Potrawy z żółciaka siarkowego.

Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » wtorek, 24 maja 2011, 22:10

Sporo nasmażyłam tych żółciaków i skoro tyle ich zostało, należało coś z nimi zrobić. Zastosowałam swoją wypróbowaną metodę i je zamarynowałam :)
Obrazek


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1886 razy

Postautor: Lobaria » wtorek, 24 maja 2011, 22:26

Zastosowałam swoją wypróbowaną metodę i je zamarynowałam
Aż ślinka leci :o


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9003 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » wtorek, 24 maja 2011, 22:44

Aż ślinka leci :o
Ania pewnie przywiezie jeden słoiczek na otwarcie sezonu :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » wtorek, 24 maja 2011, 22:46

Jak da radę "utargać", to na pewno :)


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

Awatar użytkownika

krystian*
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1742
Rejestracja: piątek, 24 lipca 2009, 21:25
Ulubione grzyby: Borowiki (oczywiście)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalony: 765 razy

Postautor: krystian* » czwartek, 30 czerwca 2011, 20:09

nie wiem jak zdanie innych osób, ale ja preferuje tylko te zebrane z czereśni. Moim zdaniem maja one zdecydowanie lepszy smak.
Na razie spróbowałem tylko takiego z czereśni i był całkiem niezły:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


krystian <*))))><

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9003 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » czwartek, 30 czerwca 2011, 20:45

Na razie spróbowałem tylko takiego z czereśni i był całkiem niezły:
jakby był młodszy miększy byłby jeszcze lepszy :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » piątek, 1 lipca 2011, 16:03

jakby był młodszy miększy byłby jeszcze lepszy :)
to fakt ten ze zdjęć już trochę wiekowy,



Awatar użytkownika

Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 09:30

Jeszcze nigdy ich nie spożywałem, muszę się skusić na nie skoro tak polecacie. Zadam trochę głupie pytanie, na drzewie gdzie rośnie żółciak siarkowy, na kolejny rok też może się tam trafić ? Bo ostatnio znalazłem lecz był on stary, w sumie zamiast pytać się to muszę iść odwiedzić to miejsce i sprawdzić :D




soohy
Hubiak
Hubiak
Posty: 376
Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Pochwalił: 32 razy
Pochwalony: 57 razy
Kontakt:

Postautor: soohy » piątek, 2 maja 2014, 14:56

Obserwuje 3 drzewa i na jednym co roku rośnie żółciak, na dwóch poprzednich co drugi rok... dziwne.


"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » piątek, 2 maja 2014, 15:15

na jednym co roku rośnie żółciak, na dwóch poprzednich co drugi rok... dziwne.
Ja mam podobne obserwacje. Nie zawsze co roku wyrasta żółciak na tym samym drzewie. On robi sobie przerwy 1-2 lata i znowu się pokazuje. :)



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » piątek, 2 maja 2014, 15:19

Ponadto nie wiem jak zdanie innych osób, ale ja preferuje tylko te zebrane z czereśni. Moim zdaniem maja one zdecydowanie lepszy smak.
Ja jadlam z wierzby i ich smak mnie nie powalił. Teraz je tylko fotografuję. :)
Kiedyś zrobiłam w marynacie, jak inne grzybki z octu i mężowi smakowały a ja nie przepadam za marynowanymi grzybami. :)



Awatar użytkownika

pat
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 641
Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 14:09
Lokalizacja: Kołobrzeg
Pochwalony: 26 razy

Postautor: pat » sobota, 3 maja 2014, 09:19

Jeszcze nigdy ich nie spożywałem, muszę się skusić na nie skoro tak polecacie.
Według mnie jeden z lepszych grzybów jadalnych, oczywiście w młodym stadium i zrobiony a'la sznycel



Awatar użytkownika

pat
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 641
Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 14:09
Lokalizacja: Kołobrzeg
Pochwalony: 26 razy

Postautor: pat » sobota, 3 maja 2014, 17:17

Właśnie konsumujemy z Wiesiem i naszymi żonkami żółciaka siarkowego. Smakuje wybornie. Po prostu palce lizać! :) :tak: Oczywiście do tego odpowiedni napój... :beer:


Obrazek



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9003 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » sobota, 3 maja 2014, 17:21

Po prostu palce lizać! :) :tak:
przyznaję od dziś mam dobry przepis na żółciaki :) idę po dokładkę :) i :beer:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » sobota, 3 maja 2014, 20:49

od dziś mam dobry przepis na żółciaki :) idę po dokładkę :) i :beer:
To może ja je źle przyrządzałam ? Smażyłam bez panierki. :oops:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość