Gąbki z grzybów

Pytania i odpowiedzi

Autor tematu
shoshi
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 30 czerwca 2017, 13:19
Imię: Luiza
Ulubione grzyby: maslak

Gąbki z grzybów

Postautor: shoshi » piątek, 30 czerwca 2017, 13:22

Witajcie.
Chcialabym zapytac sie czy przy przetwarzaniu grzyboow czyli suszeniu gotowaniu lub smazeniu uwuwacie gabke z grzybow?
Ja usowam ale jak moj chlopak to zobaczyl to sie mozno zdziwil i mowi ze nie usuwa sie tego ze to sie je....
Ja uwazam ze to sa pluca grzyba a on ze jakie pluca i co ja gadam...
Napiszcie mi kochani czy marynujecie z gabka czy bez???? Dziekuje i zycze wszystkim czytajacym milego dnia! :jupi: :jupi: :jupi:



Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: hittmanka » piątek, 30 czerwca 2017, 13:54

nigdy nie usuwam gąbki (rurek) no chyba, że jest bardzo mokra to wtedy do suszenia usuwam :ok:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1857
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1469 razy
Pochwalony: 1568 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: Henryk » piątek, 30 czerwca 2017, 18:22

[ref]shoshi[/ref], :witam:

Zrob nam laske :lol: i pisz używając polskich znaków dialektycznych :roll: :D :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


Autor tematu
shoshi
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 30 czerwca 2017, 13:19
Imię: Luiza
Ulubione grzyby: maslak

Gabki z grzybow

Postautor: shoshi » niedziela, 2 lipca 2017, 12:46

Zrobilam bym ale niestety nie mam polskiej trzcionki i nigdy nawet nie uzywalam bo ni emieszkam w Polsce i nie wiem jak z tego korzystac niestety....

þ æ ö ð :ok: :o :ok:



Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: Jozefg » niedziela, 2 lipca 2017, 15:38

QR_BBPOST Zrobilam bym ale niestety nie mam polskiej trzcionki
Nic prostszego....
Na dolnym pasku z prawej kliknij ikonkę czcionki , z rozwijanego menu kliknij "Preferencje języka" i wg komunikatów zainstaluj czcionkę PL.
Przełączanie między językami to dwa kliknięcia.... :ok:




Autor tematu
shoshi
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 30 czerwca 2017, 13:19
Imię: Luiza
Ulubione grzyby: maslak

Gabki z grzybow

Postautor: shoshi » poniedziałek, 3 lipca 2017, 10:30

niestety trzeba wiedziec jak z tego korzystac. Dziekuje za odpowiedz na temat co z ta gabka robicie czy ja wyrzucacie czy jecie.
Dla mnie to pytanie jest bardzo wazne gdyz bede przerabiac grzybki w słoiki.
Tak ze jeszcze raz pytam co robicie z tymi gabkami czy je jecie czy wyrzucacie bo tu gdzie mieszkam ludzie je raczej wyrzucaja a w Polsce z tego co widze sie je zjada.... :beer:



Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: Jozefg » poniedziałek, 3 lipca 2017, 10:38

Ja tam nic nie wyrzucam, grzybek w całości na patelnię albo do suszenia.. :D :borowiczki: Ale to rzecz gustu i obyczaju lokalnego
Niektóre nóżki wyrzucam bo twarde




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: sectroyer » poniedziałek, 3 lipca 2017, 17:16

QR_BBPOST Niektóre nóżki wyrzucam bo twarde
Akyż dobry nóż i gitara :ok:
[ref]shoshi[/ref] to co opisujesz to jakiś zabobon :) Wszystkim, którym o tym powiedziałem: :o :lol: :lol: :rotfl: :rotfl:
Co innego jeść SAME gąbki, albo je najbardziej preferować. Takie przykłady się zdarzają :) :tak: :tak: :tak: :tak: :ok: :ok:



Awatar użytkownika

gonzo
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 16338
Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
Lokalizacja: Radomsko
Pochwalił: 3215 razy
Pochwalony: 14032 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: gonzo » poniedziałek, 3 lipca 2017, 19:39

QR_BBPOST z rozwijanego menu kliknij "Preferencje języka" i wg komunikatów zainstaluj czcionkę PL.
Przełączanie między językami to dwa kliknięcia....
Nie na japońskim windowsie :D ;)

QR_BBPOST shoshi to co opisujesz to jakiś zabobon
Żaden zabobon. Gdzieś kiedyś czytałem, że w pewnych regionach Francji bodajże, hymenofor, czyli gąbka :) , jest usuwany przy sprawianiu grzybów. Ma to pewne realne przesłanki. W "gąbce", zwłaszcza u niektórych koźlarzy, potrafią rozwijać się larwy owadów "z pominięciem miąższu" i wtedy trudniej je zauważyć. Dodatkowo "gąbka" narażona jest na różne infekcje dużo bardziej niż inne części grzyba.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: sectroyer » poniedziałek, 3 lipca 2017, 22:07

QR_BBPOST Żaden zabobon. Gdzieś kiedyś czytałem, że w pewnych regionach Francji bodajże, hymenofor, czyli gąbka , jest usuwany przy sprawianiu grzybów. Ma to pewne realne przesłanki. W "gąbce", zwłaszcza u niektórych koźlarzy, potrafią rozwijać się larwy owadów "z pominięciem miąższu" i wtedy trudniej je zauważyć. Dodatkowo "gąbka" narażona jest na różne infekcje dużo bardziej niż inne części grzyba.
Lol moje doświadczenia są zupełnie inne. W kapeluszu robale, a w gąbce czysto. Choć ciekawe, że zależy to od gatunku...



Awatar użytkownika

gonzo
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 16338
Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
Lokalizacja: Radomsko
Pochwalił: 3215 razy
Pochwalony: 14032 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: gonzo » sobota, 15 lipca 2017, 14:46

QR_BBPOST Żaden zabobon.
I żeby nie być gołosłownym :) Dojrzały koźlarz czerwony, zero kanałów "poczerwiowych" jak i samych czerwi w trzonie na całej długości. Brak czerwi również w miąższu okazałego kapelusza. Za to ponad połowa objętości "gąbki" zasiedlona czerwiami, co widać po części na załączonym zdjęciu przekroju kapelusza.



Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 364
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 89 razy
Pochwalony: 102 razy

Gabki z grzybow

Postautor: Bogdan » sobota, 15 lipca 2017, 15:54

Podobnie bywa z "gąbką" u niektórych innych rurkowych znajdowanych podczas grzybobrań.
Znajduje się śmiesznie wyglądające owocniki z całkowicie wyjedzonym hymenoforem, ale nie ruszonym miąższem i trzonem.
Przypuszczam, że to robota właśnie larw, ale czym spowodowane nie ruszanie trzonu i miąższu?
Być może gatunkiem owada powodującego zaczerwienie grzyba?




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: sectroyer » sobota, 15 lipca 2017, 17:00

QR_BBPOST Znajduje się śmiesznie wyglądające owocniki z całkowicie wyjedzonym hymenoforem, ale nie ruszonym miąższem i trzonem.
Ja w takich przypadkach stawiam na ślimory, bo już je nawet widziałem w akcji w takich "dziurach" :D :tak: :tak:



Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 364
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 89 razy
Pochwalony: 102 razy

Gabki z grzybow

Postautor: Bogdan » sobota, 15 lipca 2017, 17:34

Ślimaki to raczej obgryzają wszelkie możliwe części owocnika (co im podpasuje)
W przypadkach które opisuję, górna powierzchnia kapelusza jest idealnie nienaruszona jak i trzon
Po prostu "tylko "gąbka" jest idealnie wyjedzona ;-)




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Gabki z grzybow

Postautor: sectroyer » sobota, 15 lipca 2017, 17:35

QR_BBPOST Ślimaki to raczej obgryzają wszelkie możliwe części owocnika (co im podpasuje)
W przypadkach które opisuję, górna powierzchnia kapelusza jest idealnie nienaruszona jak i trzon
Po prostu "tylko "gąbka" jest idealnie wyjedzona
Dokładnie w takiej sytuacji, pół gąbki wyjedzone, pół nie widziałem ślimaka w tym wyjedzonym :D Więc dlatego stawiam na ślimory :D




Wróć do „Poradnik”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość