Opieńki


Autor tematu
Kristofss
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 7 października 2007, 22:56

Opieńki

Postautor: Kristofss » niedziela, 7 października 2007, 23:01

Czy opieńki trzeba zawsze gotować, czy nie wystarczy usmażyć :?: Prosze o szybką odpowiedz, z góry dziekuje i pozdrawiam



Awatar użytkownika

Waldemar
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10649
Rejestracja: środa, 1 grudnia 2004, 11:41
Lokalizacja: Skawina
Pochwalony: 844 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Waldemar » niedziela, 7 października 2007, 23:08

Kristofss pisze:czy nie wystarczy usmażyć

Wystarczy . :)
Autor posta otrzymał pochwałę
Waldek,

Awatar użytkownika

Greg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 488
Rejestracja: niedziela, 22 lipca 2007, 18:41
Ulubione grzyby: Borowiki,Kurki,Podgrzybki,Kozak czerwony
Lokalizacja: Łomża
Pochwalony: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Greg » niedziela, 7 października 2007, 23:08

Więc źle mi się wydawało :oops:
Kocham Cię Ewelinko :miłość:

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 68753
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 39834 razy
Pochwalony: 6007 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 8 października 2007, 08:07

Kristofss pisze:Prosze o szybką odpowiedz, z góry dziekuje i pozdrawiam
bezpieczniej jest obgotować i odlać pierwszą wodę... zależy to od "właściwości" żołądkowych konsumenta jednemu nie zaszkodzą duszone bez odlewania wody innemu mogą.
Autor posta otrzymał pochwałę
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Maciachowa
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 00:56
Pochwalony: 1 raz

Postautor: Maciachowa » poniedziałek, 8 października 2007, 12:24

Witam
zaczne moze od tego, ze sie przedstawie..Maciachowa- miejsce gdzie mieszkam Pabianice.
Sama grzybow od kilkudziesietu lat znalezc nie potrafie, ale mam meza, ktory chyba wszedzie znajdzie jakies dary lasu :)
I znosi do domu kosze duze, bo akurat grzybobranie lubi wielce :)
A dla mnei radoscia wielka jest ...........oczyszczanie tego wszystkiego (im wiecej tym fajniej) i segregowanie : susz, mrozenie,farsz, marynata.
W tym roku nareszcie znalazlam kilka koszy maslakow i borowiki pojedyncze. No i ...przeboj opienki :)
Obgotowuje WSZYSTKIE grzyby i wode odlewam. Zapewne wiele trace ze smaku, ale za to chyba oszczedam watrobe jako organ pojedynczy ;p;p;p i niezastapiony :)
gorzej z kania, bo ta nie lubi byc gotowana...-zdecydowanie zmienia smak na "blotny".
Ale opienki obgotowane, odcedzone i : zamarynowane, zmielone na farsz do pizzy na zime, pokrojone drobno do sosow juz mam w zapasach tegorocznych.
Trafilam na miejsce opienkowe - gdzie po 18 koszy tzw"kartoflanych" moznaby znosic z kazdego wyjscia :), az tyle nei zbieram, ale fakt, ze znajomym w tym roku podaruje marynaty opienkowe :)
No i byl wysyp maslakow, ale te to glownie w marynacie spoczely :)
dwa koszte grzybow na wieczor do oczyszczenia to jest to co lubie najwiecej i moge siedziec i czyscic (jak juz bywalo) do 3-4 nad ranem :)
Ot na tym polega chyba wzajemne uzupelnianie sie malzenstw, maz lubi zbierac i robi to skutecznie, ja moge czyscic i NIE POZWOLE sobie pomagac :)

A przepis na golabki z grzybami- poprosze :)
Pozdrawiam
Maciachowa

Awatar użytkownika

krasnoludek
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 4 października 2007, 18:47
Ulubione grzyby: muchomor czerwony
Lokalizacja: Gliwice
Pochwalony: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: krasnoludek » poniedziałek, 8 października 2007, 16:45

Witaj Maciachowa u mnie jest akurat na odwrót ja uwielbiam przebywać w lesie i to nie istotne czy z niego coś do domu pozyskam,czyszczeniem grzybków zajmuje sie druga połowa,ja tylko zaprawiam a opienki zawsze obgotowuję zresztą ten grzyb ile by się nie gotowało to pozostaje zawsze twardy:)

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22559
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1442 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Termit » poniedziałek, 8 października 2007, 18:47

Maciachowa,
ja moge czyscic i NIE POZWOLE sobie pomagac



Idealna żona dla grzybiarza istne cudo skarb jedyny :D Witaj wśród grzybnietych
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""


Maciachowa
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 00:56
Pochwalony: 1 raz

Postautor: Maciachowa » poniedziałek, 8 października 2007, 21:01

Termit pisze:Idealna żona dla grzybiarza istne cudo skarb jedyny :D Witaj wśród grzybniętych


Nooo... przez wrodzoną "skromność" oczywiscie.nie zaprzeczę :lol: :lol: :lol:
Podczytuję Was od najmarniej tygodnia , a trafiłam w poszukiwaniu przepisów na Kanie,
No i w efekcie mam suszone kanie i marynowane. Czy będą smakowite? nie wiem :)
Pozdrawiam
Maciachowa

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22559
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1442 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Termit » poniedziałek, 8 października 2007, 21:30

Maciachowa,
Podczytuję Was od najmarniej tygodnia


odważna kobieta jesteś bo jedna nas przez 52 tygodnie poczytywała zanim coś napisała :lol: to taki żarcik

czekamy jak tam przepis dojrzeje żeby stwierdzić jak smakowało :P
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 68753
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 39834 razy
Pochwalony: 6007 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 8 października 2007, 21:56

Maciachowa pisze:suszone kanie i marynowane
jadłem kiedyś kanie panierowane jak np rybki a potem zalane zalewą octową można poeksperymentować.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Greg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 488
Rejestracja: niedziela, 22 lipca 2007, 18:41
Ulubione grzyby: Borowiki,Kurki,Podgrzybki,Kozak czerwony
Lokalizacja: Łomża
Pochwalony: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Greg » poniedziałek, 8 października 2007, 22:57

Ja mam tyle opieniek, że nie wiem co z nimi robić i oddaję znajomym. Jeśli ktoś chce to zapraszam :P
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 października 2007, 23:16 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Kocham Cię Ewelinko :miłość:

Awatar użytkownika

Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2906
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 209 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yanek » środa, 15 października 2008, 22:00

Temat chyba bardzo "na czasie"
Szkoda że tylko 10 postów. Mam więc pytanko, jak można przetwarzać opieńki, czy zbierać duże czy raczej małe i czy coś powinienem wiedzieć o tych grzybkach :?:
Ja opieńki widywałem do tej pory tylko w słoikach, oczywiście nie ja je robiłem.

A może jakiś konkurs fotek "opieńkowych" :?:

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 68753
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 39834 razy
Pochwalony: 6007 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Zenit » środa, 15 października 2008, 22:10

yanek pisze:A może jakiś konkurs fotek "opieńkowych" :?:
dobry pomysł :)
co do opieniek to ważny jest moment kiedy się pokazują młode są najlepsze jeszcze w z pełni rozwiniętymi kapeluszami. Gdy są starsze zbieraj same kapelusze (oczywiście wcześniej upewnij się czy to opieńki)
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2906
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 209 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yanek » środa, 15 października 2008, 22:15

zenit pisze:(oczywiście wcześniej upewnij się czy to opieńki)

Postaram się zrobić i wrzucić jutro zdjęcia, żebym miał pewność :idea:


jerry
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 1 września 2008, 13:59
Ulubione grzyby: kozaki,kozaki,kozaki:)
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: jerry » środa, 15 października 2008, 22:31

Ja generalnie zbieram same kapelusze, bez trzonów. Polecam również pierwsze, krótkie ok. 5 min. obgotowanie i wymianę wody. Póżniej, jeśli chcę je marynować, gotuję jeszcze ok. 20 min. w osolonej wodzie z jedną cebulą (oczywiście obraną). I tak jak pisał Zenit, upewnij się, że to faktycznie opieńki. :D Powodzenia.
chodź ze mną cieniu, znikniemy oboje w leśnych parowach


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość