kiedyś nikt nie suszył kurek czy rydzy a w końcu ktoś to zrobił i co ? Teraz suszą Eksperymenty powodują postępPaweł pisze:QR_BBPOST Musisz poeksperymentować
Kiszenie grzybów
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Kiszenie grzybów
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
Kiszenie grzybów
Ja suszę co roku tak samo jak maślaki.Zenit pisze:QR_BBPOST kiedyś nikt nie suszył kurek
Znalazłem w zeszłym roku miejscówki na kanie i drugą na gwiaździste, ilości nie do przejedzenia ale krótko
Pozostaje konserwować - robiłem próbę smażenia i do zalewy octowej. Dobre, ale... ja nie przepadam za czymkolwiek z octu....
Suszenie Kani nie wychodzi dobrze, pozostają inne sposoby.
-
- Zarodnik
- Posty: 1
- Rejestracja: środa, 30 listopada 2016, 13:06
- Imię: Edyta
- Ulubione grzyby: maślaki, kanie
Kiszenie grzybów
Czy do kiszenia grzybów używacie octu i w jakiej proporcji? Bo zawsze mam z mężem o to spór
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Kiszenie grzybów
E tam nei wychodzi, długo się suszą, ale są świetne po ususzeniu Mam 7 słoikówJozefg pisze: Suszenie Kani nie wychodzi dobrze, pozostają inne sposoby.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Kiszenie grzybów
Ocet to do grzybków w occie . Do kiszenia tylko sól i plastry cebuli grzyby-cebula-solenie-grzyby-cebula ... i oczywiście przykrycie talerz-em/ykiem oraz docisk kamień lub słoik wypełniony wodą.grybik pisze:QR_BBPOST do kiszenia grzybów używacie octu i w jakiej proporcji?
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 879
- Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
- Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
- Lokalizacja: Lublin
- Pochwalony: 1200 razy
Kiszenie grzybów
Od siebie dodam, że z kiszonych grzybów wychodzi całkiem smaczna zupa
Nie będzie meczu, będzie chór!
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 458
- Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2016, 19:02
- Imię: Sławek
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 119 razy
- Pochwalony: 273 razy
- Kontakt:
Kiszenie grzybów
Kiszenie boczniaka wg przepisu znajomego z fb.
Grzyby lekko obgotować w lekko ososlonej wodzie 5-10 minut.
Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.
Glniane naczynie jak na obrazku
Grzyby układać blaszkami do dołu warstwami przesypując solą... (można jeszcze ciepłe)
Na dnie pierwsza, gruba warstwa soli, warstw boczniaków i znów warstwa soli żeby zakryć tylko kapelusze,,, itd układać warstwy do góry...
Ostatnia warstwa soli znowu obfita, ma szczelnie przykryć grzyby!
Przyprawy i dodatki wg uznania...
Ja do każdej warstwy dałem 2,3 plasterki czosnku,,, co drugą warstwę liść laurowy i troszkę białej gorczycy.
( dla tych co lubią oczywiście cebula, papryka, chili, marchewka, przyprawy).
Dobry patent - dolać przed zamknięciem- soku z kiszoninej kapusty lub ogórków, tak, żeby zalać całość minimalnie powyżej powierzni kapeluszy.
Całość przygnieść czymś ciężkim najlepiej kamieniem ( nie metalem).
Naczynie zamknąć ale nie szczelnie, żeby był dostęp powietrza.
Ułożyć w ciemnym (najlepiej chłodnym) miejscu.
Sprawdzać co kilka dni czy grzyby są zalane płynem (jeśli nie to dolewać solanki lub zwykłej wody z kranu), jeśli utworzy się biały korzuch, zbierać całą jego powierznię!
Czekamy 3-4 tygodnia,,,
Smacznego
Grzyby lekko obgotować w lekko ososlonej wodzie 5-10 minut.
Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.
Glniane naczynie jak na obrazku
Grzyby układać blaszkami do dołu warstwami przesypując solą... (można jeszcze ciepłe)
Na dnie pierwsza, gruba warstwa soli, warstw boczniaków i znów warstwa soli żeby zakryć tylko kapelusze,,, itd układać warstwy do góry...
Ostatnia warstwa soli znowu obfita, ma szczelnie przykryć grzyby!
Przyprawy i dodatki wg uznania...
Ja do każdej warstwy dałem 2,3 plasterki czosnku,,, co drugą warstwę liść laurowy i troszkę białej gorczycy.
( dla tych co lubią oczywiście cebula, papryka, chili, marchewka, przyprawy).
Dobry patent - dolać przed zamknięciem- soku z kiszoninej kapusty lub ogórków, tak, żeby zalać całość minimalnie powyżej powierzni kapeluszy.
Całość przygnieść czymś ciężkim najlepiej kamieniem ( nie metalem).
Naczynie zamknąć ale nie szczelnie, żeby był dostęp powietrza.
Ułożyć w ciemnym (najlepiej chłodnym) miejscu.
Sprawdzać co kilka dni czy grzyby są zalane płynem (jeśli nie to dolewać solanki lub zwykłej wody z kranu), jeśli utworzy się biały korzuch, zbierać całą jego powierznię!
Czekamy 3-4 tygodnia,,,
Smacznego
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Kiszenie grzybów
[ref]SlavoYo24[/ref], masz podjechać kiedyś jak będą do jedzenia chciałbym skosztować tych kiszonych boczniaków potem i myślę że będzie
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 25
- Rejestracja: sobota, 9 sierpnia 2014, 20:34
- Imię: Arek
- Ulubione grzyby: Lejkowiec dęty, Gąsówka naga
- Lokalizacja: Wrocław
- Pochwalił: 18 razy
- Pochwalony: 3 razy
Kiszenie grzybów
Powinno być blaszkami do góry, by zapewnić fermentację beztlenową, podobnie jak na zdjęciu kurek powyżej.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 638
- Rejestracja: środa, 30 sierpnia 2006, 13:59
- Ulubione grzyby: rydze, prawdziwki, opieńki
- Lokalizacja: Wrocław
- Pochwalił: 2 razy
- Pochwalony: 22 razy
Kiszenie grzybów
Czy ktoś testował kiszenie zimówki? Pod Wrocławiem kolega w święta nakosił ponad 5 kilo