Przyprawy, zioła etc.
-
Autor tematu - Grzybas znakomity
- Posty: 3223
- Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
- Ulubione grzyby: Gołąbki ...
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 376 razy
- Pochwalony: 1737 razy
Przyprawy, zioła etc.
W głównej mierze w tym temacie chodzi mi o zioła lub przyprawy oraz ich przyrządzanie. Bardzo mile widziane se te rosnące dziko. Chodzi mi roślinki typu pokrzywy, mięta i wiele innych.
Zacznę od Bluszczyka kurdybanka.
Rośnie na łąkach, w zaroślach, na brzegach lasów. W ogródkach jest tępiony jako chwast.
Występuje on teraz w znacznych ilościach, więc zerwałem go trochę i podsuszyłem.
Herbatka z niego jest bardzo dobra i zdrowa "Herbatki z bluszczyku kurdybanka można kupić
w niejednej aptece" – po co płacić jak można przyrządzić samemu
Kurdybanek zbiera się przeważnie wiosną kiedy pędy są młode i soczyste. Najsmaczniejszy jest w kwietniu i maju.
Pomaga na:
-problemy z żołądkiem i pęcherzem moczowym,
-przyspiesza trawienie i proces przyswajania pokarmów,
-poprawia apetyt,
-jedna z roślin o działaniu wzmacniającym,
-można wykorzystywać go zarówno w przypadku chorób skórnych, jak i trudno gojących się ran,
-można wykorzystać również przygotowując odwar stosowany do płukania gardła i jamy ustnej przez osoby, które mają skłonność do zapadania na częste anginy i inne choroby górnych dróg oddechowych
Bluszczyk zajmował bardzo ważne miejsce nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kuchni polskiej. Kurdybanek charakteryzuje się korzennym, lekko gorzkim smakiem, sprawdza się zatem jako przyprawa dodawana do sałatek, a także potraw mięsnych. W dziewiętnastym i na początku dwudziestego pierwszego wieku bluszczyk jako przyprawa zalecany był zresztą nie tylko dlatego, że poprawiał smak potraw.
Taka tam legenda: Zielarze chętnie opowiadają o tym, że jednym z wielkich entuzjastów kurdybanka był król Jan III Sobieski, który serwował go swoim żołnierzom, gdy ruszał z odsieczą obleganemu przez Turków Wiedniowi.
Tak więc, herbatka już wypita, teraz czas na skosztowanie kurdybanka (strasznie mi się podoba ta nazwa) z jakimś mięsem
Ususzyłem 2 słoiczki, w jednym słoiczku większe kawałki na herbatkę, w drugim pokruszyłem drobno jako przyprawa
Zacznę od Bluszczyka kurdybanka.
Rośnie na łąkach, w zaroślach, na brzegach lasów. W ogródkach jest tępiony jako chwast.
Występuje on teraz w znacznych ilościach, więc zerwałem go trochę i podsuszyłem.
Herbatka z niego jest bardzo dobra i zdrowa "Herbatki z bluszczyku kurdybanka można kupić
w niejednej aptece" – po co płacić jak można przyrządzić samemu
Kurdybanek zbiera się przeważnie wiosną kiedy pędy są młode i soczyste. Najsmaczniejszy jest w kwietniu i maju.
Pomaga na:
-problemy z żołądkiem i pęcherzem moczowym,
-przyspiesza trawienie i proces przyswajania pokarmów,
-poprawia apetyt,
-jedna z roślin o działaniu wzmacniającym,
-można wykorzystywać go zarówno w przypadku chorób skórnych, jak i trudno gojących się ran,
-można wykorzystać również przygotowując odwar stosowany do płukania gardła i jamy ustnej przez osoby, które mają skłonność do zapadania na częste anginy i inne choroby górnych dróg oddechowych
Bluszczyk zajmował bardzo ważne miejsce nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kuchni polskiej. Kurdybanek charakteryzuje się korzennym, lekko gorzkim smakiem, sprawdza się zatem jako przyprawa dodawana do sałatek, a także potraw mięsnych. W dziewiętnastym i na początku dwudziestego pierwszego wieku bluszczyk jako przyprawa zalecany był zresztą nie tylko dlatego, że poprawiał smak potraw.
Taka tam legenda: Zielarze chętnie opowiadają o tym, że jednym z wielkich entuzjastów kurdybanka był król Jan III Sobieski, który serwował go swoim żołnierzom, gdy ruszał z odsieczą obleganemu przez Turków Wiedniowi.
Tak więc, herbatka już wypita, teraz czas na skosztowanie kurdybanka (strasznie mi się podoba ta nazwa) z jakimś mięsem
Ususzyłem 2 słoiczki, w jednym słoiczku większe kawałki na herbatkę, w drugim pokruszyłem drobno jako przyprawa
-
- Hubiak
- Posty: 376
- Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
- Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
- Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
- Pochwalił: 32 razy
- Pochwalony: 57 razy
- Kontakt:
dąbrówek rozłogowy, liście i kwiaty również smakują gorzko jak bluszczyk kurdybanek, można suszyć i dodawać do potraw. Na surowo też można konsumować i dodawać do świeżych sałatek z innymi roślinami... Roślin dziko rosnących i pospolitych, które można używać jako przypraw jest kilkadziesiąt... Praktycznie wszystko co jest jadalne i ma smak możemy używać jako przyprawę, kwestia tego co jest przyprawą... Czy mąka z żołędzi lub kłączy pałki mogą stanowić przyprawę? Pewnie tak... Ale cieszy mnie temat, ostatnio jakoś zauważam zainteresowanie roślinami na tym forum, a może to dlatego że wiosna?
"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
O, bardzo ciekawy temat moim zdaniem
Wymienię zioła i owoce które ja obecnie zbieram lub uczę się zbierać, nie będę pisał o właściwościach bo tych informacji jest dużo w internecie, nie ma sensu bym kopiował gotowe strony.
1. Królowa polskiego ziołolecznictwa o przebogatym spektrum działania - Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
2. Coś co pięknie ozdabia sałatki bushcraftowe lub survivalowe, dostępna prawie cały rok - Stokrotka pospolita (Bellis perennis)
3. Coś co może być podstawą sałatek, choć zastosowań jest dużo więcej - Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
4. Coś co jest dostępne cały rok, występuje na każdej łące i ma nawet fajny smak skubana na surowo - Gwiazdnica pospolita (Stellaria media)
5. Roślina która ma wspaniałe właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwirusowe - Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
6. Przeciwzapalny i przeciwwirusowy znany wszystkim i również bardzo pospolity - Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla)
7. Uspokajające kwiaty oraz zdrowe owoce na winko - Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata)
8. Przeciwgoroączkowe, świetne na napar kwiaty - Lipa (Tilia)
9. Uspokajające szyszki - Chmiel (Humulus)
10. Najbardziej bogate owoce w witaminę C jakie można znaleźć w polsce - Róża dzika (Rosa canina)
11. Ładne kwiatuszki do wszamania odrazu na łące, choć bez dużych właściwości leczniczych - Fiołek wonny (Viola odorata)
c.d.n.
Wymienię zioła i owoce które ja obecnie zbieram lub uczę się zbierać, nie będę pisał o właściwościach bo tych informacji jest dużo w internecie, nie ma sensu bym kopiował gotowe strony.
1. Królowa polskiego ziołolecznictwa o przebogatym spektrum działania - Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
2. Coś co pięknie ozdabia sałatki bushcraftowe lub survivalowe, dostępna prawie cały rok - Stokrotka pospolita (Bellis perennis)
3. Coś co może być podstawą sałatek, choć zastosowań jest dużo więcej - Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
4. Coś co jest dostępne cały rok, występuje na każdej łące i ma nawet fajny smak skubana na surowo - Gwiazdnica pospolita (Stellaria media)
5. Roślina która ma wspaniałe właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwirusowe - Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
6. Przeciwzapalny i przeciwwirusowy znany wszystkim i również bardzo pospolity - Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla)
7. Uspokajające kwiaty oraz zdrowe owoce na winko - Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata)
8. Przeciwgoroączkowe, świetne na napar kwiaty - Lipa (Tilia)
9. Uspokajające szyszki - Chmiel (Humulus)
10. Najbardziej bogate owoce w witaminę C jakie można znaleźć w polsce - Róża dzika (Rosa canina)
11. Ładne kwiatuszki do wszamania odrazu na łące, choć bez dużych właściwości leczniczych - Fiołek wonny (Viola odorata)
c.d.n.
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Hubiak
- Posty: 376
- Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
- Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
- Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
- Pochwalił: 32 razy
- Pochwalony: 57 razy
- Kontakt:
Dąbrówek rozłogowy, zdjęć jest 6 wystarczy jechać w prawo. Jest bardzo gorzka, samą bardzo ciężko zjeść... raczej nie polecam, najlepiej mieszać z innymi roślinami.Mefiu pisze:soohy, Bardzo mile widziane będą fotki tych roślinek jak potem ich przyrządzanie.... zamówiłem sobie - "Przyprawy i zioła Kathryn Hawkins".
link: https://picasaweb.google.com/1045722630 ... 8877174338" onclick="window.open(this.href);return false;
Tylko nie wiem czy w ten sposób regulaminowo umieściłem zdjęcie...
Mefiu, jeśli wybierasz się na zbiór pokrzywy zwyczajnej, to zbierz więcej młodych pędów, obmyj, drobno pokrój, wyrób ciasto z mąki, wody, pokrojonych pokrzyw, dodaj pieprzu, soli, wyrób ciasto ogółem o konsystencji jak na placki ziemniaczane i smaż. Bardzo smaczne, pożywne i zdrowe danie, proste w przygotowaniu przede wszystkim i szybkie. Pisałem o tym na blogu rok temu, obecnie ciągle trwa okres zbioru najsmaczniejszych pokrzyw, młodych, zdrowych.
A jeśli chodzi o książkę, do zaopatrz się w "Jadalne dzikie jagody i rośliny" - Detlev Henschel - to najlepsza książka w rzeczonym temacie.
"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Autor tematu - Grzybas znakomity
- Posty: 3223
- Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
- Ulubione grzyby: Gołąbki ...
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 376 razy
- Pochwalony: 1737 razy
soohy, wow jakie zdjęcia Widzę Ty to już pełna profeska
Na bank zrobię tak w najbliższym czasiesoohy pisze: jeśli wybierasz się na zbiór pokrzywy zwyczajnej, to zbierz więcej młodych pędów, obmyj, drobno pokrój, wyrób ciasto z mąki, wody, pokrojonych pokrzyw, dodaj pieprzu, soli, wyrób ciasto ogółem o konsystencji jak na placki ziemniaczane i smaż. Bardzo smaczne, pożywne i zdrowe danie, proste w przygotowaniu przede wszystkim i szybkie. Pisałem o tym na blogu rok temu, obecnie ciągle trwa okres zbioru najsmaczniejszych pokrzyw, młodych, zdrowych..
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 445
- Rejestracja: środa, 11 października 2006, 18:02
- Ulubione grzyby: brak
- Pochwalony: 106 razy
- Kontakt:
Potwierdzam, placki z pokrzywy są wyśmienite. Nie tylko placki, zupa też jest świetna, a przede wszystkim pożywna i oczyszczająca.soohy pisze:zbierz więcej młodych pędów, obmyj, drobno pokrój, wyrób ciasto z mąki, wody, pokrojonych pokrzyw, dodaj pieprzu, soli, wyrób ciasto ogółem o konsystencji jak na placki ziemniaczane i smaż. Bardzo smaczne, pożywne i zdrowe danie, proste w przygotowaniu przede wszystkim i szybkie. Pisałem o tym na blogu rok temu, obecnie ciągle trwa okres zbioru najsmaczniejszych pokrzyw, młodych, zdrowych.
Pokrzywa to niezwykły chwast, w sumie bardzo pożyteczna roślina, zawierająca mnóstwo cennych składników i tak jak soohy pisze, obecnie okres żniw nastał.
-
- Hubiak
- Posty: 376
- Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
- Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
- Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
- Pochwalił: 32 razy
- Pochwalony: 57 razy
- Kontakt:
Jak robię zupy z dzikich roślin, to zawszę dodaję dużo pokrojonej pokrzywy. Znam też historię, jak znajomy, kolegi zrobił sok z pokrzywy dla zdrowia i wypił. Zmiksował pokrzywy i uzyskany sok wypił, ot dla oczyszczenia.
Wracając do dąbrówka, dzisiaj dostrzegłem już kwitnące rośliny!
Wracając do dąbrówka, dzisiaj dostrzegłem już kwitnące rośliny!
"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
c.d.
12. Neutralna przyprawa, choć trudna do zebrania gdyż łatwo o pomyłkę - Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium)
13. Roślinka od której nasz barszczyk odziedziczył nazwę, kiedyś powszechna w kuchni - Barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium) {uwaga na pomyłki z trującym Barszczem sosnowskiego}
14. Również kiedyś poszechnie stosowana w kuchni - Komosa biała (Chenopodium album)
15. Roślina o szerokim działaniu - Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria)
16. Fajna roslinka odtruwająca organizm, rośnie na każdej łące - Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella)
17. Bardzo zdrowy dodatek do sałatek bushcraftowych, rośnie na każdej łące i ogólnie wszędzie - Tasznik pospolity (Capsella bursa pastoris)
18. Smaczne kwiaty o działaniu również odtruwającym, oczyszczającym - Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia)
19. Kolejna zieleninka do sałatek, spotykana na każdej łące, dotakowo świetny "plaster" na skaleczenia i użądlenia - Babka (Plantago) {wszystkie babki mają podobne właściwości}
20. Ziółko dla kobiet przy kobiecych problemach, ale nie tylko - Jasnota biała (Lamium album)
21. Zdrowe owoce, świetne na nalewki - Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) Potocznie - jarzębina
22. Zdrowotne właściwości tych owoców wszyscy znamy, ale nie tylko owoce mają zastosowanie w kuchni - Borówka czarna (Vaccinium myrtillus)
23. Zdrowe owoce świetne na dżemy i konfitury, ale nalewka również wychodzi świetna, a i winko da się zrobić - Morwa czarna (Morus nigra)
c.d.n.
PS. W książce "Zioła jagody i grzyby Przewodnik" - Dreyer Eva, Dreyer Wolfgang, znajdziecie ponad 100 przepisów kulinarnych z zastosowaniem dziko rosnących roślin i grzybów. Książkę posiadam, więc jakby ktoś miał jakieś pytania....
12. Neutralna przyprawa, choć trudna do zebrania gdyż łatwo o pomyłkę - Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium)
13. Roślinka od której nasz barszczyk odziedziczył nazwę, kiedyś powszechna w kuchni - Barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium) {uwaga na pomyłki z trującym Barszczem sosnowskiego}
14. Również kiedyś poszechnie stosowana w kuchni - Komosa biała (Chenopodium album)
15. Roślina o szerokim działaniu - Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria)
16. Fajna roslinka odtruwająca organizm, rośnie na każdej łące - Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella)
17. Bardzo zdrowy dodatek do sałatek bushcraftowych, rośnie na każdej łące i ogólnie wszędzie - Tasznik pospolity (Capsella bursa pastoris)
18. Smaczne kwiaty o działaniu również odtruwającym, oczyszczającym - Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia)
19. Kolejna zieleninka do sałatek, spotykana na każdej łące, dotakowo świetny "plaster" na skaleczenia i użądlenia - Babka (Plantago) {wszystkie babki mają podobne właściwości}
20. Ziółko dla kobiet przy kobiecych problemach, ale nie tylko - Jasnota biała (Lamium album)
21. Zdrowe owoce, świetne na nalewki - Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) Potocznie - jarzębina
22. Zdrowotne właściwości tych owoców wszyscy znamy, ale nie tylko owoce mają zastosowanie w kuchni - Borówka czarna (Vaccinium myrtillus)
23. Zdrowe owoce świetne na dżemy i konfitury, ale nalewka również wychodzi świetna, a i winko da się zrobić - Morwa czarna (Morus nigra)
c.d.n.
PS. W książce "Zioła jagody i grzyby Przewodnik" - Dreyer Eva, Dreyer Wolfgang, znajdziecie ponad 100 przepisów kulinarnych z zastosowaniem dziko rosnących roślin i grzybów. Książkę posiadam, więc jakby ktoś miał jakieś pytania....
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić