Mrożenie grzybów - które i jak?


Autor tematu
stefanka
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 22 sierpnia 2006, 18:20
Ulubione grzyby: kanie, opieńki
Lokalizacja: cracovie

Mrożenie grzybów - które i jak?

Post autor: stefanka » środa, 6 września 2006, 10:31

i jak w temacie: które grzyby można mrozić i jak - w stanie surowym czy obgotowywać? ktoś ma doświadczenia w tym temacie? i jeszcze jedno: jak długo taka mrożonkę się przechowuje....
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 września 2007, 22:59 przez stefanka, łącznie zmieniany 1 raz.


kochasz kogoś? nasraj mu na wycieraczkę, albo na buty, albo w życiu. nigdy Cię nie zapomni.

Marta
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1372
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 14 razy

Post autor: Marta » środa, 6 września 2006, 13:37

Kurki i rydze musisz obgotować - nie będą wtedy gorzkie. Całą resztę świeżych mrozisz ( w całości lub pokrojone) w otwartych pojemnikach, a jak je "chwyci mróz" to przesypujesz do woreczków :) Ja grzyby przechowuję do nowego pojawu na wiosnę :D


Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Post autor: Termit » środa, 6 września 2006, 14:59

tez jestem takiego zdania rydze nie gotowane be sa :wink:


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » czwartek, 7 września 2006, 09:00

Ja, zamrazam wszystkie grzyby (kurki, borowiki, kanie, smardze - uwaga w Polsce pod ochrona 8) mam nawet jeszcze gasowki dwubarwne ze stycznia) w stanie surowym (wczesniej obgotowywalam-smaku to jednak nie zmienialo wiec po co tyle roboty :D ), ale kurki i rydze wrzucam na patelnie jeszcze zamrozone.


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac

anja
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 989
Rejestracja: wtorek, 9 sierpnia 2005, 15:22
Pochwalony: 2 razy

Post autor: anja » czwartek, 7 września 2006, 17:50

ja nie zamrażam - nie mam warunków :? ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » czwartek, 7 września 2006, 18:03

anja pisze:ja nie zamrażam - nie mam warunków :? ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?
Spokojnie można przechowywać mrożone grzyby przez więcej niż 3 miesiące... pewnie jak ktoś się bardzo boi może wcześniej je poddusić i okres przechowywania jest pewniejszy. Z mojej praktyki wynika że dobrze zamrożone grzyby bez obgotowywania (dobrej jakości i dobrej klasie lodówki) można przechowywać przez 8 miesiecy. Ważne aby nigdy nie doszło do rozmrożenia grzybów (przerwa w dostawie prądu awaria...)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » czwartek, 7 września 2006, 18:16

zenit pisze:Z mojej praktyki wynika że dobrze zamrożone grzyby bez obgotowywania (dobrej jakości i dobrej klasie lodówki) można przechowywać przez 8 miesiecy. Ważne aby nigdy nie doszło do rozmrożenia grzybów (przerwa w dostawie prądu awaria...)
Ja mowilam o zamrazarkach :wink: - czyli tylko sie zamraza, ale jestem ciekawa jak inni to robia :?:


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Dorota
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3785
Rejestracja: sobota, 14 stycznia 2006, 08:56
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 30 razy

Post autor: Dorota » czwartek, 7 września 2006, 18:22

anja pisze:ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?
Ja do ubiegłego roku zamrażałam sporo grzybów i były w pełni przydatne do spożycia do wiosny, a myslę, że mogłyby poleżeć w stanie hibernacji znacznie dłużej. Kurki, rydze i opieńki mroziłam po zblanszowaniu, natomiast pozostałe grzyby surowe, tylko po oczyszczeniu.
Niestety, w zimie moja poradziecka zamrażarka (nie lodówka :!: ) padła i w tym roku mrożonki będę miała tylko w znikomej ilości w lodówce. :( :( :(


Zimowych zbiorów nadszedł czas...
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » czwartek, 7 września 2006, 20:08

Vito pisze:Grzyby powinny być blanszowane przed zamrożeniem, gdyż temperatura w domowym sprzęcie jest zbyt wysoka, a okres przechowywania nie dłuższy niż trzy miesiące.
Vito pisze: Głębokie zamrożenie jest poniżej -20 stopni, a nasz domowy sprzęt chłodniczy takich temperatur nie osiąga.
A jak jest z reszta ? Przeciez istnieje cos jak przerozne mrozonki ?


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » czwartek, 7 września 2006, 20:59

Vito pisze:Tym zajmuje się już przemysł chłodniczy, który ma swoje parametry mrożenia i przechowywania oraz standardy przygotowania surowca do tego procesu.
Wlasnie dlatego chcialabym sie dowiedziec, mam zamrazarke i nic nie bylo "napisane" - wskazane co do grzybow, jesli rzeczywiscie cos takiego istnieje, to z mila checia zapoznalabym sie z tym :D


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » czwartek, 7 września 2006, 21:04

Wlasnie dlatego chcialabym sie dowiedziec, mam zamrazarke i nic nie bylo "napisane" - wskazane co do grzybow, jesli rzeczywiscie cos takiego istnieje, to z mila checia zapoznalabym sie z tym :D
Z tym jest jak ze znakami drogowymi na znaku jest napisane 60km/godz a jadą 90km/godz - można zawsze przestrzegagać tego co się zaleca... jak jest... wiadomo...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » czwartek, 7 września 2006, 21:13

zenit pisze: Z tym jest jak ze znakami drogowymi na znaku jest napisane 60km/godz a jadą 90km/godz - można zawsze przestrzegagać tego co się zaleca... jak jest... wiadomo...
To, to juz wiem :D Ciekawa jestem naprawde, czy sa jakies "specjalne wskazania" jesli chdzi o grzyby :?:


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

bobo160
Hubiak
Hubiak
Posty: 253
Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:52
Ulubione grzyby: Borowik
Lokalizacja: Niemcy (Kapellen)
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 6 razy

Post autor: bobo160 » niedziela, 23 września 2007, 22:41

Vito pisze:Grzyby powinny być blanszowane przed zamrożeniem, gdyż temperatura w domowym sprzęcie jest zbyt wysoka, a okres przechowywania nie dłuższy niż trzy miesiące.
Ok, :566: ale ja chcialbym zamrozic grzyby w calosci, takie jak prawdziwki i podgrzybki,czy musze je blanszowac :?: ,a jesli tak to w jaki sposob cale grzyby :?:


http://www.narybki.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Post autor: Termit » niedziela, 23 września 2007, 22:48

bobo160, ja mrożę tylko kapelusze i nie blanszuje :) oczyszczone, umyte i wysuszone wkładam do woreczków, ale daje małe porcje aby można było wykorzystać na jeden raz i nie szamotać sie z rozwalaniem dużej bryły zamarzniętych grzybasów


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
Awatar użytkownika

bobo160
Hubiak
Hubiak
Posty: 253
Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:52
Ulubione grzyby: Borowik
Lokalizacja: Niemcy (Kapellen)
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 6 razy

Post autor: bobo160 » niedziela, 23 września 2007, 23:04

Termit pisze: oczyszczone, umyte i wysuszone wkładam do woreczków,
umyte tzn. pod bieżaca woda czy na mokro je przetrzec. :?:

Ja mieszkam w Niemczech juz od dluzszego czasu i grzybow tutaj w bród, Niemcy i Holendrzy nie zbieraja grzybow,a mieszkam przy granicy holenderskiej, wiec mam mozliwosc przeszukania lasow po obu stronach. Dzisiaj z zona i 2 corkami przez 2 godz. nazbieralizmy dwa wiadra grzybow,
kozakow, prawdziwkow, kolczaka oblaczastego, maslakow i podgrzybkow, ale co do podgrzybkow to bardzo dużo jest strasznie robaczywych nawet mlodziutkie, a czy w Polsce tez sie to ma do podgrzybkow :?:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 września 2007, 16:43 przez bobo160, łącznie zmieniany 2 razy.


http://www.narybki.net" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat