Miałam problema gdzie to umieścić-może w tym temacie.Jeśli to juz gdzieś jest to proszę Admina o przeniesienie lub usunięcie.
Wiele osób ma swe domowe sposoby ułatwiające bytowanie w tym temacie -wzajemna ich wymiana z pewnością przyda się.A niekiedy warto popytać jak mamy z czymś problem
Zabezpieczenie kiszonej kapusty przed pleśnią:
Ukiszoną kapustę przekładam do worka umieszczonego w beczce czy garnku dobrze ugniatając .Worek z kapustą zakręcam lub zawiązuję. Na nim umieszczam drugi worek z 10lwody z dodatkiem 1/2 kg soli.Worek ten tak zawiązuję -[mocny węzeł aby woda nie wysączyła się] aby dokładnie przylegał do worka z kapustą i ściany beczki.Tak zabezpieczona kapusta nie wymaga częstego mycia i usuwania białego nalotu na wierzchu kapusty.Raz zawiązany worek przy każdym nabieraniu kapusty odkładam do miski i z powrotem po wyjęciu kapusty wkładam na zakręcony worek z kapustą.Nie używam pokrow ani kamieni do obciążeń.
Kapusta po ukiszeniu i wyjęciu z beczki a następnie włożeniu do worka traci 'gazy" i goryczkę.Nigdy nie 'przebijam' kapusty w czasie kiszenia bo kiszę też całe główki kapusty na kapuśniaki[kiszeniaki]
Kasza jaglana bez goryczki:
Teraz tak 'modna' jest kasza jaglana [bardzo zdrowa ] ale aby nie miała posmaku goryczki wystarczy na sitku przelać ją wrzątkiem przed gotowaniem.
RADY PORADY ZAPYTANIA KULINARNE
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
RADY PORADY ZAPYTANIA KULINARNE
Dobry sposób!ajlaa pisze:QR_BBPOST
Kasza jaglana bez goryczki:
Teraz tak 'modna' jest kasza jaglana [bardzo zdrowa ] ale aby nie miała posmaku goryczki wystarczy na sitku przelać ją wrzątkiem przed gotowaniem.
Można też inaczej: Wsypać kaszę na patelnię i mieszając przyprażyć. Byle nie za mocno - jak w kuchni rozejdzie się zapach prażonej kaszy to koniec prażenia.
Ostatnio kasza jaglana wraca do łask, a jest to najbardziej uniwersalna kasza - na kwaśno, słodko, z mięsem, sosami, polana tłuszczem ze skwarkami, itp....
Bardzo dobra dla dietetyków i małych dzieci
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
RADY PORADY ZAPYTANIA KULINARNE
Nadir pisze:QR_BBPOST
Nie ma co się czaić... wrzucamy kolejne porady
Porada, kiszenie kapusty:
W żadnym razie nie wolno wylewać soku powstałego z kapusty w trakcie ubijania w naczyniu! Podczas procesu kiszenia kapusta "wypije" ten sok.
Po trzech dniach przełożyć do słoików a pozostały sok dolać do słoików z kapustą na przechowanie w piwnicy.
Ja wiem że jest taka "szkoła" w niektórych regionach kraju ale jeżeli się sok wyleje kapusta będzie sucha, twarda i wiórowata...
Co kto lubi...