Zamrażanie grzybów
-
Autor tematu - Grzybuś malutki
- Posty: 59
- Rejestracja: wtorek, 13 września 2011, 12:46
- Lokalizacja: pomorze
- Pochwalony: 2 razy
- Kontakt:
Zamrażanie grzybów
Czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób mrozi się grzyby, jakie gatunki ? i jak surowe czy ugotowane. W internecie dużo teorii na ten temat. Lepiej mrozić czy suszyc. Na chłopski rozum chyba suszyć. Zapraszam do dyskusji kulinarzy grzybiarzy
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
Agusi1, praktycznie wszystkie można mrozić poza surowymi rydzami które trzeba obgotować bo jakimś cudem robią się gorzkie. Ja osobiście innych nie obgotowuje
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
podobnie radzę zrobić to z kurkami.Termit pisze: praktycznie wszystkie można mrozić poza surowymi rydzami które trzeba obgotować bo jakimś cudem robią się gorzkie.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 787
- Rejestracja: piątek, 9 maja 2008, 19:25
- Ulubione grzyby: Proszę nie składać żadnych gratulacji bez względu na okazję, ani życzeń, ani żadnych pomogłów.
- Pochwalony: 40 razy
Słyszałam, że rydze nie powinny być gotowane lecz smażone, może zatem podsmażane krótko...ponoć gotowane tracą swój swoisty aromat i smak, nie wiem, ja tylko smaże rydze i takie mrożę.Termit pisze:wszystkie można mrozić poza surowymi rydzami które trzeba obgotować
Mądrzy ludzie dyskutują pomysły. Przeciętni ludzie dyskutują zdarzenia. Słabi ludzie dyskutują o innych osobach.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 198
- Rejestracja: niedziela, 11 lipca 2010, 21:43
- Ulubione grzyby: Borowik ceglastopory
- Lokalizacja: nowy targ
- Pochwalony: 3 razy
-
- Grzybeczek
- Posty: 123
- Rejestracja: sobota, 17 września 2011, 18:49
- Ulubione grzyby: prawdziwki, podgrzybki, kożlarze i maślaki.
- Lokalizacja: Katowice
- Pochwalony: 13 razy
Wszystkie grzyby mrożone tracą na swej sile zapachowej, minimum 60%. Są mdłe. Nie radzę ich mrozić Tracą cały aromat.
Dwukrotne smażenie grzybów, wydobywa z nich substancje trujące. Nie należy tego robić.
Jest to forum ludzi znających się na grzybach i skutkach ich nieodpowiedniego przechowywania.
Ja jestem za - oczywiście wysuszonymi grzybami.
Każdy inny sposób przechowywania grzybów (poza marynatami) jest zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Marynaty i suszone w odpowiednich warunkach grzyby (suszarki elektryczne).
W innych warunkach, nie przechowuję grzybów.
Dwukrotne smażenie grzybów, wydobywa z nich substancje trujące. Nie należy tego robić.
Jest to forum ludzi znających się na grzybach i skutkach ich nieodpowiedniego przechowywania.
Ja jestem za - oczywiście wysuszonymi grzybami.
Każdy inny sposób przechowywania grzybów (poza marynatami) jest zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Marynaty i suszone w odpowiednich warunkach grzyby (suszarki elektryczne).
W innych warunkach, nie przechowuję grzybów.
Praca uszlachetnia.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
józef,
ja jakoś takich ubytków nie zauważyłem osobiście. no możne jak ktoś namrozi starych kapci i rozlatujące się owocniki to tak możne być
Wszystkie grzyby mrożone tracą na swej sile zapachowej, minimum 60%. Są mdłe. Nie radzę ich mrozić Tracą cały aromat.
ja jakoś takich ubytków nie zauważyłem osobiście. no możne jak ktoś namrozi starych kapci i rozlatujące się owocniki to tak możne być
co do smażenia to się zgodzę z tym w 100%Dwukrotne smażenie grzybów, wydobywa z nich substancje trujące. Nie należy tego robić.
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
nie bardzo to rozumie chodzi chyba o kilkukrotne podgrzewanie potraw z grzybów podobnie jak np powtórne zamrożenie grzybów gdy się rozmroziły.Termit pisze:Dwukrotne smażenie grzybów, wydobywa z nich substancje trujące.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
Zenit,
Co do rozmrażania czegokolwiek jak się coś mi rozmrozi to zostaje zjedzone lub wywalone bo nie stosuje ponownego zamrożenia chyba ze jest to lodowisko
co do podgrzewania to owszem można bigos 10 razy odgrzewany jest coraz smaczniejszy. Józefowi chodziło o podwójne klasyczne smażenie przed zamrożeniem i potem już przy papusianiu.nie bardzo to rozumie chodzi chyba o kilkukrotne podgrzewanie potraw z grzybów podobnie jak np powtórne zamrożenie grzybów gdy się rozmroziły.
Co do rozmrażania czegokolwiek jak się coś mi rozmrozi to zostaje zjedzone lub wywalone bo nie stosuje ponownego zamrożenia chyba ze jest to lodowisko
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
Autor tematu - Grzybuś malutki
- Posty: 59
- Rejestracja: wtorek, 13 września 2011, 12:46
- Lokalizacja: pomorze
- Pochwalony: 2 razy
- Kontakt:
ja chyba pozostane przy suszeniu. Mrożone to jedynie pierożki i inne kulinarne mączne rzeczy - owoców mrożonych nigdy nie mogłam strawic wizualnie po rozmrożeniu.
Słyszałąm tylko kiedys opinie od zbieracza - gawędziarza, że mrozi surowe umyte grzyby.
Moi rodzic tylko mrożą - widok po zmrożeniu nieciekawy
Słyszałąm tylko kiedys opinie od zbieracza - gawędziarza, że mrozi surowe umyte grzyby.
Moi rodzic tylko mrożą - widok po zmrożeniu nieciekawy
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Jeśli mrozić to nie myte tylko oczyszczone na sucho - myć tylko ja zaczną się rozmrażać po wyciągnięciu z zamrażarki. Mrożone grzybki są o niebo smaczniejsze na sosy czy zupy niż suszone są prawie jak świeże...Agusi1 pisze:Słyszałąm tylko kiedys opinie od zbieracza - gawędziarza, że mrozi surowe umyte grzyby.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
Leszek/S, s
jak zapakujesz stare kapcie to potem masz ciapę, grzyby do zamrażarki powinne być pierwszego sortuzersze zastosowanie, niektóre grzyby po zamrożeniu tracą walory smakowe i stają się papkowate.
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 937
- Rejestracja: czwartek, 25 września 2008, 10:09
- Ulubione grzyby: borowiki,kurki
- Lokalizacja: Starachowice
- Pochwalony: 48 razy
Moim zdaniem i zupy i wszelkie sosy z suszonych grzybów są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż z surowych, które dla mnie nie mają zbyt wielkich wartości smakowych i aromatycznychZenit pisze:Mrożone grzybki są o niebo smaczniejsze na sosy czy zupy niż suszone są prawie jak świeże...
pełnego kosza i napiętego sznura