Mrożenie grzybów - które i jak?

Awatar użytkownika

splywak
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 13:55
Ulubione grzyby: rydze, podgrzybki
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Pochwalony: 57 razy

Postautor: splywak » czwartek, 26 września 2013, 08:57

Rzeczywiście. Dzieki


Każdy ma prawo być trochę porąbany - powiedział kat :)


Majja81
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 19 września 2013, 14:51

Postautor: Majja81 » piątek, 4 października 2013, 13:18

Najlepiej podgotować, lub poddusić :)



Awatar użytkownika

Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1728 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 24 kwietnia 2014, 08:21

Ja mrożę wszystkie borowiki i podgrzybki. Do woreczków wkładam około (1 porcja na sosik) 10-15 średnich sztuk. Jak przyniosę z lasu grzybki, czyszczę je dość dokładnie i mrożę w całości. W zimie jak mam ochotę je skonsumować to wyciągam na 30min i po 30 min je kroje, takie na pół zamrożone, bo jak się rozmrożą za bardzo to potem ciężko pokroić. Grzybki zamrożone smakują tak samo jak w lecie, także polecam mrozić w całości :)




damianczypek
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 8 września 2009, 19:41
Lokalizacja: Tychy

Mrozenie grzybów lesnych.

Postautor: damianczypek » środa, 3 września 2014, 19:58

Wypowiem się choć nie jestem wielkim specjalista od mykologi.W mojej zamrażarce sa nawet grzyby mrożone ponad 2 lata temu.Wszystko obgotowuje- ja,żona lub teściowa około 10-15 minut .Potem zimna woda przelewam i jaki trochę przestygną do woreczka po około 200-250 gram ,tak na jedna porcje . Dzisiaj jadłem grzyby na pewno sprzed dwóch lat a nie wiem czy nie sprzed 3 ,nie chciałbym bajek pisać.Zapewniam ze nic im niema,znakomite.Pozdrawiam. :)



Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 554 razy
Kontakt:

Postautor: damianeczunieczek » czwartek, 4 września 2014, 11:29

Wypowiem się choć nie jestem wielkim specjalista od mykologi.W mojej zamrażarce sa nawet grzyby mrożone ponad 2 lata temu.Wszystko obgotowuje- ja,żona lub teściowa około 10-15 minut .Potem zimna woda przelewam i jaki trochę przestygną do woreczka po około 200-250 gram ,tak na jedna porcje . Dzisiaj jadłem grzyby na pewno sprzed dwóch lat a nie wiem czy nie sprzed 3 ,nie chciałbym bajek pisać.Zapewniam ze nic im niema,znakomite.Pozdrawiam. :)

Ja mogę dodać, że nie dość że imiennik, to i sposób taki sam, mam grzyby z przed 2-3 lat w zależności od sezonu jem i nic mi nie jest ;) a w smaku są takie jak bym je gotował wczoraj.


http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Mrożenie grzybów.

Postautor: ajlaa » poniedziałek, 28 września 2015, 17:14

Jestem nowicjuszką-przeglądałam "kulinaria" i nie trafiłam na mrożenie grzybów.Podzielę się doświadczeniem i uwagami w tym temacie [jeśli jest gdzieś ten temat a ja przeoczyłam to proszę o usunięcie go].

Przed mrożeniem grzyby dokładnie oczyszczam ,płuczę i sortuję: wybieram małe ,odcinam kapelusze, wybieram ładne okazy a te gorsze, starsze i trzony przeznaczam na farsze. Grzyby mrożę na surowo[mało] i blanszowane[najczęściej i duużżoooo]. Blanszuję w lekko osolonej wodzie.Następnie wylewam na cedzak i dokładnie odsączam .Dobrze wystudzone grzyby porcjuję i wkładam do woreczków.Woreczki zawiązuję i mrożę.
Po kilku latach doświadczeń wypracowałam pewne sposoby mrożenia:
- grzyby w całości [kurki, gąski ]
- same kapelusze [borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze]
- malutkie [opieńki, podgrzybki]
-pokrojone w plastry [przeznaczone na sosy , zupy-różne grzyby]
- trzony same lub ze starszymi czy uszkodzonymi grzybami[ na farsze i najczęściej opieńki]

Grzyby do mrożenia przeważnie blanszuję , ale w ubiegłym roku część maslaków po opłukaniu lekko odsączyłam, włożyłam do woreczków, ucisnęłam i zawiązałam woreczki[wyglądały jak w wodzie] i zamroziłam. Do zup i sosów rewelacja-smakowały i pachniały jak świeże z lasu. Może więcej mroziła bym surowych grzybów ale zajmują więcej miejsca w zamrażalce niż blanszowane.
Kiedyś jak miałam mało grzybow to po opłukaniu osuszałam na ręczniku twarde podgrzybki i borowiki i mroziłam surowe..\

A jeszcze kanie.
W ubiegłym roku miałam dużo kani i chciałam je jakoś przechować na zimę-część wysuszyłam,a część zamroziłam.Kanie starannie oczyściłam i lekko opłukałam.Rozłożyłam na ręczniku aby obeschły.Następnie bardzo delikatnie każdą kanie owinęłam folią spożywczą[przeżroczystą] i ułożykam dosć ciasno w plastykowym pojemniku.
Wyjmowałam pojedynczo ,rożmrażałam w mleku i dalej jak świeże[jajko, bułka i na olej]-wyszły super.W tym roku też tak zamrożę. Kilka przykładowych przepisów na potrawy z mrożonymi zapodam niebawem.Ale schab lub karkówka z grzybami w śmietanie nie ma sobie równych-pychota [środek zimy a tu serwowane danie ze świeżymi grzybami] .


Ajla


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » środa, 7 października 2015, 21:39

Kurde :P -człek sie uczy do starosci :doh: :oops: .Opracowałam nowy sposób na zamrażanie: wymyte grzyby[surowe] na cedzak i po kilku minutach do woreczków [mokre].Ugniatam [wyciskając powietrze] i ciasno zawiązać woreczek [ :grzyb1: grzybki z woda] i do zamrażalki.Kiedy potrzeba rozmrażamy i jeszcze lekko zamrożone kroimy -na cedzak aby odcedzić wodę i do obróbki kulinarnej[smak i zapach jak prosto z lasu].Polecam :w00t:


Ajla

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » czwartek, 8 października 2015, 01:20

ajlaa, :ok:
Kurde :P -człek sie uczy do starosci :doh: :oops:

Czyż nie o to w życiu chodzi? ;)




toblerone
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 9 października 2015, 12:58
Pochwalony: 2 razy

Postautor: toblerone » niedziela, 25 października 2015, 17:08

Dlaczego tylko do 8 miesiecy można trzymać mrożone grzyby?
Ja niestety mam w zamrażarce grzyby z zeszlego sezonu i nie wiem czy można je jeść czy już wyrzucić ( zbierane przezło 12 miesecy temu)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 26 października 2015, 09:14

Dlaczego tylko do 8 miesiecy można trzymać mrożone grzyby?
Przepisy są takie że grzyby suszone w handlu mogą mieć tylko rok na sprzedaż - ale wiemy jeśli coś jest przechowywane w dobrych warunkach jest bezpieczne dłużej. Jeśli lodówka ma niską i stabilną temperaturę - nigdy nie było przerw w dostawie prądu spokojnie możesz jeść takie grzyby.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


alinaq1
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 24 czerwca 2016, 10:12
Imię: Alina
Ulubione grzyby: kurki, borowiki, kanie

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: alinaq1 » piątek, 24 czerwca 2016, 10:19

Mrozić można np. prawdziwki, maślaki, kurki, rydze, kanie - wszystkie te o zwartym, jędrnym miąższu, wcześniej je należy dokładnie oczyścić. Wkładamy do woreczka przeznaczonego do mrożenia i już.




sylwekkawior
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 24 czerwca 2016, 15:05
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Warszawa

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: sylwekkawior » piątek, 24 czerwca 2016, 15:08

....i nie rozmrażać całkowicie bo się rozciapciają :)




ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: ajlaa » czwartek, 21 lipca 2016, 06:45

:witam: Pierwsze grzyby w tym roku zamrożone :jupi: Trafiłam na duże jędrne kozaki -więc po oczyszczeniu wymyłam [sprawdziłam czy w piątek można jeść] i zblanszowałam.Po wystudzeniu i odlaniu wody całe do torebek i do zamrażalki.Doskonałe na zupy :tak:


Ajla

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: kakadu » czwartek, 21 lipca 2016, 08:44

Ja w przeciwieństwie do poprzedniczki grzybów :borowiczki: nie myję.Oczyszczam ,kroję na właściwą wielkość i zamrażam.Dawniej obgotowywałem i mroziłem lecz stwierdziłem że na surowo są lepsze. :tak:




poli87
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 22 lipca 2016, 13:11
Imię: Pola

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: poli87 » piątek, 22 lipca 2016, 13:17

a jaka jest różnica między myciem a oczyszczaniem grzybów? serio pytam.




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość