Post
autor: Jarobert » wtorek, 12 czerwca 2007, 20:50
Witam serdecznie.
Jakoś tak wyszło, iż czasu nie stało by napisać wcześniej, ale obiecane, więc jest.
Ingrediencje:
Grzyby twarde (żółciak, gołąbki, opieńki, młode borowiki i tym podobne ustrojstwa), 2 cebule, 3 ząbki czosnku (te w zależności od upodobań - ja kocham czosnek), mielona czerwona papryka, kminek, lubczyk, majeranek, olej, sól, pieprz, a do wersji bis jogurt naturalny i wino białe.
Sposobik na jedzonko:
Podsmażamy na oleju krojoną w grubą kostkę cebulę razem z drobno pokrojonymi dwoma ząbkami czosnku. Gdy się zeszkli, dodajemy kminku szczyptę solidną, nieco pieprzu mielonego czarnego (ja podrzuciłem dodatkowo sporo ziarnistego zielonego) i naturalnie krojone w kwadraciki grzyby. Podsmażamy moment, przykrywamy i dusimy, aż staną się właściwie miękkie.
Gdzieś pod koniec duszenia wsypujemy tyle papryki mielonej, żeby sos zmienił barwę na lekko czerwoną, dodajemy posiekany lubczyk (tyle ile chcemy), majeranek do smaku (z tym ostrożnie!) i wcześniej roztarty z solą czosnek w ilości jednego ząbku. Ponownie przykrywamy i dusimy, aż potrawa przejdzie smakiem przypraw. Na koniec całość solimy - wiadomo, że grzyby zawsze soli się pod koniec przygotowywania do konsumpcji: SMAK.
Wersję finalną można zagęścić mąką, jeśli za rzadka. W wersji bis zalewamy całość jogurtem i gotujemy do chwili wrzenia, następnie dolewamy wina wytrawnego, ale tyle, aby nie wyszedł nam zbyt miodowy smak (około 1/5 szklanki). Solidnie podgrzewamy i gasimy.
Finis coronat opus.
Smacznego.
Na koniec uwaga do moderatorów:
przejrzyściej by było, gdyby tę część forum podzielić tematycznie, a nie pisać co potrawa, to nowy temat czyli:
- zrobić podrozdziały w stylu "potrawy z grzyba jakiegośtam" i tam zawierać kulinaria i wariacje w temacie.
Pozdrawiam (właśnie robiąc już drugi w tym roku sos z kurek - mniam :564: )