SUSZENIE GRZYBÓW - SUSZARNIA


Autor tematu
lucyna
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 5
Rejestracja: środa, 29 marca 2006, 13:38
Ulubione grzyby: podgrzybki
Lokalizacja: wielkopolska

SUSZENIE GRZYBÓW - SUSZARNIA

Postautor: lucyna » czwartek, 30 marca 2006, 17:04

Jak prawidłowo suszyć grzyby?
Jakie wyposażenie, parametry powinna mieć suszarnia na ok 200 kg grzybów ( jednorazowo) ?
Gdzie szkać takich informacji, literatury?
Może ktoś z uczestników forum zajmuje sie tym i mógłby podzielić sie doświadczeniami ?
- lucyna
Ostatnio zmieniony środa, 1 listopada 2006, 22:23 przez lucyna, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22559
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1442 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Termit » czwartek, 30 marca 2006, 18:44

lucyna, matko zakładasz jakąś hurtownię???? Grzyby powinno się suszyć w temp. około 40-50*C w fazie wstepnej , druga faza powinna mieć temperaturę 60-70*C; co do wyposażenia to jakaś elektronika do sterowania tego musi być, nie wiem jak to ma działać, elektrycznie czy opalane drzewem, podaj jakieś parametry tego, coś wymyślimy.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 marca 2006, 20:18 przez Termit, łącznie zmieniany 1 raz.
Autor posta otrzymał pochwałę
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5192
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 398 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Robi » czwartek, 30 marca 2006, 21:42

Jasny gwint,200kg.jednorazowo? :cry: Nie mieści mi się to w głowie jakoś :)
Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry


Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 20:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Postautor: Zibi » czwartek, 30 marca 2006, 22:14

Lucyna,jako stary praktyk mogę Ci podpowiedzieć ,że gorącym powietrzem i na siatkach. Nadmuch z dołu,grzyby dość luźno poukładane. Oczywiście całość obudowana,aby nie tracić ciepła. Ja suszę w całości,przy tej metodzie nie zmieniają koloru i po ususzeniu są dość łatwo rozpoznawalne. Przy takich ilościach proponuję siatki metalowe ułożone piętrowo. Ogrzwanie elektryczne około 4000 Wat.Dość kosztowne niestety. Podejrzewam,że chcesz prowadzić skup grzybów :?: :?: :?:
Autor posta otrzymał pochwałę

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 68762
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 39862 razy
Pochwalony: 6008 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Zenit » czwartek, 30 marca 2006, 22:32

Przyznam że gdy byłem na kursie grzyboznawcy - było na nim dużo osób które prowadziły skupy grzybów, miały własne suszarnie ale naprawdę nie chcieli zdradzać swoich tajemnic jak to robią. Chodzi o to jak najmniejszym nakładem energii móc dobrze wysuszyć duża ilość grzybów. Mało jest fachowej literatury na ten temat (nie wiem może i są producenci takich suszarnia ale jak ktoś startuje w tej branży nie ma środków na profesjonalne maszyny... Każdy coś kombinuje aby było jak najtaniej a skutecznie ale nikt nie chce dzielić się tą wiedzą :) Tylko my robimy to bezinteresownie :)
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 20:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Postautor: Zibi » piątek, 31 marca 2006, 05:27

Widzisz Zenit,jest tani sposób,powolne suszenie na słoneczku.Ale to sprzyja szybkiemu rozwojowi robali i grzyby w marketach wyglą dają tak jak wyglądają. Zdjęcia Ci przesyłałem :evil: :evil: :evil:


Autor tematu
lucyna
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 5
Rejestracja: środa, 29 marca 2006, 13:38
Ulubione grzyby: podgrzybki
Lokalizacja: wielkopolska

Postautor: lucyna » piątek, 31 marca 2006, 12:40

ZIBI- mam pow 2mx3m i wys 2,2 a ogrzewać chciałam nagrzewnicą z podmuchem na gaz. Siatki z jakiego materiału muszą być wykonane?i jaka odległośc między nimi i jak stwierdzić czy są już dobrze wususzone?
ZENIT-a kurs chcę zrobić jeszcze przed sezonem bo wiem że na suszenie trzeba specjalne pozwolenie
Miłego dnia - lucyna

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22559
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1442 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Termit » piątek, 31 marca 2006, 14:42

siatki najlepiej druciane z nieszkodliwego metalu to raz odleglosci muszą być takie zeby był swobodny przepływ powietrza a co do samego suszenia to pierwsza faza musi miec temperature 40-50*C wyższa spowoduje spiekanie powierzchni co sprzyja powstawaniu trudno przepuszczalnej warstwy i grzyby w srodku sa mokre czarnieja i sa miekkie , znowu jak za dlugo bedziesz suszyc to straca aromat i beda zbyt twarde> takie piknie wysuszone gzryby powinny miec jasny kolorek aromatyczne i kruche. Ogolnie to musisz na zasadzie prób i błędow opanowac to suszenie Pozdrowkowo
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 68762
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 39862 razy
Pochwalony: 6008 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Zenit » piątek, 31 marca 2006, 16:07

lucyna pisze:ZENIT-a kurs chcę zrobić jeszcze przed sezonem bo wiem że na suszenie trzeba specjalne pozwolenie
Ciekawe pierwsze słyszę - powiedz o jaki kurs chodzi ?
Pozdrawiam
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 20:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Postautor: Zibi » piątek, 31 marca 2006, 16:27

Jak to Zenit nie kapujesz,kurs grzyboznawcy :idea: :idea: :idea:

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 68762
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 39862 razy
Pochwalony: 6008 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Zenit » piątek, 31 marca 2006, 17:58

Zibi pisze:Jak to Zenit nie kapujesz,kurs grzyboznawcy :idea: :idea: :idea:

Do sprzedaży, skupu świeżych grzybów wystarczy kurs klasyfikatora grzybów. Do handlu suszonymi grzybami trzeba mieć tytuł grzyboznawcy. Nie rozumiałem tego zdania że do samego suszenia trzeba mieć specjalny kurs. Wystarczy aby grzyboznawca obejrzał grzyby on wystawia certyfikat. Moim skromnym zdaniem firma która sama sobie ocenia jakość swojego produktu nigdy nie jest bezstronna :) i takie są efekty - pokazywałeś kiedyś grzyby suszone widziane w sklepie... To jest takie moje prywatne zadanie :)
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 20:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Postautor: Zibi » piątek, 31 marca 2006, 18:56

Zenit,a czym się różni tytuł klasyfikatora od grzyboznawcy :?: :?: :?: . Chyba nie wiedzą o grzybach :evil: :evil:

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 68762
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 39862 razy
Pochwalony: 6008 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Zenit » piątek, 31 marca 2006, 19:34

Zibi pisze:Zenit,a czym się różni tytuł klasyfikatora od grzyboznawcy :?: :?: :?:

Klasyfikator może wystawić certyfikat na grzyby świeże, a grzyboznawca na grzyby świeże i suszone. Kurs na grzyboznawcę jest obszerniejszy a zarazem droższy (trwa do 6 dni) kurs na klasyfikatora to chyba 2-3 dni. Uprawnienia grzyboznawcy może mieć osobą mająca co najmniej wykształcenie średnie.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 68762
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 39862 razy
Pochwalony: 6008 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Zenit » piątek, 31 marca 2006, 19:50

Zibi, a Tobie, to po co takie papiery?. :?: :shock:
jak to po co ? Wpdanie do sklepu sprawdzi grzybki że suszone sito i wezwie sanepid :)
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 20:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Postautor: Zibi » piątek, 31 marca 2006, 20:41

Vito,w zupełności masz rację,szkoda czasu i pieniędzy. Moja wiedza amatorska dla moich potrzeb wystarczy :roll: :roll:


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość