Mrożenie grzybów - które i jak?

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1064 razy
Kontakt:

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: hittmanka » piątek, 22 lipca 2016, 15:19

Ja np. Mocze ręcznik papierowy i przecieram grzyby... Dla mnie to oczyszczanie a mycie to np. Płukanie pod bieżącą wodą lub co gorsza moczenie ich w wodzie ;)


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: Bukowy » sobota, 23 lipca 2016, 20:31

Ja osobiście mrożę grzyby tylko po obróbce cieplnej. Dodam że robię to z wygody, a nie z przekonania że tak jest lepiej. Do mrożenia grzybki zawsze obsmażam, gotowanie zabija smak. Grzyby obgotowuję wyłącznie wtedy gdy idą do marynowania, w innych przypadkach czy zamierzam je zjeść w dzień zbioru czy chcę zamrozić zawsze tylko smażę. Kiedyś obgotowywałem, ale kiedy spróbowałem od razu smażonych już nigdy nie popełniłem tego błędu i żyję do tej pory.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

poziomka61
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 219
Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
Imię: Ela
Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalił: 187 razy
Pochwalony: 174 razy
Kontakt:

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: poziomka61 » sobota, 23 lipca 2016, 20:49

QR_BBPOST Do mrożenia grzybki zawsze obsmażam, gotowanie zabija smak. .
Bukowy, racja. Zawsze mrożę pokrojone w plastry lekko podduszone na maśle. Gotowane oddają większość smaku i aromatu wodzie w której były blanszowane, a masło to wszystko zachowuje. Kiedyś zostałam poczęstowana obgotowanymi mrożonymi smardzami :smardzyk2: i... :nie:


Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających ;)


lidiaw3
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 12 sierpnia 2016, 14:49
Imię: Lidia
Lokalizacja: Poznań

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: lidiaw3 » piątek, 12 sierpnia 2016, 14:58

Ja np. Mocze ręcznik papierowy i przecieram grzyby... Dla mnie to oczyszczanie a mycie to np. Płukanie pod bieżącą wodą lub co gorsza moczenie ich w wodzie ;)

Czemu co gorsza moczenie w wodzie? Ja zawsze moczę ze 20 min a potem opłukuję i nie zważyłam, żeby na tym traciły, ale może spróbuje twoją metodę i sprawdze różnicę ;)



Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1064 razy
Kontakt:

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: hittmanka » piątek, 12 sierpnia 2016, 15:15

grzyby ciągną wodę jak gąbka a ja nie lubię mokrych grzybów.... kwestia gustu i przyzwyczajenia :) Ma to znaczenie szczególnie przy suszeniu a ja właśnie głównie suszę grzyby ... cieszy mnie jak już z lasu takie suchutkie przyniosę i wtedy oczyszczenie ich wilgotnym ręcznikiem nie wpływa na ten proces ... wymoczone suszyły by się baaaardzo długo ;)


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: Zenit » piątek, 12 sierpnia 2016, 15:24

Jam dziś mrożę młode borowiki i pieprzniki ametystowe - te ostatnie tylko przed mrożniem sparzę wrzątkiem po wystygnięciu do zamrożenia w woreczki... A tych kurek jest 2 kg ... :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: ajlaa » sobota, 13 sierpnia 2016, 12:09

"Ile głów tyle rozumów" mówicie że gotowanie zabija smak>moze i tak ale ja nie gotuje grzybów do mrożenia tylko je blanszuję lub bardzo krótko obgotowywuję,Wyjątek stanowią opieńki gdzie zaraz po zagotowaniu odlewam pierwszą wode i dopiero je blanszuję lub krótko obgotuję.Obsmażam zazwyczaj tylko rydze (nie długo) i mrożę.Wole grzyby mrożone bez tłuszczu i po rozmrożeniu je tak obsmażam lub inaczej przygotowywuje.Nie odpowiadają mi grzyby obsmażane bo po rosmrożeniu ta woda z tłuszczem.... .To wolę juz surowe zamrozić.Kupiłam takie spore woreczki strunowe i suwakowe.Super sprawa do mrożenia>porcje idealne jak dla mnie.Myślę ,że i do przechowywania suszonych będą te woreczki idealne.Już pierwsze suszone tak zrobiłam (jak raz z jednej suszarki się mieszczą idealnie).


Ajla

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: kakadu » sobota, 13 sierpnia 2016, 15:23

QR_BBPOST Super sprawa do mrożenia>porcje idealne jak dla mnie.Myślę ,że i do przechowywania suszonych będą te woreczki idealne.Już pierwsze suszone tak zrobiłam (jak raz z jednej suszarki się mieszczą idealnie).
Do mrożonych używam tez takich woreczków jednak do suszonych tylko słoik . :tak: Jakoś :nie: mam zaufania do folii,wydaje mi się ze może powstawać w nich wilgoć. :(



Awatar użytkownika

francesca
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 166
Rejestracja: sobota, 20 lipca 2013, 14:09
Lokalizacja: Wielkopolska - Poznań
Pochwalił: 2 razy
Pochwalony: 32 razy

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: francesca » sobota, 13 sierpnia 2016, 19:33

QR_BBPOST Ja osobiście mrożę grzyby tylko po obróbce cieplnej. Dodam że robię to z wygody, a nie z przekonania że tak jest lepiej. Do mrożenia grzybki zawsze obsmażam, gotowanie zabija smak. Grzyby obgotowuję wyłącznie wtedy gdy idą do marynowania, w innych przypadkach czy zamierzam je zjeść w dzień zbioru czy chcę zamrozić zawsze tylko smażę. Kiedyś obgotowywałem, ale kiedy spróbowałem od razu smażonych już nigdy nie popełniłem tego błędu i żyję do tej pory.
Robię identycznie! Z tym, że robię to z przekonania. Podduszone na maśle do zamrażarki, obgotowane do marynaty.



Awatar użytkownika

woronka
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 5 stycznia 2017, 17:19
Imię: Weronika
Ulubione grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki
Pochwalony: 2 razy

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: woronka » piątek, 13 stycznia 2017, 19:28

QR_BBPOST Ja osobiście mrożę grzyby tylko po obróbce cieplnej. Dodam że robię to z wygody, a nie z przekonania że tak jest lepiej. Do mrożenia grzybki zawsze obsmażam, gotowanie zabija smak. Grzyby obgotowuję wyłącznie wtedy gdy idą do marynowania, w innych przypadkach czy zamierzam je zjeść w dzień zbioru czy chcę zamrozić zawsze tylko smażę. Kiedyś obgotowywałem, ale kiedy spróbowałem od razu smażonych już nigdy nie popełniłem tego błędu i żyję do tej pory.
Ja robię bardzo podobnie, głównie też z wygody :ok:



Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6986
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1956 razy
Pochwalony: 1409 razy
Kontakt:

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: Bobik » sobota, 14 stycznia 2017, 06:34

A ja od kilku dni opróżniam zamrażalnik z kurek i koźlarzy, które zamroziłem jesienią. Najlepsze są w jajecznicy, chociaż grzybową też da się z nich zrobić. :eat: Wczoraj przerobiłem omlet ze zboczniakami - wyszło całkiem nieźle... - sic !!


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

ewuko
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 26 listopada 2017, 20:17
Imię: Ewa
Ulubione grzyby: Prawdziwki
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 3 razy

Mrożenie grzybów - które i jak?

Postautor: ewuko » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 12:07

My mrozimy grzyby czasem ale prawdziwki i kozaki, podgrzybki. Sprawdzają się doskonale pod wieloma względami. Tylko przygotowuje je i obgotowuje i dopiero tak naprawdę wkładam w pojemniczkach do zamrażarki.




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość