Potrawy z żółciaka siarkowego.

Awatar użytkownika

pat
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 641
Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 14:09
Lokalizacja: Kołobrzeg
Pochwalony: 26 razy

Postautor: pat » środa, 31 maja 2006, 14:56

Pat,nie wierzę,abys go nie znalazł w parku w Kołobrzegu ,tam są takie stare drzewa
Fakt, rzadko w tym roku wychodzę na grzyby(praca nie pozwala) i też nie chce mi się wierzyć że na starych dębach czy jakiś kłodach nie ma żółciaków.
Chociaż, jeśli chodzi o park kołobrzeski, to przeszedłem go wzdłuż i wszerz i nic. Nie mam niestety czasu aby odwiedzić inne dobre miejsca. Szkoda. Może czas zmienić pracę...?

Zibi, może w sezonie odbiję sobie na innych grzybasach




Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 19:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Postautor: Zibi » środa, 31 maja 2006, 20:03

Pat,znalazłem dzisiaj sporo pieniążków dębowych ,wszystkie zdrowe :) :) :)



Awatar użytkownika

Kłótliwsza 1/2
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 4 lutego 2006, 00:10
Ulubione grzyby: Takie w średnim wieku i miłe dla oka ;-)
Lokalizacja: Poznań
Pochwalony: 3 razy

Postautor: Kłótliwsza 1/2 » poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 14:34

My, prócz kotletów i marynat, zrobilismy też flaczki z zółciaka. Wziełam przepis z Kuchni Polskiej i zamiast żołądkow dałam żółciaka. Bardzo dobre. Równocześnie zrobilam to samo z zagwią. Równie pyszne. I myslę, że mozna zrobić flaczki z żółciaka i żagwi razem. :) :) :)


Anna Żygadło
Szczęśliwa bo ma już 5 szynszyli ;-)


Jarobert
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 15 kwietnia 2007, 19:40
Ulubione grzyby: muchomor czerwonawy, wszelkie jadalne gąski i gąsówki, rydze, boczniaki, kanie, ogółem blaszkowe!!!
Lokalizacja: Gostyń
Pochwalony: 2 razy

Gulasz z żółciaka siarkowego.

Postautor: Jarobert » wtorek, 12 czerwca 2007, 20:50

Witam serdecznie.
Jakoś tak wyszło, iż czasu nie stało by napisać wcześniej, ale obiecane, więc jest.
Ingrediencje:
Grzyby twarde (żółciak, gołąbki, opieńki, młode borowiki i tym podobne ustrojstwa), 2 cebule, 3 ząbki czosnku (te w zależności od upodobań - ja kocham czosnek), mielona czerwona papryka, kminek, lubczyk, majeranek, olej, sól, pieprz, a do wersji bis jogurt naturalny i wino białe.
Sposobik na jedzonko:
Podsmażamy na oleju krojoną w grubą kostkę cebulę razem z drobno pokrojonymi dwoma ząbkami czosnku. Gdy się zeszkli, dodajemy kminku szczyptę solidną, nieco pieprzu mielonego czarnego (ja podrzuciłem dodatkowo sporo ziarnistego zielonego) i naturalnie krojone w kwadraciki grzyby. Podsmażamy moment, przykrywamy i dusimy, aż staną się właściwie miękkie.
Gdzieś pod koniec duszenia wsypujemy tyle papryki mielonej, żeby sos zmienił barwę na lekko czerwoną, dodajemy posiekany lubczyk (tyle ile chcemy), majeranek do smaku (z tym ostrożnie!) i wcześniej roztarty z solą czosnek w ilości jednego ząbku. Ponownie przykrywamy i dusimy, aż potrawa przejdzie smakiem przypraw. Na koniec całość solimy - wiadomo, że grzyby zawsze soli się pod koniec przygotowywania do konsumpcji: SMAK.
Wersję finalną można zagęścić mąką, jeśli za rzadka. W wersji bis zalewamy całość jogurtem i gotujemy do chwili wrzenia, następnie dolewamy wina wytrawnego, ale tyle, aby nie wyszedł nam zbyt miodowy smak (około 1/5 szklanki). Solidnie podgrzewamy i gasimy.
Finis coronat opus.
Smacznego.
Na koniec uwaga do moderatorów:
przejrzyściej by było, gdyby tę część forum podzielić tematycznie, a nie pisać co potrawa, to nowy temat czyli:
- zrobić podrozdziały w stylu "potrawy z grzyba jakiegośtam" i tam zawierać kulinaria i wariacje w temacie.
Pozdrawiam (właśnie robiąc już drugi w tym roku sos z kurek - mniam :564: )



Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1457 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » wtorek, 12 czerwca 2007, 21:27

Jarobert,
przejrzyściej by było, gdyby tę część forum podzielić tematycznie
jestem za :wink: dlatego mogłeś dołączyć posta do innych przepisów :D

a wróćmy do przepisu: można wciepać wszystkie grzybasy poza opieńkami których teraz nie ma i może być niezły mix hihihihi


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » wtorek, 12 czerwca 2007, 22:01

przejrzyściej by było, gdyby tę część forum podzielić tematycznie, a nie pisać co potrawa, to nowy temat czyli:
- zrobić podrozdziały w stylu "potrawy z grzyba jakiegośtam" i tam zawierać kulinaria i wariacje w temacie.
wszystkie przepisy będą kopiowane i dawane na portalu tam jest już ok 200 przepisów

