Potrawy z żółciaka siarkowego.

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » sobota, 3 maja 2014, 20:52

To może ja je źle przyrządzałam ? Smażyłam bez panierki. :oops:
cały dokładny przepis będzie w formie niusa - Żółciaki po Kołobrzesku tam będą wszystkie szczegóły wykonania (przyznam że jadałem kiedyś żółciaki ale jakoś mi "zalatywały" nieprzyjemnie") w/g tego przepisu są pyszne ! tak jakbym jadł kurczaka smaku "siarki" nie czujesz :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5863 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » sobota, 3 maja 2014, 20:54

smaku "siarki" nie czujesz :)
Ja je gotowałam i wtedy ten smak czułam :?




soohy
Hubiak
Hubiak
Posty: 376
Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Pochwalił: 32 razy
Pochwalony: 57 razy
Kontakt:

Postautor: soohy » sobota, 3 maja 2014, 21:24

Dzisiaj usmażyłem sobie kilka malutkich kotlecików, po ugotowaniu w wodzie posypałem grzyba bułką tartą i usmażyłem, opis dokładny na blogu, a tu przesyłam zdjęcie:

https://lh3.googleusercontent.com/-VFIx ... 0_0522.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;


"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

pat
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 641
Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 14:09
Lokalizacja: Kołobrzeg
Pochwalony: 26 razy

Postautor: pat » sobota, 3 maja 2014, 21:34

Dzisiaj usmażyłem sobie kilka malutkich kotlecików, po ugotowaniu w wodzie posypałem grzyba bułką tartą i usmażyłem, opis dokładny na blogu, a tu przesyłam zdjęcie:

https://lh3.googleusercontent.com/-VFIx" onclick="window.open(this.href);return false; ... 0_0522.JPG
Super!



Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1199 razy

Postautor: Tomek86 » sobota, 3 maja 2014, 22:00

soohy, jak wrażenia? Mam ochotę na spróbowanie tego grzyba i chciałbym wiedzieć czy warto :)


Nie będzie meczu, będzie chór!

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » sobota, 3 maja 2014, 22:43

Mam ochotę na spróbowanie tego grzyba i chciałbym wiedzieć czy warto :)


przetestuj ten przepis >>> Obrazek mnie bardzo dziś smakowały


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


soohy
Hubiak
Hubiak
Posty: 376
Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Pochwalił: 32 razy
Pochwalony: 57 razy
Kontakt:

Postautor: soohy » niedziela, 4 maja 2014, 00:19

Tomek86, warto. W pierwszym odczuciu, smak bardzo delikatny, jak opłatek na wigilię! Jako część obiadu, dobry pomysł...


"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1199 razy

Postautor: Tomek86 » niedziela, 4 maja 2014, 09:50

soohy, Dzięki za opinię :beer: przy najbliższej okazji nazbieram i :eat:


Nie będzie meczu, będzie chór!

Awatar użytkownika

Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1728 razy

Postautor: Mefiu » poniedziałek, 5 maja 2014, 08:55

Oj muszę upolować w końcu żółciaka siarkowego i skosztować go :eat: , ja zawsze znajdę go wtedy gdy kończy się jego żywot i nie nadaje się do spożycia.



Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1638 razy

Postautor: barbra » sobota, 10 maja 2014, 20:34

Tomek86, ja zbieram młodziutkie okazy i marynuję w zalewie octowej z dodatkiem odrobiny cynamonu. Dla mnie i moich znajomych pychotka :)



Awatar użytkownika

Mazowszanka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 74
Rejestracja: wtorek, 29 lipca 2014, 14:28
Ulubione grzyby: Podgrzybki, borowiki, koźlarze, maślaki, piaskowce
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalony: 37 razy

Postautor: Mazowszanka » środa, 30 lipca 2014, 20:09

Nigdy bym nie zgadła że żółciaki są jadalne, jak zresztą wszystkie grzyby ,,nadrzewne" poza boczniakami :o



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 30 lipca 2014, 20:13

jak zresztą wszystkie grzyby ,,nadrzewne" poza boczniakami :o
są jeszcze łyczaki późne, łuszczaki zmienne , maślanki łagodne, opieńki , i shitake :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

Potrawy z żółciaka siarkowego.

Postautor: Henryk » wtorek, 2 sierpnia 2016, 20:18

:witam: odkurzam temat :D
Znajduję w lesie żółciaki i szlak mnie trafia bo nie potrafię określić jego przydatności do spożycia :(
Okazy jakie znajduję są cienkie ok. 1.5cm , miękkość określił bym jako zelówka tenisówki :?
Czytam już któryś raz ten wątek i du...pa ciągle mam ten sam kłopot :lol:
Proszę o podpowiedź , czy warto targać z lasu takie rosnące na brzozie :?:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Nathas
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 122
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2013, 11:52
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 48 razy

Potrawy z żółciaka siarkowego.

Postautor: Nathas » wtorek, 2 sierpnia 2016, 20:37

Henryk, znawca ze mnie żaden, bo żółciaka zdatnego do spożycia znalazłem AŻ 1 raz (wrażenia znajdziesz w wątku 'Mój pierwszy raz'), musi być bardzo młody i miękki, najlepiej taki, który nie ma wykształconych mocno wachlarzy. To co opisujesz raczej już się d zbioru nie nadaje, grubość 1,5 cm to już cienkie wachlarze, no i miękkość podeszwy też nie jest tą pożądaną miękkością :) Spotykałem mocno wyrośnięte (czyt. niejadalne) egzemplarze, a wciąż elastyczne i miękkie - jak podeszwa właśnie. Także nie polecam, grzyb ciężkostrawny, nie przez każdego tolerowany, więc lepiej zacząć od miękkiego niemowlaka ;)



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

Potrawy z żółciaka siarkowego.

Postautor: Henryk » wtorek, 2 sierpnia 2016, 20:43

:witam: Nathas :D
Dziękuje za opis :ok: cały problem w tym , że ciągle trafiają się już " wachlarze " i nawet takie malutkie jak " pięć złoty " już skubane są wachlarzowate , nigdy takie jak oglądam na fotkach ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość