Rosół z opieńkami (bez politycznych podtekstów)
: piątek, 29 września 2006, 01:25
Składniki:
1) rosół - każdy wie (włoszczyzna, drób, wołowina)
2) opieńki (mogą być większe)
3) ziemniaczki
4) zielona piektruszka
5) przyprawy
Rosół przyrządzamy klasycznie, czyli jak kto lubi, z samej wołowiny, z samego drobiu, mieszany wołowo-drobiowy. Opieńki przygotowujemy również klasycznie - bez nóźek i opłukane (większe kroimy na pół, lub na krzyż), wrzucamy na osolony wrzątek, i odgotowujemy (w zależności od źródeł od 3 do 20 minut). Ja odgotowuję około 10 minut. Następnie płuczemy grzybki w zimnej wodzie. Dodajemy do rosołu, i gotujemy w wywarze góra 10-15 minut. Na talerz podajemy całe, lub duże kawałki ugotowanych ziemniaków (dobrze odparowanych). Posypujemy natką pietruszki i żwieżo zmielonym pieprzem. Zalewamy rosołkiem z opieńkami i...
Myślę, że posmakuje:)))
1) rosół - każdy wie (włoszczyzna, drób, wołowina)
2) opieńki (mogą być większe)
3) ziemniaczki
4) zielona piektruszka
5) przyprawy
Rosół przyrządzamy klasycznie, czyli jak kto lubi, z samej wołowiny, z samego drobiu, mieszany wołowo-drobiowy. Opieńki przygotowujemy również klasycznie - bez nóźek i opłukane (większe kroimy na pół, lub na krzyż), wrzucamy na osolony wrzątek, i odgotowujemy (w zależności od źródeł od 3 do 20 minut). Ja odgotowuję około 10 minut. Następnie płuczemy grzybki w zimnej wodzie. Dodajemy do rosołu, i gotujemy w wywarze góra 10-15 minut. Na talerz podajemy całe, lub duże kawałki ugotowanych ziemniaków (dobrze odparowanych). Posypujemy natką pietruszki i żwieżo zmielonym pieprzem. Zalewamy rosołkiem z opieńkami i...
Myślę, że posmakuje:)))