[ Dodano: 2007-06-12, 23:01 ]
Przepis dziś zamieszczony http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... nt&id=2962
Jarobert, Twój przepis też zamieszczę.
Już zamieściłem http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... nt&id=2963

Czekam na kolejne ciekawe przepisy. Jeśli macie zdjęcia gotowych dań czy z ich robienia proszę przesyłajcie je na portal.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Malgi
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2645
Rejestracja: środa, 28 września 2005, 22:40
Ulubione grzyby: prawdziwki, rydze i kurki
Lokalizacja: powiat Słupski
Pochwalony: 33 razy

Postautor: Malgi » wtorek, 12 czerwca 2007, 23:38

Grzyby twarde (żółciak
Ale żółciaka najpierw obgotowujesz???
Czy to przepis na "Gulasz z piekła rodem"??? :wink:


Małgi
nawet muchomor może być piękny!!!
a najpiękniejszy był pierwszy prawdziwek!!!


Jarobert
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 15 kwietnia 2007, 19:40
Ulubione grzyby: muchomor czerwonawy, wszelkie jadalne gąski i gąsówki, rydze, boczniaki, kanie, ogółem blaszkowe!!!
Lokalizacja: Gostyń
Pochwalony: 2 razy

Postautor: Jarobert » środa, 13 czerwca 2007, 06:17

Małgi
Nigdy żółciaka nie obgotowywałem! Nie zaszkodził mi nigdy taki, ale gulasz należy wtedy pichcić co najmniej 30 min.
Ostatnio zmieniony środa, 13 czerwca 2007, 07:33 przez Jarobert, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » środa, 13 czerwca 2007, 08:47

Nigdy żółciaka nie obgotowywałem!
Ja też nigdy nie stosowałam jego obgotowywania i jak widać jeszcze żyję :wink:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

Awatar użytkownika

Baśka
Administrator
Administrator
Posty: 8736
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 157 razy

Postautor: Baśka » środa, 13 czerwca 2007, 20:43

Ja też nigdy nie stosowałam jego obgotowywania i jak widać jeszcze żyję
Przypuszczam, że z tym obgotowywaniem, to chodzi przede wszystkim o pozbycie się nadmiaru zapachu. Poza tym jeżeli mamy do czyniania ze starszym owocnikiem (ale jeszcze w wieku konsumpcyjnym) obgotowanie (do 30 minut) naprawdę mu nie szkodzi :) łatwiej toto przepuścić przez maszynkę, jako sznycelki szybko się smaży - słowem same zalety :)
Sama obgotowałam te żółciaki z którymi miałam dotąd do czynienia (czyli wszystkie 2) i uważam, że wyszło im to na dobre :) Ale przypuszczam, że na gulasz też bym nie obgotowywała :)


Baśka

Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » środa, 13 czerwca 2007, 20:50

Czytałam gdzieś w necie, że wystarczy im dwugodzinne moczenie w wodzie i też zapach i lekko kwaskowaty smak ginie :) Co mi wcale nie przeszkadza, ale spróbuję obgotować i zobaczę co to zmieni. Jeśli oczywiście jeszcze w tym sezonie się pokaże :)


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)


Jarobert
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 85
Rejestracja: niedziela, 15 kwietnia 2007, 19:40
Ulubione grzyby: muchomor czerwonawy, wszelkie jadalne gąski i gąsówki, rydze, boczniaki, kanie, ogółem blaszkowe!!!
Lokalizacja: Gostyń
Pochwalony: 2 razy

Postautor: Jarobert » czwartek, 14 czerwca 2007, 14:57

można wciepać wszystkie grzybasy poza opieńkami których teraz nie ma i może być niezły mix hihihihi
Ja właśnie tak zrobiłem i przyznam, że doznanie smakowe niczego sobie. :D
Jeśli ktoś popróbuje mojego przepisu, to proszę, niech da znać jako smakowało.
Pozdrowionka.



Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Postautor: maud » piątek, 15 czerwca 2007, 21:49

Nigdy żółciaka nie obgotowywałem
Ja też nie, ale z innego powodu- nie wiem, ale ten grzyb jest tak przepiękny i nigdy jak go spotykałem to nie potrafiłem się zmusić by go uszkodzić, ot takie tam me dziwactwo...
Dzisiaj dostałem cynk, że na jednym z drzew w Żarowie niemal w środku miasta jest najprawdopodobniej ŻÓŁCIAK. Jutro to sprawdzę. Pozdrawiam!


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1457 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » czwartek, 30 sierpnia 2007, 14:12

Maud tu jest przepis na żółciaka, to pozyskuj grzybasa :lol: :lol:


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Postautor: Robi » czwartek, 30 sierpnia 2007, 15:46

Próbowałem w tym roku po obgotowaniu wcześniejszym zrobić flaczki z żółciaka.Mnie nie smakował zrobiony w ten sposób.Bez smaku.Natomiast zmielony na sznycle,z podduszoną oddzielnie cebulką,przyprawiony,palce lizać.Po zmieleniu jest bardzo puszysty,wchodzi więcej jajek i mąki żeby to związać,ale warto poświęcić czas.


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości