Ja grzyby przechowuję do nowego pojawu na wiosnę

mam nawet jeszcze gasowki dwubarwne ze stycznia) w stanie surowym (wczesniej obgotowywalam-smaku to jednak nie zmienialo więc po co tyle roboty
), ale kurki i rydze wrzucam na patelnie jeszcze zamrozone.
ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?
Spokojnie można przechowywać mrożone grzyby przez więcej niż 3 miesiące... pewnie jak ktoś się bardzo boi może wcześniej je poddusić i okres przechowywania jest pewniejszy. Z mojej praktyki wynika że dobrze zamrożone grzyby bez obgotowywania (dobrej jakości i dobrej klasie lodówki) można przechowywać przez 8 miesiecy. Ważne aby nigdy nie doszło do rozmrożenia grzybów (przerwa w dostawie prądu awaria...)anja napisał(a):ja nie zamrażam - nie mam warunkówale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?
Ja mowilam o zamrazarkachzenit napisał(a):Z mojej praktyki wynika że dobrze zamrożone grzyby bez obgotowywania (dobrej jakości i dobrej klasie lodówki) można przechowywać przez 8 miesiecy. Ważne aby nigdy nie doszło do rozmrożenia grzybów (przerwa w dostawie prądu awaria...)
- czyli tylko się zamraza, ale jestem ciekawa jak inni to robia 

anja napisał(a):ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?
) padła i w tym roku mrożonki będę miała tylko w znikomej ilości w lodówce.

Vito napisał(a):Grzyby powinny być blanszowane przed zamrożeniem, gdyż temperatura w domowym sprzęcie jest zbyt wysoka, a okres przechowywania nie dłuższy niż trzy miesiące.
A jak jest z reszta ? Przeciez istnieje cos jak przerozne mrozonki ?Vito napisał(a): Głębokie zamrożenie jest poniżej -20 stopni, a nasz domowy sprzęt chłodniczy takich temperatur nie osiąga.

Wlasnie dlatego chcialabym się dowiedziec, mam zamrazarke i nic nie było "napisane" - wskazane co do grzybów, jesli rzeczywiscie cos takiego istnieje, to z mila checia zapoznalabym się z tymVito napisał(a):Tym zajmuje się już przemysł chłodniczy, który ma swoje parametry mrożenia i przechowywania oraz standardy przygotowania surowca do tego procesu.

Z tym jest jak ze znakami drogowymi na znaku jest napisane 60km/godz a jadą 90km/godz - można zawsze przestrzegagać tego co się zaleca... jak jest... wiadomo...Wlasnie dlatego chcialabym się dowiedziec, mam zamrazarke i nic nie było "napisane" - wskazane co do grzybów, jesli rzeczywiscie cos takiego istnieje, to z mila checia zapoznalabym się z tym
To, to już wiemzenit napisał(a):Z tym jest jak ze znakami drogowymi na znaku jest napisane 60km/godz a jadą 90km/godz - można zawsze przestrzegagać tego co się zaleca... jak jest... wiadomo...
Ciekawa jestem naprawde, czy sa jakies "specjalne wskazania" jesli chdzi o grzyby 

Vito napisał(a):Grzyby powinny być blanszowane przed zamrożeniem, gdyż temperatura w domowym sprzęcie jest zbyt wysoka, a okres przechowywania nie dłuższy niż trzy miesiące.
,a jesli tak to w jaki sposob cale grzyby 

oczyszczone, umyte i wysuszone wkładam do woreczków, ale daje małe porcje aby można było wykorzystać na jeden raz i nie szamotać się z rozwalaniem dużej bryły zamarzniętych grzybasówTermit napisał(a): oczyszczone, umyte i wysuszone wkładam do woreczków,

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości