Potrawy z ryb z grzybami


Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Potrawy z ryb z grzybami

Post autor: ajlaa » czwartek, 3 grudnia 2015, 08:42

KARP SAUTE

-średni karp [+-1,5kg]
-1/2 kg grzybów
-1 cebula
-3 łyżki mąki pszennej
-1lyżeczka mąki ziemniaczanej
-sol, pieperz
-1/2 cytryny
-olej lub masło klarowne

Sprawionego karpia kładziemy w zlewie polewamy wrzątkiem[po 1/2 l na bok] i szybko pod małym strumieniem zimnej wody[ja wstawiam miskę do zlewu i tam spadają resztki] skrzybię nożem od głowy do ogona [schodzi cały szlam {to czarno -szare} z uskami]. Dobrze płuczę w zimnej wodzie [ważne aby w środku nie zostały resztki krwi] i porcjuję w dzwonka[kawałki w/g uznania cięte prostopadle do kręgosłupa] lub przecinam wzdłuż kręgosłupa na połówki usuwając go.Polówki kroje na kawałki[takie półdzwonki].Układam w misce soląc delikatnie[ można pomieszac sól z wegetą w równych częściach]i skrapiam sokiem z cytryny.Odstawiam w zimne miejsce na godzinę.
Grzyby[ najlepsze blaszkowe ja preferuję małe opienki] kroje na paski a jak małe to w całości lub na pół.Rozgrzewam tłuszcz [ja biorę łyżke masla klarowanego] na gorący daję pokrojoną w kostkę cebule, dodaje grzyby,solę i kilka minut duszę następnie doprawiam[pieprz i sól] i dobrze odparowywuję.
Kawałki ryby opruszam dobrze wymieszanymi mąkami i smażę na oleju z dodatkiem masła klarowanego na złoty kolor.Rybę na półmisku obsypuję grzybami i gorącą podaję .[Njlepiej smakuje z sałatką kartoflaną, frytkami czy opiekanymi ziemniakami]

Moje uwagi: tak sprawionego karpia[chodzi o spażenie które usuwa szlam i ryby nie czuć]]nie obkładam cebulą bo to mi zabija smak ryby.A kto chce bardzo delkatnego karpia to proszę przed nasoleniem wymoczyć 1/2 godz w zimnym mleku i dokladnie potem odsączyc go.


Ajla

Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Post autor: ajlaa » piątek, 4 grudnia 2015, 13:36

KOTLETY MIELONE Z SOSEM

-1/2 kg ryby bez ości [filety]
-1 jajko
-1 bułka[kajzerka]
-1/2 szklanki drobnych grzybów suszonych
-2 cebule
-1 łyżka śmietanki 30%
-2 łyżki mąki
-1łyżeczka przyprawy do ryb
-1szklanka bułki tartej
-sól, pieprz
-olej

Grzyby gotujemy w 1/2l osolonej wody wody 20 min, wyjmujemy z wywaru i dzielimy na pół.Połowę ładniejszych grzybów kroimy na paseczki.Na dwu łyżkach oleju szklimy drobno posiekaną cebulę , dodajemy pokrojone ,grzyby lekko solimy i chwilę dusimy.Nastepnie dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy, dodajemy półtorej szklanki wywaru z grzybów i na małym ogniu gotujemy 2min.Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.
Rybę ,małą cebulę i pozostałe grzyby mielimy ,dodajemy namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, jajko , sól i pieprz do smaku.Wyrabiamy, formujemy dosć płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce wymieszanej z mąką i przyprawą do ryb i smażymy na oleju na złoty kolor.
Podajemy ulożone na sosie lub polane sosem do ziemniaków z wody .

Uwagi: jeśli robimy z filetów mrożonych to dobrze je odciskamy przed zmieleniem, a jeśli masa jest zbyt rzadka to dodajemy łyżkę bułki mielonej.


Ajla
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » piątek, 4 grudnia 2015, 21:33

ajlaa, A gdzie zdjęcia :?: Przepis bez fotek to jak jedzenie bez smaku :(



Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Post autor: ajlaa » sobota, 5 grudnia 2015, 09:30

[quote="Wojtas"]ajlaa, A gdzie zdjęcia :?: Przepis bez fotek to jak jedzenie bez smaku :([/quote

:witam: Hi,hi,hi podaje przepisy sprawdzone wielokrotnie :tak: :tak: to nie znaczy .że te potrawy robię przy podawaniu przepisów rotfl Trzeba uruchomic wyobrażnie lub poczekać na doznania smakowe.W mojej rodzinie ryby królują na stole od zawsze i przepisy są z dawien dawna :595: Niekiedy z konieczności modyfikowane ale sprawdzone :poklon: :!: Nie unikam też nowości ale bazuję na dawnych przepisah :eat: Kurde a jest tego tyle [dania obiadowe, przekąski,sałatki, pasty + różnorodność ryb,że czasem mam :szok: " problema"który przepis podać..
Ale obiecuje -zdjęcia tych potraw które zrobię na wigilje i święta :tak: :tak: :tak: :tak:


Ajla

Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Post autor: ajlaa » sobota, 5 grudnia 2015, 11:39

NA SZYBKO

-1/2 kg filetow z ryby
-1/2 grzybow
-1cebula
-2 lyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego
-1czubata łyżka posiekanej natki pietruszki [kto nie lubi-nie musi byc
-kilka kropel sosu sojowego lub przyprawy magi
-sol , pieprz

Na rozgrzany tluszcz rzucamy posiekaną cubulę, pokrojone grzyby i poporcjowane ryby-dusimy kilka minut na wolnym ogniu kilkakrotnie poruszając naczyniem[lub delikatnie przesuwac potrawę po dnie naczynia drewnianą szpatułką].Śmietanę mieszamy z solą ,pieprzem i sosem -zalać potrawę i dusić pod przykryciem 10min-kilkakrotnie delikatnie mieszając [ uważac aby ryba zbytnio się nie rozpadła].Ja podaję z ciepłą ziolową lub czosnkową bagietką lub ryżem na sypko+ surowka.


Ajla

Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Post autor: ajlaa » sobota, 5 grudnia 2015, 12:45

ŚLEDZIE SOLONE [po mojemu]

-8 płatow śledzia solonego
-2 cebule
-sloiczek marynowanych grzybów
-papryka marynowana [2 sztuki]
-4 korniszony lub średnie kiszone ogórki
-3łyżki oleju
-po 4 ziela ang. i listka laur.
-lyżeczka majeranku
-1/2 szklank octu10%

Platy śledziowe płuczemy .Ziele potłuc i z listkami , majerankiem zalać litrem wody i octem-włożyć płaty śledziowe . Moczymy 2 godz.Kroimy ;cebule w ćwierć krążki, ogorki w pół krążki, paprykę w grubsze paski, grzyby w plastry- wszystko wymieszać.Wymoczone i odsączone śledzie kroimy w 3cm paski ,kladziemy do miseczki , zalewamy olejem i 1/2 szklanki zalewy z grzybów[jak mało zalewy to dodać zalewę z ogórków lub papryki]łączymy z grzybami i warzywami.Odstawiamy na minimum 2 godziny.Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Uwaga: wybieramy płaty śledziowe siwo-szarawego koloru -nie żółtawe [stranizowane i stare] nie białe[chemicznie wybielone]


Ajla
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 5 grudnia 2015, 15:15

ajlaa pisze:Ale obiecuje -zdjęcia tych potraw które zrobię na wigilje i święta
super :brawo: :brawo: :ok:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 5 grudnia 2015, 23:32

Powstał temat, jest pytanie. Dawno temu jadłem węgorza pieczonego w glinie (w ognisku). Kilka razy chciałem odtworzyć to danie, lecz wyszło to gorzej niż źle. Może ktoś zna przepis ?


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » niedziela, 6 grudnia 2015, 06:04

ajlaa, :ok: :eat:


Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 503
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 22 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » niedziela, 6 grudnia 2015, 08:50

Wojtas pisze: jadłem węgorza pieczonego w glinie (w ognisku
To trzeba podejrzeć jak robi to ktoś znający się na rzeczy.... :tak: No i o tej porze roku piec w ognisku? :|
Polecam tzw garnek rzymski do takich pieczonek :eat:



Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Post autor: ajlaa » niedziela, 6 grudnia 2015, 12:26

:witam: Wojtas nie jadłam[ i nie robilam] węgorza w glinie-kurczaka kidyś tak. Mnie on najlepiej smakuje wędzony lub z grila [ale grila "prawdziwnego"-ogień z drzewa i ruszt].W tym roku kilka węgorzy złowiłam i wsio poszło na grila[większość nad wodą].
Ja węgorza czyszczę drucianym druciakiem do garów- przejadę kilka razy po węgorzu i jest bielutki.A jak są mniejsze sztuki to jedną ręką trzymam a drugą z druciakiem obejmuję go od głowy i ciągnę w dół.
Sprawionego węgorza lekko solę ,tnę na kawałki i na gril [ do tego ziemniaki z żaru i NIEBO W GĘBIE].
W domu piekę go na rusztowej patelni bez panierek tylko lekko osolonego.
Ale przyszedł mi pomysł- upiec go w soli [tylko dorwę większą sztukę to tak zrobię].

Moje uwagi; węgorza nie oprawiamy gdy mamy skaleczoną rękę [krew węgorza powoduje ,że rana bardzo szczypie i trudno się goi],
jeśli nie możemy węgorza ogłuszyć przed sprawieniem to go usypiamy wkładając mu głowe do dobrze osolonej wody z octem [płyn w słoiku],
zwracamy uwagę aby dobrze go wypłukać w środku z resztek krwi przy kręgosłupie[taka czarna krecha]


Ajla
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 6 grudnia 2015, 13:34

ajlaa, Widzę, że wędkarz z Ciebie, znasz się na rzeczy, pewnie bardziej niż ja. Gdybym ja się w innej części kraju wychował, nie w Łodzi, po co komu Łódź jak wody nie ma :(

Co do czyszczenia węgorza to nigdy druciaka ze sobą nie biorę, po co taszczyć druciak jak i tak węgorz się nie złapie. Ale czasami jakiś cud się zdarzy i sznurówka ląduje na lądzie. Wtedy ręce w piach, łapię węgorza w dwie ręce, szarpnięcie i kręgosłup złamany. Następnie wycieram go o piach i gotowy do dalszej kulinarnej przygody.


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 6 grudnia 2015, 16:40

Jozefg pisze:To trzeba podejrzeć jak robi to ktoś znający się na rzeczy.... :tak: No i o tej porze roku piec w ognisku? :|
Było to z 25 lat temu, starszy człowiek wypływał łódką na jeziorko - około godziny 16 może 17, łapał kilka węgorzy, wracał przed zachodem słońca. Rozpalał ognisko, urabiał glinę i kolacyjka aż miło. Pewnego razu zabrał i mnie na te łowy, łapanie z łódki na spławik na głębokości około 20m. to było coś nowego. Niestety wszystko wtedy sknociłem, pierwszy rzut, żyłka się poskręcała i tylko sobie patrzyłem jak kapitan węgorze łapie. Okolice Drawska Pomorskiego, lecz które jeziorko i która plaża to już raczej się nie dowiem :(


Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 503
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 22 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » niedziela, 6 grudnia 2015, 20:49

ajlaa pisze: węgorza nie oprawiamy gdy mamy skaleczoną rękę [krew węgorza powoduje ,że rana bardzo szczypie i trudno się goi]
O tym to od zawsze wiadomo, krew węgorza zawiera toksyny.
No i oczywiście najlepszy wędzony, smak nie do pobicia! Podobnie jak sielawa której coraz mniej w jeziorach. Obie te ryby stają się powoli rarytasem... :(
Wojtas pisze: łapanie z łódki na spławik na głębokości około 20m. to było coś nowego.
Dawno nie byłem na takim wędkowaniu.... :( Z tej głębokości wyciągałem lina, dużego leszcza, dużego okonia takiego ókoło 1kg no i węgorza.
Oczywiście metoda na spławik z gruntu.



Autor tematu
ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Post autor: ajlaa » wtorek, 8 grudnia 2015, 16:05

SANDACZ LUB SZCZUPAK NADZIEWANY GRZYBAMI

-1sandacz lub szczupak[[ok.1kg]
-40dag grzybów[mogą być pieczarki]
-1 bułka kajzerka
-łyżka masła
-lyżka mąki
-1/2 szklanki śmietany 22%
-czubatałyżka posiekanej natki pietruszki
-sok z cytryny
-olej
sól, pieprz

Rybę sprawić, usunąć skrzela i oczy,opruszyc soląi skropić połową soku .Wstawić na 1/2 godz do lodówki.Połowę grzybów posiekac , udusić na 2 łyżkach oleju. Dodać pół łyzki masła, pokrojoną w drobną kostkę bułke i natkę.Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Farszem wypełnić rybę -zaszyć lub spiąć wykałaczkami i włożyć do dobrze nasmarowanego naczynia żaroodpornego.Śmietanę wymieszać z mąką ,doprawić solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.Zalać rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec45min.Pozostałe grzyby pokroić w plastry ,osolić i w połowie pieczenia posypać rybę.
Można podawać na ciepło i zimno.


Moje ulubione : ŚLEDZIE OWOCOWE [jest to przepis bez grzybów ale warty uwagi]

-1/2 kg filetów śledziowych
-szklanka octu z marynaty ze śliwek lub gruszek
-1 szklanki oleju
-3 cebule

Śiedzie wypłukać i jeśli bardzo słone wymoczyć [niedługo] w zimnej wodzie.Cebulę posiekać.
Odsączyć śledzie i pokroić w małe dzwonka[tak 3cm].Ułożyć w słoiku, zalać olejem.Następnie wlać owocowy ocet.Gdy olej wypłynie nad ocet włożyć cebulę, zakręcić sloik i wstawić na 3 dni do lodówki.Podawać z pieczywem z masłem.

Uwaga:nie pomylić kolejności wkładania i zalewania w słoiku[śledzie>olej>ocet >cebula].
Jeśli użyjemy innego octu śledzie nie będą tak smaczne :!:


Ajla
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat