Marynowanie grzybów w oleju po włosku:

Awatar użytkownika

Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Post autor: Robi » niedziela, 26 września 2010, 12:40

Zenit pisze:Marynowanie grzybów w oleju po włosku:
Nudzi mi się. Jadę na maślaki zwyczajne, spróbuję zrobić parę słoiczków według tego przepisu. :)


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » niedziela, 26 września 2010, 17:15

Robi pisze:
Zenit pisze:Marynowanie grzybów w oleju po włosku:
Nudzi mi się. Jadę na maślaki zwyczajne, spróbuję zrobić parę słoiczków według tego przepisu. :)
I o to chodzi! "Dla zabicia nudy" do lasu! Robi daj koniecznie znać jak wyszły przetwory!
Choć to nie ten wątek, ale przyznam się, że też dziś eksperymentuję w kuchni :) tematem na dziś jest fantazja na temat grzybowej galarety: http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic" onclick="window.open(this.href);return false;. ... &start=135 nieco zmodyfikowałem swój wcześniejszy przepis...

Oczywiście biorą w niej udział również maślaki zwyczajne :)


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
Awatar użytkownika

Tomasz
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5337
Rejestracja: piątek, 21 września 2007, 19:51
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 452 razy

Post autor: Tomasz » niedziela, 26 września 2010, 17:18

Robi pisze:Nudzi mi się
Robi, ale Ci dobrze :) Mi też się nudziło, więc o 6 rano wyrwałem do lasu :D


Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » niedziela, 26 września 2010, 17:37

A u mnie leje.... że nie mam chęci na grzywy w lesie.
Ogłoszone stany ostrzegawcze na rzekach w mym rejonie... jak bedzie tak dalej, to szykować się będę od roboty...


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
Awatar użytkownika

Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Post autor: Robi » niedziela, 26 września 2010, 23:04

Wiecie co. Od paru godzin czekałem, by sprawdzić dokładnie jaki jest przepis. Grzyby przytaszczyłem do domu, a forum jak zwykle zablokowane wieczorową porą. I tak mi się suszyły te grzyby przez kilka godzin na ścierce.


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
Awatar użytkownika

Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Post autor: Robi » niedziela, 26 września 2010, 23:06

Tomasz pisze:więc o 6 rano wyrwałem do lasu :D
to co narzekasz? :)


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
Awatar użytkownika

Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Post autor: Robi » wtorek, 28 września 2010, 17:42

Z maślakami była porażka. Na dwadzieścia-trzydzieści zebranych jeden zdrowy. Po kilkunastu minutach zrezygnowałem. Wszedłem w las mieszany i zebrałem trochę opieńki. Obrazek Czy dobre? Dobre, próbowałem, ale byłyby jeszcze lepsze gdybym nie zapomniał o pieprzu i podstawowym składniku - soli.


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry

DawidK
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 12 października 2012, 00:24
Ulubione grzyby: Marynowane Gąski, rydze w każdej postaci.
Lokalizacja: Częstochowa, jura.

Post autor: DawidK » piątek, 12 października 2012, 00:35

Witam.
To mój pierwszy wpis na forum, więc się przedstawię.
Dawid z Częstochowy, zainteresowanie grzybami od dziecka, od jakiegoś 4 r. życia, kulinariami od niedawna.

Chciałbym jednocześnie zapytać,czy pierwszy punkt przepisu na marynowanie grzybów, jest przepisem na trwały produkt, nadający się do długiego przechowywania ? (oczywiście mam na myśli produkt po uprzednim zapasteryzowaniu).

pozdrawiam, i zabieram się za "nurkowanie" w forum.
D.K.


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 12 października 2012, 00:40

DawidK pisze:Chciałbym jednocześnie zapytać,czy pierwszy punkt przepisu na marynowanie grzybów, jest przepisem na trwały produkt, nadający się do długiego przechowywania ? (oczywiście mam na myśli produkt po uprzednim zapasteryzowaniu).
Po zapasteryzowaniu tak . Włosi preferują grzyby w oleju w Polsce raczej nie cieszą się takie sposoby przetwarzania powszechną akceptacją.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

DawidK
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 12 października 2012, 00:24
Ulubione grzyby: Marynowane Gąski, rydze w każdej postaci.
Lokalizacja: Częstochowa, jura.

Post autor: DawidK » piątek, 12 października 2012, 00:47

Zenit pisze:
DawidK pisze:Chciałbym jednocześnie zapytać,czy pierwszy punkt przepisu na marynowanie grzybów, jest przepisem na trwały produkt, nadający się do długiego przechowywania ? (oczywiście mam na myśli produkt po uprzednim zapasteryzowaniu).
Po zapasteryzowaniu tak . Włosi preferują grzyby w oleju w Polsce raczej nie cieszą się takie sposoby przetwarzania powszechną akceptacją.
Dziękuję.
Mimo iż jestem patriotą, zrobię na przekór rodakom i zamarynuję właśnie w oleju.
pozdrawiam!
D.K.


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » sobota, 13 października 2012, 03:27

DawidK pisze:Mimo iż jestem patriotą, zrobię na przekór rodakom i zamarynuję właśnie w oleju.
Normalnie już podpadłeś :| ;)


Awatar użytkownika

Gali
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1678
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 22:54
Imię: Sławek
Ulubione grzyby: wszystkie jadalne
Lokalizacja: Milicz
Pochwalił: 12 razy
Pochwalony: 1433 razy
Kontakt:

Post autor: Gali » niedziela, 21 października 2012, 01:33

Dla tych co lubią tłuste grzybki ze słoika http://www.gotujmy.pl/maslaczki-w-zalew" onclick="window.open(this.href);return false; ... 65701.html osobiście jadłem zaraz po zrobieniu są przepyszne :eat: .Chociaż ja wolę te ze zwykłego octu.


Awatar użytkownika

emilos66
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1400
Rejestracja: niedziela, 23 września 2012, 17:32
Imię: Emil
Ulubione grzyby: Mleczaj rydz
Lokalizacja: Białystok
Pochwalił: 25 razy
Pochwalony: 323 razy

Post autor: emilos66 » niedziela, 21 października 2012, 08:23

:eat:


Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » czwartek, 3 stycznia 2013, 22:45

Poczytałem sobie te kulinaria włoskie :) spróbuję latem lub jesienią :D osobiście z octu po odcedzeniu bełtam z majonezem , ale ostrym :eat:



DawidK
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 12 października 2012, 00:24
Ulubione grzyby: Marynowane Gąski, rydze w każdej postaci.
Lokalizacja: Częstochowa, jura.

Post autor: DawidK » środa, 9 stycznia 2013, 16:14

Przepis wypróbowany, super sprawa, smakiem przewyższa 10krotnie zwykłą marynatę.
Czosnek marynowany wg. podobnego przepisu też świetnie smakuje jako przystawka.
:beer:


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat