bardzo łatwo ściąga się skórkę łatwiej niż z maślaków.DamianM pisze:QR_BBPOST Zastanawiałem się czy ściągać z kapeluszy kropki, ale teraz już wiem.
Marynujemy grzybki - przepisy
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
gratuluje ja mam takich z 60Henryk pisze:QR_BBPOST Moje pierwsze muchomorki marynowane
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Dziękuje ja amator , wszystko co robię to w aptecznych ilościach na rozmach przyjdzie czasZenit pisze:QR_BBPOST gratuluje ja mam takich z 60
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
ten początek sezonu był tak obfity w muchomory czerwieniejące że nie mogłem sobie podarować takiej okazji. W tamtym roku nie zamarynowałem ani jednego słoiczka w tym mam już ze 100 reszta to ceglastopore a nawet marnowane piestraki jadalneHenryk pisze:QR_BBPOST wszystko co robię to w aptecznych ilościach
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Jeśli idzie o muchomorki , te dopiero teraz pokazały się obficiej w moim rejonie mam cichą nadzieję że dozbieram co nieco więcej .
Najgorsze jest to kiedy człowiek pozna jakiś gatunek grzybka , ten skubany znika mu z oczu a wcześniej był na każdym kroku .
Najgorsze jest to kiedy człowiek pozna jakiś gatunek grzybka , ten skubany znika mu z oczu a wcześniej był na każdym kroku .
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2264
- Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
- Ulubione grzyby: czerwone :)
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 211 razy
- Pochwalony: 1509 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Drugie życie moich środowych grzybków: grzybki po kaszubsku, marynowane borowiki, podgrzybki i czerwoniaczki
Większość borowików poszła do suszenia, bo były zbyt wyrośnięte.
Mój przepis na marynaty jest przyjazny dla pamięci: 3:1, 3:1 (3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli- do delikatnych blaszek, np. kurek, trochę mniej, bo bardziej chłoną), Najpierw przez parę minut gotuję wodę z przyprawami, a pod koniec dodaję ocet. Cebulę i ew. warzywa (marchewka, paski papryki ) zawsze dodaję zblanszowane- surowe powodują te paskudne "gluty"
Większość borowików poszła do suszenia, bo były zbyt wyrośnięte.
Mój przepis na marynaty jest przyjazny dla pamięci: 3:1, 3:1 (3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli- do delikatnych blaszek, np. kurek, trochę mniej, bo bardziej chłoną), Najpierw przez parę minut gotuję wodę z przyprawami, a pod koniec dodaję ocet. Cebulę i ew. warzywa (marchewka, paski papryki ) zawsze dodaję zblanszowane- surowe powodują te paskudne "gluty"
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Wojtas możesz podać przepis na Twoje czernidłaki marynowane http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?p=529886#p529886
Mam ochotę na kilka słoików ale nie wiem jak mają być przygotowane do marynowania
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Henryk pisze:QR_BBPOST Wojtas możesz podać przepis na Twoje czernidłaki marynowane
Zawsze odpowiadam na to pytanie tak samo, grzyb to grzyb, zrób je jak umiesz i jak Ci smakuje
Robię taką samą zalewę, jak do innych grzybków, każdego grzybka suszę w ten sam sposób, każdego grzybka smażę na patelni w ten sam sposób, mało mrożę, wcale nie kiszę, gdyż mnie nie wychodzi
GRZYB = = = = = = = = = GRZYB
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Jasne , grzyb to grzyb idzie o to , czy tylko czyścisz i ładujesz do zalewy są delikatne , to chyba jakieś tam blanszowanie odpada
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Właśnie się dowiedziałem co to blanszowanie, spojrzałem w Google ...Henryk pisze:QR_BBPOST Jasne , grzyb to grzyb idzie o to , czy tylko czyścisz i ładujesz do zalewy są delikatne , to chyba jakieś tam blanszowanie odpada
Nie zalewam surowych grzybków zalewą, lekkie obgotowanie i dopiero w słoik, zalanie zalewą i na koniec "pasteryzowanie"
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Marynujemy grzybki - przepisy
Ja grzyby marynuje tak" do blaszkowych marynata 4 do 1-cztery szklanki wody i szklanka octu a do sitkowych 3 do jednego-trzy szklanki wody 1 szklanka octu + łyzka soli i łyzka cukru, 3 ziela i 3 listki laurowe.Taką zalewę gotuję i dokładam w/g uznania po kilka ząbków czosnku, cebulę w piórka,paprykę w paskach . Do gotującej zalewy wrzucam obgotowane grzyby -gotuje na wolnym ogniu 5 min i do słoików.Słoiki do góry dnem i gotowe.Grzyby obgotowuje 10 do 15 min.Jedynie opienki pierwszwy raz obgotowanie do zagotowania i odlewam wodę i następnie obgotuję jak wszystkie.Tak marynowane grzybki są czyste nie mętne i nie saą"ciągliwe"czyli marynata jest płynna a nie ciągliwa.W tym roku jak Bozia da grzybki poeksperymentuję z zalewą ziołowa i pomidorową- o doznaniach smakowych napiszę
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
- Imię: Ela
- Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
- Lokalizacja: Mazowsze
- Pochwalił: 194 razy
- Pochwalony: 179 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Ja robię odrobinę inaczej. Obgotowuję grzyby, równocześnie gotuję marynatę i wyparzam słoiki (mokre w mikrofali). Wybieram na sitko obgotowane grzyby i przelewam je gorącą wodą , wkładam wciąż gorące do słoików i zalewam wrzącą marynatą. Gwarancja klarownej marynaty i pięknych grzybków. Jak dogotowywałam w marynacie efekt był trochę gorszyajlaa pisze:QR_BBPOST Do gotującej zalewy wrzucam obgotowane grzyby -gotuje na wolnym ogniu 5 min i do słoików
Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających