Tradycyjne potrawy wielkanocne

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 23 kwietnia 2011, 15:59

Lobaria pisze:A jaki smak ??
no właśnie ? :) nie wiem jak smakują łupinki cebul.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 23 kwietnia 2011, 16:00

Smak normalny wielkanocny znaczy sie jak jajko z wody, zawsze tak farbuje jajka na święta ale nigdy skorupek nie tłukłem, czasami jakieś w przeszłości pękło i stąd wiedziałem że zostają wzorki ;)


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 23 kwietnia 2011, 16:04

Zenit pisze:no właśnie ? :) nie wiem jak smakują łupinki cebul.
O kurde naprawdę nigdy tak nie farbowaliście jajek na ciemno brązowy kolor - u mnie odkąd pamiętam tak się robiło. To nie ma służyć nadaniu smaku tylko ufarbowaniu skorupki.
Jak ktoś powie że tego nie robił to napisze szczegóły.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 kwietnia 2011, 20:13 przez Wojtas, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11008
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 647 razy
Pochwalony: 1887 razy

Post autor: Lobaria » sobota, 23 kwietnia 2011, 16:10

Wojtaslodz, robiłam, często, potem skrobie się te jajka wzorkowo, ale uważałam, aby nie pękały / dodawałam sół / .


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 23 kwietnia 2011, 16:11

Lobaria pisze:robiłam, często, potem skrobie się te jajka wzorkowo
uf a już myślałem, że tylko w niektórych częściach Polski się tak robi :)
Ostatnio zmieniony sobota, 23 kwietnia 2011, 16:12 przez Wojtas, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 23 kwietnia 2011, 16:12

Wojtaslodz pisze:To nie ma służyć nadaniu smaku tylko ufarbowaniu skorupki.
to wiem ale jak skorupka jest jak w tym wypadku popękana to nie tylko koloryzuje białko ale daje jakiś smak :) i o to mi chodzi :) Czy wyczuwasz jakąś zmianę smaku.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 23 kwietnia 2011, 16:15

Zenit pisze: czy wyczuwasz jakąś zmianę smaku.
Jeszcze nie jadłem, to do koszyka ze święconką, dopiero jutro do barszczu wrzucę. Takie 20 minut gotowania w tym wywarze nie zmienia smaku jajka ale 3 godziny gotowania i minimum 8 godzin moczenia, może dać jakiś specyficzny posmak. :eat:


Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11008
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 647 razy
Pochwalony: 1887 razy

Post autor: Lobaria » sobota, 23 kwietnia 2011, 16:21

Wojtaslodz pisze:3 godziny gotowania i minimum 8 godzin moczenia, może dać jakiś specyficzny posmak.
Ugotowane białko z pewnością nie chłonie tak szybko smaków - stąd tak długo proces robienia herbacianych.


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 23 kwietnia 2011, 16:23

Kiełbaska, chrzan, jajko ze święconki w barszczu razem dają smak :)


Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » niedziela, 24 kwietnia 2011, 22:05

Wojtaslodz pisze:Kiełbaska, chrzan, jajko ze święconki w barszczu razem dają smak :)
i to jaki !! :D


Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 19:56

A smardze w barszczu dopełniają całości :lol:


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 23:47

maud pisze:A smardze w barszczu dopełniają całości :lol:
Mnie dziś Ania częstowała roladą z indyka z nadzieniem smardza :) było to palce lizać :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » wtorek, 26 kwietnia 2011, 09:20

Zenit pisze:Mnie dziś Ania częstowała roladą z indyka z nadzieniem smardza :) było to palce lizać
Na pewno! Ale Tobie Prezesie to dobrze, takie pysznosci. :eat:


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » wtorek, 26 kwietnia 2011, 09:24

Gabi pisze:Ale Tobie Prezesie to dobrze, takie pysznosci. :eat:
Podobno są zdjęcia tej potrawy może zobaczymy przepis :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » wtorek, 26 kwietnia 2011, 19:01

Zenit pisze:nia częstowała roladą z indyka z nadzieniem smardza
Na to niestety trzeba wielu smardzy... a to nie takie proste zadanie dla mnie ;(
Na pewno musiało to bosko smakować.

A pamiętacie potrawę wykonaną przez smakoszy z Slow Food na Smardzowaniu w Brezowicy?


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat