1 porcje i do zamrazarki,nawet po roku przechowywania maja zapach swiezych i wygladaja jak by dopiero byly zebrane.
[ Dodano: 2007-09-24, 18:43 ]
bobo160, Czesc ,bylam na Bawari wiec wiem jakie tam grzybki az zazdroszcze,Norwegia jest pelna lasow ,ale ten rok nie obrodzil w grzyby
[ Dodano: 2007-09-24, 18:52 ]
Kocham las,nature,chodzac po lesie zaznaje ukojenie wewnetrzne ,dla mnie to wspanialy odpoczynek.
[ Dodano: 2007-09-24, 18:43 ]
bobo160, Czesc ,bylam na Bawari wiec wiem jakie tam grzybki az zazdroszcze,Norwegia jest pelna lasow ,ale ten rok nie obrodzil w grzyby
[ Dodano: 2007-09-24, 18:52 ]
Kocham las,nature,chodzac po lesie zaznaje ukojenie wewnetrzne ,dla mnie to wspanialy odpoczynek.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
bobo160, sorki nie precyzyjnie napisałem chodziło mi to taki motyw że robie tak samo czyli
Mroże tylko prawdziwki, podgrzybki i kozaki.
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1477
- Rejestracja: środa, 30 listopada 2005, 22:17
- Lokalizacja: Międzyzdroje
- Pochwalony: 23 razy
Rok temu Vito napisał krótko i treściwie na temat zamrażania. Warto jeszcze raz to przeczytać.
http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic" onclick="window.open(this.href);return false;. ... 50cf6c9cd2
http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic" onclick="window.open(this.href);return false;. ... 50cf6c9cd2
-
- Hubiak
- Posty: 253
- Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:52
- Ulubione grzyby: Borowik
- Lokalizacja: Niemcy (Kapellen)
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 6 razy
Marku czytałem uważnie i zadałem wiec pytanie we wcześniejszych postach, czy trzeba grzyby blanszować przed zamrożeniem itd. możesz sobie przeczytać moje poprzednie posty.marek pisze:Rok temu Vito napisał krótko i treściwie na temat zamrażania. Warto jeszcze raz to przeczytać.
http://www.narybki.net" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
No wiadoma sprawa kiedyś to czytałem, ale moja zamrażarka dociąga do -30 dlatego nie widzę problemu a jedynie grzyby które blanszuje to rydze ponieważ jesli nie są obgotowane jakimś dziwnym trafem robią się gorzkie
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Ja też - problem jest jak mieszka się np na "wsi" gdzie wyłączanie prądu na kilkanaście godzin z powodu np wichury czy innych kataklizmów jest normą lub posiada się lodówkę starej daty np Saratowa Ostrożności nigdy nie jest za wiele ale zbytnia ostrożność jest przesadą . Jeśli ktoś się boi że coś mu się stanie to nawet niech wychodzi do lasu bo tam kleszcze i zawsze może pomylić trujący z jadalnym a jak ktoś mam pecha to i drewnianym kościele spadnie mu na głowę cegłówka ...Termit pisze:No wiadoma sprawa kiedyś to czytałem, ale moja zamrażarka dociąga do -30 dlatego nie widzę problemu
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.