Co dziś na obiad

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » niedziela, 22 października 2017, 14:33



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Zenit » piątek, 27 października 2017, 13:08

Wczoraj nazbierałem z znajomymi masę boczniaków ostrygowatych...



Musiałem je jakoś szybko przerobić - wczoraj pokroiłem je w paski i krótko zagotowałem.
Kilka lat temu robiąc flaczki nie gotowałem boczniaków ale zrobiłem w ten sposób jak tu przedstawiam.

Składniki:

50 dag boczniaka, 2 marchewki (16 dag), 1 pietruszka (8 dag), 5dag selera, 6 dag białej części pora, 1 cebula (8 dag) , 4 szklanki bulionu z kostki warzywnej, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki przennej, 1/3 szklanki śmietany (12%), pół łyżki majeranku i tymianku, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Wykonanie:

Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki.Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba trzeba – sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.
Podawać z pieczywem (4 porcje)

Dzisiaj składniki są takie same ale boczniaki wcześniej zagotowane i potem duszone jak w wcześniejszym przepisie.

Jak będą smaczniejsze niż z poprzedniej wersji przepisu dam znać :) Na razie flaczki są w trakcie przyrządzania

Flaczki już gotowe wyszły tak :) Myślę że są znacznie smaczniejsze niż w tej poprzedniej wersji kiedy dusiłem pokrojone grzyby. Obgotowane są znacznie miększe i delikatniejsze.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1896
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 694 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: sectroyer » piątek, 27 października 2017, 14:02

Wojtas pisze:QR_BBPOST wieprzowe pieczone - wielka niewiadoma
Nie jadłeś pieczonej wieprzowiny ? :) Pyszności :mniam:
Wojtas pisze:QR_BBPOST Dzisiaj pieczone wołowe Takie sobie
Mi tam smakuje, pyszotka :)


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » piątek, 27 października 2017, 19:14



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Sensibility » sobota, 28 października 2017, 15:41

U mnie dziś smażone bez panierki kanie. :)
Wczoraj miałam dostawę 4 sztuk ale wielkich na całą patelnię. Wszystkich nie pokonałam ale po kilkudniowej przerwie bardzo mi dziś smakowały. :ok:


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » czwartek, 2 listopada 2017, 20:34


gąsówki fioletowawe i wodnichy późne


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » piątek, 3 listopada 2017, 19:34


wodnichy późne i singlowa kurka = kołderka na pyruszkach :)


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » sobota, 4 listopada 2017, 14:33

:witam: :D , rano jeszcze rosły na kłodzie , po południu skończyły w zupie , teraz już chyba w ...... :roll: Flaczki z boczniaków


Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 368
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 90 razy
Pochwalony: 102 razy

Co dziś na obiad

Post autor: Bogdan » sobota, 4 listopada 2017, 16:43

Paweł pisze:QR_BBPOST wodnichy późne i singlowa kurka = kołderka na pyruszkach :)
Kalafior kocham jeść, ale z grzybami nie próbowałem.
Dobrze smakowo się komponują?


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » sobota, 4 listopada 2017, 17:37

Bogdan pisze:QR_BBPOST Dobrze smakowo się komponują?
Według mnie znakomicie :) , gdyż wodnichy są delikatne , a w smaku podobne do płomiennic zimowych oraz drobnołuszczaków jelenich. Cieplutkie wodnichy były pokryte masełkiem .
Bogdan, pora na test smakowy ;) .


pieprzniki i drobnołuszczaki jelenie


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » wtorek, 7 listopada 2017, 20:02


wodnichy i gąsówki


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » piątek, 10 listopada 2017, 15:59


... + uszaki bzowe


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » sobota, 11 listopada 2017, 21:28


... + gąsówki dwubarwne , kurki i uszaki


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » niedziela, 12 listopada 2017, 20:13

Wygląda , że tylko ja :fotka: :fotka: to co pochłaniam :D .

grzybki z zakupionego słoika - pieczarka, boczniak, pochwiak , oraz wschodnie grzybki ryżowe :zhm: - takie uproszczenie opisu :lol:


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » poniedziałek, 13 listopada 2017, 19:50



ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat