Strona 1 z 7

Mrożenie grzybów - które i jak?

: środa, 6 września 2006, 10:31
autor: stefanka
i jak w temacie: które grzyby można mrozić i jak - w stanie surowym czy obgotowywać? ktoś ma doświadczenia w tym temacie? i jeszcze jedno: jak długo taka mrożonkę się przechowuje....

: środa, 6 września 2006, 13:37
autor: Marta
Kurki i rydze musisz obgotować - nie będą wtedy gorzkie. Całą resztę świeżych mrozisz ( w całości lub pokrojone) w otwartych pojemnikach, a jak je "chwyci mróz" to przesypujesz do woreczków :) Ja grzyby przechowuję do nowego pojawu na wiosnę :D

: środa, 6 września 2006, 14:59
autor: Termit
tez jestem takiego zdania rydze nie gotowane be sa :wink:

: czwartek, 7 września 2006, 09:00
autor: Gabi
Ja, zamrazam wszystkie grzyby (kurki, borowiki, kanie, smardze - uwaga w Polsce pod ochrona 8) mam nawet jeszcze gasowki dwubarwne ze stycznia) w stanie surowym (wczesniej obgotowywalam-smaku to jednak nie zmienialo wiec po co tyle roboty :D ), ale kurki i rydze wrzucam na patelnie jeszcze zamrozone.

: czwartek, 7 września 2006, 17:50
autor: anja
ja nie zamrażam - nie mam warunków :? ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?

: czwartek, 7 września 2006, 18:03
autor: Zenit
anja pisze:ja nie zamrażam - nie mam warunków :? ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?
Spokojnie można przechowywać mrożone grzyby przez więcej niż 3 miesiące... pewnie jak ktoś się bardzo boi może wcześniej je poddusić i okres przechowywania jest pewniejszy. Z mojej praktyki wynika że dobrze zamrożone grzyby bez obgotowywania (dobrej jakości i dobrej klasie lodówki) można przechowywać przez 8 miesiecy. Ważne aby nigdy nie doszło do rozmrożenia grzybów (przerwa w dostawie prądu awaria...)

: czwartek, 7 września 2006, 18:16
autor: Gabi
zenit pisze:Z mojej praktyki wynika że dobrze zamrożone grzyby bez obgotowywania (dobrej jakości i dobrej klasie lodówki) można przechowywać przez 8 miesiecy. Ważne aby nigdy nie doszło do rozmrożenia grzybów (przerwa w dostawie prądu awaria...)
Ja mowilam o zamrazarkach :wink: - czyli tylko sie zamraza, ale jestem ciekawa jak inni to robia :?:

: czwartek, 7 września 2006, 18:22
autor: Dorota
anja pisze:ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?
Ja do ubiegłego roku zamrażałam sporo grzybów i były w pełni przydatne do spożycia do wiosny, a myslę, że mogłyby poleżeć w stanie hibernacji znacznie dłużej. Kurki, rydze i opieńki mroziłam po zblanszowaniu, natomiast pozostałe grzyby surowe, tylko po oczyszczeniu.
Niestety, w zimie moja poradziecka zamrażarka (nie lodówka :!: ) padła i w tym roku mrożonki będę miała tylko w znikomej ilości w lodówce. :( :( :(

: czwartek, 7 września 2006, 20:08
autor: Gabi
Vito pisze:Grzyby powinny być blanszowane przed zamrożeniem, gdyż temperatura w domowym sprzęcie jest zbyt wysoka, a okres przechowywania nie dłuższy niż trzy miesiące.
Vito pisze: Głębokie zamrożenie jest poniżej -20 stopni, a nasz domowy sprzęt chłodniczy takich temperatur nie osiąga.
A jak jest z reszta ? Przeciez istnieje cos jak przerozne mrozonki ?

: czwartek, 7 września 2006, 20:59
autor: Gabi
Vito pisze:Tym zajmuje się już przemysł chłodniczy, który ma swoje parametry mrożenia i przechowywania oraz standardy przygotowania surowca do tego procesu.
Wlasnie dlatego chcialabym sie dowiedziec, mam zamrazarke i nic nie bylo "napisane" - wskazane co do grzybow, jesli rzeczywiscie cos takiego istnieje, to z mila checia zapoznalabym sie z tym :D

: czwartek, 7 września 2006, 21:04
autor: Zenit
Wlasnie dlatego chcialabym sie dowiedziec, mam zamrazarke i nic nie bylo "napisane" - wskazane co do grzybow, jesli rzeczywiscie cos takiego istnieje, to z mila checia zapoznalabym sie z tym :D
Z tym jest jak ze znakami drogowymi na znaku jest napisane 60km/godz a jadą 90km/godz - można zawsze przestrzegagać tego co się zaleca... jak jest... wiadomo...

: czwartek, 7 września 2006, 21:13
autor: Gabi
zenit pisze: Z tym jest jak ze znakami drogowymi na znaku jest napisane 60km/godz a jadą 90km/godz - można zawsze przestrzegagać tego co się zaleca... jak jest... wiadomo...
To, to juz wiem :D Ciekawa jestem naprawde, czy sa jakies "specjalne wskazania" jesli chdzi o grzyby :?:

: niedziela, 23 września 2007, 22:41
autor: bobo160
Vito pisze:Grzyby powinny być blanszowane przed zamrożeniem, gdyż temperatura w domowym sprzęcie jest zbyt wysoka, a okres przechowywania nie dłuższy niż trzy miesiące.
Ok, :566: ale ja chcialbym zamrozic grzyby w calosci, takie jak prawdziwki i podgrzybki,czy musze je blanszowac :?: ,a jesli tak to w jaki sposob cale grzyby :?:

: niedziela, 23 września 2007, 22:48
autor: Termit
bobo160, ja mrożę tylko kapelusze i nie blanszuje :) oczyszczone, umyte i wysuszone wkładam do woreczków, ale daje małe porcje aby można było wykorzystać na jeden raz i nie szamotać sie z rozwalaniem dużej bryły zamarzniętych grzybasów

: niedziela, 23 września 2007, 23:04
autor: bobo160
Termit pisze: oczyszczone, umyte i wysuszone wkładam do woreczków,
umyte tzn. pod bieżaca woda czy na mokro je przetrzec. :?:

Ja mieszkam w Niemczech juz od dluzszego czasu i grzybow tutaj w bród, Niemcy i Holendrzy nie zbieraja grzybow,a mieszkam przy granicy holenderskiej, wiec mam mozliwosc przeszukania lasow po obu stronach. Dzisiaj z zona i 2 corkami przez 2 godz. nazbieralizmy dwa wiadra grzybow,
kozakow, prawdziwkow, kolczaka oblaczastego, maslakow i podgrzybkow, ale co do podgrzybkow to bardzo dużo jest strasznie robaczywych nawet mlodziutkie, a czy w Polsce tez sie to ma do podgrzybkow :?: