zamrozone borowiki proszę o pomoc!


Autor tematu
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 131
Rejestracja: sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwalony: 1 raz

zamrozone borowiki proszę o pomoc!

Postautor: preston » sobota, 1 grudnia 2012, 16:49

witam , mam zamrożone borowiki z zeszlego roku , grzyby wyczyscilem i zamroziłem - surowe
czy mogę je teraz bezpiecznie zjeść czy może za długo były w zamrażarce? Ew jak sprawdzić czy grzyby nadają się do jedzenia i co z nich mogę przyrządzić proszę o szybką odpowiedz dziękuje z góry



Awatar użytkownika

Yakuza
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 212
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 07:31
Ulubione grzyby: Borowik,Czubajka Kania
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwalony: 109 razy

Postautor: Yakuza » sobota, 1 grudnia 2012, 16:55

jeśli dobrze pamiętam to zamrożone grzyby można przechowywać 2 lata ,Ktoś pisał na forum , osobiście nigdy tyle nie trzymałem, u mnie idą na bieżąco :eat:


Autor tematu
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 131
Rejestracja: sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwalony: 1 raz

Postautor: preston » sobota, 1 grudnia 2012, 17:15

dziekuje a co z nich najlepiej zrobic , pytam poniewaz jakis czas temu rozmrozilem 1 partie i mają baaardzo intensywny smak mocny jak diabli

Awatar użytkownika

Yakuza
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 212
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 07:31
Ulubione grzyby: Borowik,Czubajka Kania
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwalony: 109 razy

Postautor: Yakuza » sobota, 1 grudnia 2012, 19:45

preston pisze:dziekuje a co z nich najlepiej zrobić


ja przeważnie robię sosy do dań ale czasami wyciągnę do jajecznicy :eat:

preston pisze:pytam poniewaz jakis czas temu rozmrozilem 1 partie i mają baaardzo intensywny smak mocny jak diabli


jeśli rozmroziłeś to drugi raz raczej się ich nie zamraża tylko spożywa , u mnie jak otworzysz drzwiczki od zamrażarki to tylko grzyby pachną :borowik:


Autor tematu
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 131
Rejestracja: sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwalony: 1 raz

Postautor: preston » niedziela, 2 grudnia 2012, 09:58

u mnie tez , tylko ze nawet czuje te grzyby na mięsie niestety....

Awatar użytkownika

Paweł
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18442
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 19:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 1626 razy
Pochwalony: 9992 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł » niedziela, 2 grudnia 2012, 11:07

preston z rozmrożonych grzybów robi się wszystko to co z normalnych, świeżo zebranych !! :eat: byle za długo nie 'odpoczywały' po rozmrożeniu :x


Autor tematu
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 131
Rejestracja: sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwalony: 1 raz

Postautor: preston » niedziela, 2 grudnia 2012, 16:57

dzieki za info , myslalem aby take rozmrozone surowe grzyby wrzucic z mięsem do maszynki do miesa i tym samym zrobic mielone z grzybami probowal ktos tak? z tego pozniej zrobic klopsy i doprawic

Awatar użytkownika

ewar
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1842
Rejestracja: środa, 2 listopada 2011, 16:33
Pochwalony: 453 razy

Postautor: ewar » niedziela, 2 grudnia 2012, 17:24

preston,

Jak zamrażałam grzyby w woreczkach foliowych, to cała zamrażarka nimi pachniała.
Teraz wkładam je do pojemniczków po lodach i mam święty spokój. :) :papa:
_________________________________

Awatar użytkownika

Paweł
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18442
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 19:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 1626 razy
Pochwalony: 9992 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł » niedziela, 2 grudnia 2012, 17:35

preston pisze: zrobić mielone z grzybami
??
nie szkoda borowików :shock: mielone to z belejakich jadalnych :lol: a :borowiczki: to dodatek do mięska duszonego :eat: jak wchłoną sosik to i mięsko można ominąć :p :eat:


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości