Mrożenie grzybów - które i jak?

Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Postautor: krzysio » poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 00:16

a co sprawdzałeś po rozmrożeniu uciekają ? :lol: :lol:
Staram się aby tylko grzyby zmarzły. :lol:


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 00:19

Staram się aby tylko grzyby zmarzły. :lol:
no pewnie a potem 100 stopni gotowania i na 100% po hibernacji nie odżyją :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

piaskowka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 83
Rejestracja: wtorek, 23 września 2008, 21:24
Ulubione grzyby: borowik, podgrzybek
Lokalizacja: Miechów
Pochwalony: 2 razy

Postautor: piaskowka » piątek, 17 października 2008, 22:01

Jak mrożę grzybki?
Tylko podgrzybki (tych ci u mnie dostatek) po uprzednim obgotowaniu.
Do plastikowego prostokątnego pojemnika (0,7 litra) wkładam woreczek foliowy, do niego lekko odsączone grzybki. Oczywiście pokrojone. Po zamarznięciu w dniu następnym wyjmuję z pojemnika. Po każdym grzybobraniu robę taką kosteczkę. Łatwe do układania w szufladzie zamrażarki.
Zamrożone przechowuję przez kilka miesięcy, a właściwie dopóki szarańcza nie zjedzie i nie zrobi przeglądu lodówki. :D
Kani biorę z lasu tyle ile zjadamy na jeden posiłek. Resztę zostawiam innym.


Dlaczego kurki są tak poszukiwane?
Bo to grzyby wielokrotnego użycia!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1457 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » piątek, 17 października 2008, 22:46

piaskowka, Czyli robisz grzybowe cegły :lol:


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Postautor: Joanna » sobota, 18 października 2008, 09:03

Ja mroze grzyby surowe. Oczywiscie najpierw je myje.



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5863 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » sobota, 18 października 2008, 10:08

Ja mrożę już ugotowane grzyby i robię tak od lat. Potem zasmażam z cebulką i przyprawami, dodaję śmietany czy jak kto woli. :wink:
Używam też ich do faszerowania i sobie chwalę taki sposób, bo jak chcę coś zrobić szybko to mam już gotowe grzyby, nie muszę czekać aż się ugotują. :)
Wczoraj miałam mielone z grzybami( trzeba je wcześniej drobniutko pokroić i usmażyć z cebulką) do tego dorzucić strąk surowej papryki( też drobniutko pokrojonej). Wyrobić mięso z tymi dodatkami i smażyć kotlety.Fajny jest smak takich mielonych. :)
Piaskowka, dobry pomysł z tymi kosteczkami. Ja zamrażam w woreczkach ale zrobię też kosteczki.



Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Postautor: Gabi » sobota, 18 października 2008, 13:59

Ja mroze grzyby surowe. oczywiście najpierw je myje.
Joasiu, to tak jak ja - tylko kurki pare minut gotuje.
Ja mrożę już ugotowane grzyby i robię tak od lat. Potem zasmażam z cebulką i przyprawami, dodaję śmietany czy jak kto woli.
Sensi, ale takie surowe borowiki - mrozone, mozna inaczej przygotowac, tzn. dodatek do rybek, dziczyzny, itp.


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac

Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Postautor: Joanna » sobota, 18 października 2008, 14:21

Gabi, ja nawet kurki mroze surowe. Pozniej jako dodatek np. do cieleciny sa super.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 października 2008, 00:24 przez Joanna, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Postautor: Gabi » sobota, 18 października 2008, 16:36

ja nawet kurki mroze surowe.
i nie sa gorzkawe ?


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac

Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Postautor: Joanna » sobota, 18 października 2008, 19:33

Nie sa gorzkawe.



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » niedziela, 19 października 2008, 22:52

Oczywiscie najpierw je myje.
Nie polecam mycie - wycierasz na sucho zaraz po rozmrożeniu płuczesz - grzyby chłoną wodę przy myciu. Generalnie "wytrawni" kucharze nigdy nie myją grzybów leśnych - czyszczą dokładnie i tyle.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Postautor: Joanna » poniedziałek, 20 października 2008, 07:56

Nie polecam mycie - wycierasz na sucho zaraz po rozmrożeniu płuczesz
Wczesniej tak robilam. Teraz zawsze je plucze wczesniej, nie mocze. Pewnie troche nasiakna woda.



Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Postautor: Czarodziejka78 » poniedziałek, 20 października 2008, 12:08

nigdy jeszcze nie mroziłam grzybków, może warto spróbować :)



Awatar użytkownika

splywak
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 13:55
Ulubione grzyby: rydze, podgrzybki
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Pochwalony: 57 razy

Postautor: splywak » środa, 25 września 2013, 15:18

Odnalazłem :ups: w zamrażarce (poniżej -20 stopni C) woreczki z podgrzybkami z 2010 roku.
Czy jeszcze się nadają do zjedzenia??


Każdy ma prawo być trochę porąbany - powiedział kat :)

Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 941
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalony: 190 razy
Kontakt:

Postautor: Moniś » środa, 25 września 2013, 20:14

splywak, zadajesz to samo pytanie w dwóch tematach, bez sensu :P Odpowiedzialam ci w tym drugim ;)


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości